Είναι τα αντικαταθλιπτικά εθιστικά; Τι σου συμβαίνει όταν τα σταματήσεις

Τι λένει ειδικοί από το Harvard και την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία για τα αντικαταθλιπτικά.

pills istocki

Εάν έχεις κατάθλιψη, το να πάρεις αντικαταθλιπτικά δεν είναι ταμπού και σίγουρα η λήψη τους μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Αλλά καθώς αρχίζεις να νιώθεις καλύτερα και ο ψυχίατρος σου επιτρέψει να τα σταματήσεις, τότε μάλλον θα αναρωτηθείς: "Πώς θα επηρεάσει αυτό το σώμα και το μυαλό μου;"

Αν και τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά δεν είναι εθιστικά, τα άτομα που τα σταματούν μπορεί να νιώσουν συμπτώματα στέρησης - που μερικές φορές αποκαλούνται "στερητικό σύνδρομο". Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που σταματούν τα αντικαταθλιπτικά αναφέρουν συμπτώματα στέρησης, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση του Οκτωβρίου 2019 στο ‌Addictive Behaviors‌‌.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κόβεις τα αντικαταθλιπιτκά

Ο τρόπος που δρουν τα αντικαταθλιπτικά σχετίζεται στενά με τον λόγο για τον οποίο νιώθεις συμπτώματα στέρησης.

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι αντικαταθλιπτικών εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRIs) — αλλάζουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλό σου που είναι υπεύθυνοι για την αποστολή σημάτων σε όλο το σώμα σου, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing. Πιο συγκεκριμένα, οι SSRI και οι SNRI αυξάνουν την ποσότητα σεροτονίνης, έναν νευροδιαβιβαστή υπεύθυνο για τη διάθεση, τον ύπνο και τον πόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA).

Με τον καιρό, το σώμα σου συνηθίζει σε αυτή τη νέα αυξημένη ποσότητα σεροτονίνης. Όταν σταματήσεις να παίρνεις αντικαταθλιπτικά, όμως, τα επίπεδα σεροτονίνης αλλάζουν ξανά. Αυτή η αλλαγή προκαλεί μια νευροχημική ανισορροπία στο σώμα σου. Με άλλα λόγια: ο οργανισμός σου πρέπει να εργαστεί σκληρά για να εξισορροπήσει τα φυσικά επίπεδα σεροτονίνης.

Επειδή αυτοί οι νευροδιαβιβαστές επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, μια αλλαγή στα επίπεδά τους μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ψυχικές και σωματικές παρενέργειες.

Δες και αυτό: Βοηθά η ψυχοθεραπεία την αγωγή με αντικαταθλιπτικά;

Ποια είναι τα συμπτώματα στέρησης όταν σταματάς τα αντικαταθλιπτικά

  • Συμπτώματα που μοιάζουν με τη γρίπη (λήθαργος, κόπωση, πονοκέφαλος, πόνος και εφίδρωση)
  • Αϋπνία (με όνειρα ή εφιάλτες)
  • Ναυτία (και μερικές φορές έμετος, διάρροια και απώλεια όρεξης)
  • Ανισορροπία (ζάλη, ίλιγγος και ζαλάδα)
  • Αισθητηριακές διαταραχές ("κάψιμο", "μυρμήγκιασμα" και κουδούνισμα στα αυτιά)
  • Υπερδιέγερση (άγχος, ευερεθιστότητα, διέγερση, ανησυχία, επιθετικότητα, σπασμωδικότητα)
  • Το αίσθημα κατάθλιψης είναι επίσης ένα σύμπτωμα στέρησης, μαζί με γνωστικά προβλήματα όπως η αργή σκέψη, δυσκολία εστίασης και δυσκολία συγκέντρωσης, 

Άλλες πιθανές παρενέργειες:

  • Προβλήματα με την ομιλία ή την καθαρή ομιλία
  • Ασυνήθιστη αίσθηση γεύσης ή μυρωδιών
  • Αίσθημα εξωπραγματικό ή αποστασιοποιημένο (ονομάζεται επίσης "αποπραγματοποίηση")

Προσοχή!

Μην σταματήσεις ποτέ τα αντικαταθλιπτικά χωρίς την καθοδήγηση του ψυχιάτρου σου. Η απότομη διακοπή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσεις συμπτώματα στέρησης ή κατάθλιψης. Η διακοπή κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής αλλαγής της ζωής ή μιας στρεσογόνας περιόδου μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματά σου, επομένως είναι καλύτερο να περιμένεις έως σταθεροποιηθεί η κατάστασή σου, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i