Γιατί τα περιττώματα του σκύλου σου είναι επικίνδυνα για την υγεία σου;

Προσοχή, όχι μόνον πρέπει να μαζεύεις τα περιττώματα του σκύλου σου αλλά και να φροντίζεις να μην έρχονται σε επαφή με το δέρμα σου. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι!

poo dog istock

Έχεις βγει για βόλτα και καθώς περπατάς νιώθεις να γλιστράς σε περιττώματα σκύλου; Δεν είναι απλώς αηδιαστικό. Πέρα από τη βρωμιά και τη μυρωδιά, είναι δυνητικά μολυσματικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να μαζεύουν τα περιττώματα των σκύλων τους, επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταδοθούν ασθένειες.

Τα περιττώματα ενέχουν πιθανούς ζωονοσογόνους κινδύνους, που σημαίνει ότι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στους ανθρώπους. Μάλιστα, τα κόπρανα που αφήνονται στο χώμα, είτε σε γειτονιά, σε πάρκο σκύλων, μπορούν να μεταδώσουν απειλητικά για τη ζωή παράσιτα όχι μόνο σε σκύλου ή σε άλση. Μελέτη του 2020 βρήκε εντερικά παράσιτα στο 85% των πάρκων σκύλων.

Ενώ οι ανθρώπινες ασθένειες που προκαλούνται από παράσιτα που μεταδίδονται από το έδαφος θεωρούνται ασυνήθιστες, υπολογίζεται ότι μολύνουν έως και περίπου δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. 

Τι αντίκτυπο έχουν τα περιττώματα των ζώων στους ανθρώπους

Τα πιο συχνά παράσιτα που βρίσκονται στα κόπρανα: 

  • αγκυλόστομα (Ancylostoma duodenale) ένας παρασιτικός νηματώδης σκώληκας και ζει στο λεπτό έντερο ανθρώπων και ζώων, όπως οι γάτες και οι σκύλοι. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από αγκυλόστομα τρώγοντας άπλυτα ή κακοπλυμένα λαχανικά και φρούτα αλλά και διαδερμικά, με το περπάτημα χωρίς παπούτσια στην άμμο και στο χώμα (μόλυνση μέσω του δέρματος).
  • ασκαρίδες: Η μόλυνση από αυτά τα σκουλήκια εντέρου σκύλου γίνεται με αυγά που βρίσκονται στα περιττώματα του μολυσμένου σκύλου και στα κουτάβια, κατά τη διάρκεια της κύησης (ενδομητρικά) και της γαλουχίας.
  • ταινίες: Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από σκουλήκια εντέρου, τις ταινίες, από τα αυγά που βρίσκονται στο τρίχωμα του μολυσμένου σκύλου και από ατελώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά.
  • εχινόκκοκος: Στις ταινίες ανήκει ο εχινόκοκκος, που μεταδίδεται από την κατανάλωση από σκύλους μολυσμένων σπλάχνων των μηρυκαστικών. Αυτοί, με τη διασπορά αυγών που υπάρχουν στα κόπρανά τους, μολύνουν και τον άνθρωπο.


Οι μικροσκοπικές προνύμφες τους μπορούν να εισέλθουν στο σώμα σου μέσω αμυχών στο δέρμα, μετά από επαφή με μολυσμένο έδαφος ή μέσω τυχαίας κατάποσης από το στόμα. Θυμήσου την επόμενη φορά που θα είσαι έξω και σκουπίσεις τον ιδρώτα από το πρόσωπό σου με ένα βρώμικο χέρι και μετά ακουμπήσεις τα χείλη σου ή πιες ένα ποτήρι νερό, είναι τόσο απλό. Ακόμα και αν  το νερό της βροχής ξεπλύνει τα μολυσμένα κόπρανα στο έδαφος, τα αυγά παρασίτων μπορούν να επιβιώσουν και να συνεχίζουν να μολύνουν για μήνες ή χρόνια.

