Κρίσεις πανικού | Η Έμα Στόουν βρήκε τον τρόπο να τις καταπολεμήσει

Η ηθοποιός των Poor Things, Emma Stone, αποκάλυψε πώς η ψυχοθεραπεία τη βοήθησε να αντιμετωπίσει τις κρίσεις πανικού.

emma isntagram

Σε συνέντευξή της στο στο National Public Radio (NPR), η ηθοποιός του Poor Things Έμα Στόουν αποκάλυψε: "Ξεκίνησα ψυχοθεραπεία, γύρω στα 8 μου, γιατί ήταν πολύ δύσκολο για μένα να φύγω από το σπίτι για να πάω στο σχολείο. Έζησα υπό τον φόβο των κρίσεων πανικού", ανάφερε.

Η ηθοποιός του Easy A θυμήθηκε την πρώτη της κρίση πανικού στην ηλικία των 7 ετών, σημειώνοντας: "Είναι δύσκολη ηλικία να συζητάς με τον εαυτό σου, στα 7 ή στα 8, και να τον καθησυχάζεις ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι αλήθεια. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να πείσω τον εαυτό μου για το αντίθετο", δήλωσε η Στόουν.

Ωστόσο όλα αυτά άλλαξαν, όταν η Έμα Στόουν ξεκίνησε την υποκριτική στα 11 της. Ανάφερε ότι η υποκριτική της παρείχε έναν τρόπο να επικεντρωθεί στη στιγμή χωρίς να ανησυχεί για το τι συνέβη πριν ή τι θα συνέβαινε μετά. Αυτό άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεται πλέον τις αγχώδεις διαταραχές. Τώρα θεωρεί ότι ίσως και να είναι θετικό αν οι άνθρωποι ξέρουν πώς να διαχειριστούν το άγχος και τις κρίσεις πανικού.

13 tips για να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού ή έντονο άγχος

Αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού και ευκαιρίες

Αναλύοντας την εμπειρία της για τις κρίσεις πανικού, η Στόουν δήλωσε: "Έχω πει σε πολλούς νεότερους ανθρώπους που παλεύουν με αγχώδεις διαταραχές, ότι από πολλές απόψεις το βλέπω σαν μια υπερδύναμη. Ακριβώς επειδή έχουμε κάτι στην αμυγδαλή μας και η απόκρισή μας στο άγχος δεν είναι πάντα η σωστή σε σύγκριση με τη χημεία του εγκεφάλου πολλών ανθρώπων, αυτό δε σημαίνει ότι εμείς κάνουμε λάθος", εξήγησε η ηθοποιός του La La Land.

"Υπάρχουν εργαλεία και μπορούμε να διαχειριστούμε τις κρίσεις πανικού και να χρησιμοποιήσουμε το άγχος μας σε πιο παραγωγικά και δημιουργικά πράγματα".

"Το άγχος είναι σαν καύσιμο πυραύλων γιατί μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι και να κάνεις πράγματα, επειδή έχεις όλη αυτή την ενέργεια μέσα σου. Και αυτό είναι πραγματικά ένα δώρο", πρόσθεσε η ηθοποιός.

Emma
instagram

Τι είναι οι κρίσεις πανικού και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Κρίση πανικού θεωρείται μια σύντομη αλλά έντονη "αντίδραση" άγχους και φόβου με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που βιώνουν οι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν μια απειλή, καθώς και εκείνα μιας καρδιακής προσβολής. Χαρακτηρίζεται από έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως:

  • Έντονη ταχυκαρδία
  • Εφίδρωση
  • Τρέμουλο ή έντονος φόβος
  • Δύσπνοια ή πλάκωμα στο στήθος
  • Έντονος πόνος στο στήθος, που μοιάζει με στηθάγχη
  • Αίσθηση πνιγμού
  • Ναυτία ή γαστρεντερική δυσφορία
  • Ρίγη ή ξαφνική αίσθηση ζέστης
  • Αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή λιποθυμίας
  • Μούδιασμα στα άκρα
  • Αποστασιοποίηση από τον εαυτό μας ή αίσθηση ότι το περιβάλλον δεν είναι αληθινό
  • Τρόμος ότι θα χάσουμε τον έλεγχο ή ότι οδηγούμαστε στην τρέλα
  • Φόβος ότι θα πεθάνουμε

Οι κρίσεις πανικού διαφέρουν από μια τυπική αντίδραση φόβου, επειδή δεν υπάρχει πραγματική απειλή. Οι αιτίες πρόκλησης κρίσεων πανικού δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστούν, ενώ συνήθως δημιουργούν πολύ άβολα συναισθήματα και δυσφορία.

Η κρίση πανικού αντιμετωπίζεται και εξαλείφεται σταδιακά, στο πλαίσιο ψυχοθεραπείας του ατόμου, με ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή ή ψυχίατρο – ψυχοθεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία θα εντοπίσει και θα αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια συσσώρευσης άγχους και εκδήλωσης συμπτωμάτων πανικού.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά δημοφιλής στο δυτικό κόσμο η χρήση τεχνικών χαλάρωσης, όπως η yoga και ο διαλογισμός, πρακτικές που θεωρείται ότι συνεπικουρούν στη μείωση του άγχους.

Εάν και εσύ παλεύεις με τις κρίσεις πανικού σε κάθε περίπτωση συστήνεται να αναζητήσεις τη βοήθεια ψυχολόγου, καθώς, χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα δεν αναμένεται να περιοριστούν, αντίθετα πιθανότατα να επιδεινωθούν.

Δες και αυτό: Πώς να βοηθήσουμε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i