Χωρισμός | Η μεγάλη διαφορά γυναικών και ανδρών

Οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν στον χωρισμό, σύμφωνα με δανική μελέτη, με τους άντρες να είναι πιο πιθανό να βρουν ξανά σύντροφο.

pills istock

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν αντικαταθλιπτικά μετά τον χωρισμό σε σύγκριση με τους άνδρες αργότερα στη ζωή τους, ανακάλυψαν ερευνητές.

Είναι τα αντικαταθλιπτικά εθιστικά; Τι σου συμβαίνει όταν τα σταματήσεις

Τα ευρήματα της  μελέτης

Η μελέτη παρατήρησης, που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας και την Ακαδημία της Φινλανδίας, εξέτασε 228.644 Φινλανδούς κατοίκους ηλικίας 50 έως 70 ετών μεταξύ 1996 και 2018, οι οποίοι είχαν όλοι βιώσει διάλυση σχέσης, διαζύγιο ή πένθος μεταξύ 2000 και 2014.

Από την ομάδα, το 33% ήταν διαζευγμένο και το 30% είχε χωρίσει με τον σύντροφό του και μετακόμισε, ενώ το 37% έχασαν τη ζωή τους μετά το θάνατο του συντρόφου τους.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Yaoyue Hu του Ιατρικού Πανεπιστημίου Chongqing, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που βιώνουν έναν χωρισμό αύξησαν σημαντικά τη χρήση αντικαταθλιπτικών στα τέσσερα χρόνια πριν από την εκδήλωση σε σύγκριση με τους άνδρες, με το 6% να παίρνει αντικαταθλιπτικά σε σύγκριση με το 3,2% τους άνδρες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health και αξιολογήθηκε από ομοτίμους, διαπίστωσε επίσης ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες τους έξι μήνες πριν από το διαζύγιο, κατά 5% στους άνδρες και 7% στις γυναίκες. Η χρήση σταθεροποιήθηκε μετά από ένα χρόνο, αν και παρέμεινε υψηλότερη και για τους δύο σε σχέση με πριν από το διαζύγιο.

Στάδια χωρισμού: Πώς να αντιμετωπίσεις το χωρισμό ή το διαζύγιο

Για οι γυναίκες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε έναν χωρισμό;

Οι ερευνητές ανάφεραν ότι τα μοτίβα που παρατηρήθηκαν σχετικά με τη χρήση αντικαταθλιπτικών μπορεί να υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν συναισθηματικά στο διαζύγιο ή τη διάλυση μιας σχέσης σε σύγκριση με τους άνδρες. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι περισσότεροι άνδρες είχαν σχέσεις μετά από πένθος ή διάλυση σχέσης από ότι οι γυναίκες.

  • Επηρεάζεται περισσότερο η ψυχική υγεία των γυναικών: "Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη χρήση αντικαταθλιπτικών που σχετίζεται με τη διάλυση σχέσεων σχετίζονται με το γεγονός ότι το κόστος της διάλυσης μιας σχέσης για την ψυχική υγεία πέφτει περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες", ανέφερε η μελέτη.
  •  Οι άντρες αναζητούν άμεσα μια σύντροφο: "Οι μικρότερες μειώσεις στη χρήση αντικαταθλιπτικών στους άντρες σχετίζονται με το ότι ο γάμος ωφελεί την ψυχική υγεία των ανδρών σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι τις γυναίκες και ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες. να αναζητήσουν συναισθηματική υποστήριξη από μία νέα σύντροφο".
  • Τα οικονομικά είναι ένα μεγάλο βάρος: "Το να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες την αβεβαιότητα της οικονομικής τους θέσης μετά από ένα διαζύγιο μπορεί να είναι τεράστιο ψυχικό βάρος."
  • Η οδυνηρή διαδικασία του διαζυγίου: "Προσθέστε ότι ένα διαζύγιο είναι μια εξαιρετικά οδυνηρή διαδικασία, οπότε δεν είναι περίεργο ότι αυξάνεται η χρήση αντικαταθλιπτικών." αναφέρουν οι ερευνητές.
  • Η γήρανση του πληθυσμού: Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα "γκρίζα διαζύγια" – σε ηλικία 50 ετών και άνω – αυξάνονται σε χώρες υψηλού εισοδήματος, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
  • Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αποδοθούν στη δυσανάλογη χρήση αντικαταθλιπτικών θα μπορούσαν να είναι οι διαφορές των φύλων στους οικογενειακούς ρόλους, τις ευθύνες και την οικονομική κατάσταση.

Πώς να αντιμετωπίσω το διαζύγιο; 8 συμβουλές από τη ψυχολόγο

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i