Μόλις βρεθούν στο ανθρώπινο σώμα, τόσο οι προνύμφες αγκυλόστομων όσο και στρογγυλών σκουληκιών μπορούν να ωριμάσουν και να μεταναστεύσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους πνεύμονες. Από εκεί, ο βήχας τους βοηθά να αποκτήσουν πρόσβαση στην πεπτική οδό του ξενιστή τους και να προσκολληθούν στο εντερικό τοίχωμα.

Τα άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην εμφανίζουν κλινικά σημάδια μόλυνσης, αλλά αυτά τα παράσιτα μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία και υποσιτισμό ή να προκαλέσουν εντερική απόφραξη που να απαιτεί χειρουργική επέμβαση, ειδικά σε μικρά παιδιά.

Επιπλέον, τα προνυμφικά στάδια των στρογγυλών σκουληκιών μπορούν να μετακινηθούν στο ανθρώπινο μάτι και, σε σπάνιες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε μόνιμη τύφλωση. Τα αγκυλόστομα μπορούν να δημιουργήσουν μια σοβαρή φαγούρα που ονομάζεται μεταναστευτική προνύμφη, καθώς το σκουλήκι της προνύμφης κινείται ακριβώς κάτω από το δέρμα του ξενιστή του.

Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής του παρασίτου, μπορεί να βγει από το σώμα του ξενιστή ως άθικτο ενήλικο σκουλήκι, το οποίο μοιάζει με ένα μικρό κομμάτι μαγειρεμένου μακαρονιού.

Οι επιπτώσεις σε άλλα ζώα

Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν επίσης να εμφανίσουν τα ίδια συμπτώματα που εμφανίζουν οι άνθρωποι λόγω παρασιτικών λοιμώξεων. Εκτός από τα παράσιτα, τα αφύλακτα περιττώματα μπορεί επίσης να μολυνθούν με ιούς σκύλων ή αιλουροειδών, όπως ο παρβοϊός και ο κορωνοϊός του σκύλου, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή άλλων σκύλων, ειδικά των ενήλικων που είναι δεν είναι εμβολιασμένα καθώς και στα κουτάβια.

Διαχειρίσου υπεύθυνα τα περιττώματα του κατοικιδίου σου

Όπου κι αν ανακουφιστεί ο σκύλος σου - στο πάρκο, στο δάσος, στο πεζοδρόμιο ή ακόμα και στην αυλή σου - μάζευε τα περιττώματα αλλά πάντα απόφευγε την επαφή με το δέρμα σου.

  • Είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιήσεις τις ειδικές πλαστικές σακούλες για τα σκυλιά, εάν είναι το σκυλάκι είναι μικρό σε μέγεθος, ή ένα μικρό φτυαράκι για τα ρίξεις σε μια πλαστική σακούλα, εάν το μέγεθος του σκυλιού είναι μεγάλο. Αν και είναι δελεαστικό να αφήσεις πίσω σου τα μαλακά ή υδαρή κόπρανα, αυτοί είναι συχνά οι πιο πιθανοί ένοχοι για τη διάδοση ασθενειών.
  • Δέσε τη σακούλα και ρίξε τη σε έναν κάδο απορριμμάτων – όχι πάνω πάνω – για να αποφύγεις την ακούσια μόλυνση από γείτονα ή εργαζόμενο στο χώρο υγιεινής.
  • Πλένε τα χέρια σου πολύ καλά, ιδιαίτερα προτού αγγίξεις το πρόσωπό σου ή φας ή πιεις. Τα απολυμαντικά χεριών μπορούν να απομακρύνουν πολλούς ιούς αλλά δεν θα σκοτώσουν τα αυγά των παρασίτων..
  • Απόφευγε να ξεπλένεις τα κόπρανα στο χώμα. Η χρήση λάστιχου στον κήπο αφαιρεί μόνο το ορατό πρόβλημα, όχι τα μικροσκοπικά.
  • Φρόντιζε το κατοικίδιό σου να κάνει τακτικά εντερική παρασίτωση

Μπορούν οι σκύλοι να καταλάβουν αν έχουμε άγχος;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i