Έχω σακχαρώδη διαβήτη και έβγαλα και κιρσούς, τι να κάνω;

Η συνύπαρξη διαβήτη και κιρσών μπορεί να αυξήσει τις επιπλοκές. Ο αγγειοχειρουργός Αθανάσιος Σιαφάκας μας εξηγεί.

kirsoi istock

Έχεις σακχαρώδη διαβήτη και αναρωτιέσαι αν οι κιρσοί που εμφανίστηκαν στα πόδια σου πρέπει να σε ανησυχούν; Αρχικά, ας αποσαφηνίσουμε κάτι: Ο διαβήτης δεν προκαλεί κιρσούς και οι κιρσοί δεν προκαλούν διαβήτη. Η συνύπαρξή τους όμως μπορεί να αυξήσει τις επιπλοκές. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσεις την κατάσταση εγκαίρως.

Τι είναι οι κιρσοί και ποια η σχέση τους με τον διαβήτη;

Οι κιρσοί είναι τμήματα φλεβών στα πόδια όπου το αίμα δεν κυκλοφορεί καλά προς την καρδιά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πόνος, εύκολη κόπωση, οίδημα και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ακόμη και θρόμβωση ή και φλεβικά έλκη, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής σου.

Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, η εμφάνιση κιρσών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, καθώς ο διαβήτης μειώνει την επουλωτική ικανότητα του οργανισμού και αυξάνει την ευαισθησία σε μολύνσεις.

Μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές των κιρσών είναι η εμφάνιση πληγών στα πόδια. Οι πληγές που μπορεί να προκύψουν και από τη φαγούρα και το ξύσιμο των κιρσών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες όταν συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης, καθώς μπορούν εύκολα να μολυνθούν. Η παρουσία και η επιδείνωση αυτών των πληγών είναι ικανή να καταστήσει την κατάσταση κρίσιμη και να απαιτήσει επείγουσα ιατρική παρέμβαση.

Ωστόσο, μην ανησυχείς. Τα καλά νέα είναι ότι οι κιρσοί είναι πλήρως αντιμετωπίσιμοι, ακόμη και αν έχεις σακχαρώδη διαβήτη. Όσο νωρίτερα αναζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού και ξεκινήσεις την κατάλληλη θεραπεία, τόσο πιο ριζική θα είναι η αντιμετώπιση.

 

Τι να κάνω για να απαλλαγώ από τους κιρσούς;

Ως ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να έχεις κατά νου ότι η αγγειοχειρουργική παρακολούθηση για τις αρτηρίες και για τις φλέβες των άκρων είναι απαραίτητη. Γι' αυτό, συνιστάται να παρακολουθείς τακτικά την υγεία των ποδιών σου με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου στις φλεβικές παθήσεις αγγειοχειρουργού.

Αν όμως το έχεις αμελήσει αυτό το στάδιο, με την εμφάνιση των κιρσών χρειάζεται να το ξανασκεφτείς.

Κατά την πρώτη επίσκεψη ο γιατρός αφού λάβει το ιστορικό, θα εξετάσει τους κιρσούς για να έχει μία αρχική εικόνα.

Έπειτα, θα διενεργήσει triplex φλεβών με αιμοδυναμικό έλεγχο για να διαπιστώσει την κατάσταση του φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων. Πρόκειται για μία εντελώς ανώδυνη και ασφαλή διαδικασία που προσφέρει εξατομικευμένη προσέγγιση για να αντιμετωπιστούν με τον ιδανικό τρόπο οι κιρσοί.

Η θεραπεία με Laser αποτελεί την πιο απλή, ελάχιστα επεμβατική και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των κιρσών. Μάλιστα, μόλις ολοκληρωθεί μπορείς να περπατήσεις αμέσως και χωρίς πόνο ή ταλαιπωρία και να επιστρέψεις στην καθημερινότητά σου σε λίγες ώρες.

Ο αγγειοχειρουργός οφείλει να σου εξηγήσει αναλυτικά τη διαδικασία και να απαντήσει σε κάθε ερώτησή σου, προτού προχωρήσεις στη θεραπεία.

Laser 1940nm: Η προηγμένη επιλογή για τη θεραπεία κιρσών

Η τελευταία εξέλιξη στην αντιμετώπιση των κιρσών, είναι το νέο Laser 1940nm. Το μεγαλύτερο μήκος κύματος, αυξάνει την απορρόφηση ενέργειας από το φλεβικό τοίχωμα, επιτυγχάνοντας ισοδύναμα ή και καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον, προσαρμόζεται στις μοναδικές ανάγκες σου προσφέροντας εξατομικευμένη φροντίδα στο πρόβλημα των κιρσών.

Απαλλάξου από τους κιρσούς και ανάκτησε την αυτοπεποίθησή σου

Αν αντιμετωπίζεις σακχαρώδη διαβήτη, μη δίνεις χώρο στους κιρσούς να σε επηρεάσουν παραπάνω. Απαλλάξου εγκαίρως, με μία λύση απλή, ανώδυνη και αποτελεσματική απευθυνόμενη σε εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό, ώστε να απολαύσεις μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ευχαριστούμε τον αγγειοχειρουργό Αθανάσιο Σιαφάκα για τις πολύτιμες συμβουλές του, που βοήθησαν στη συγγραφή του άρθρου. Ο κος Σιαφάκας είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή του Laser 1940nm στην Ελλάδα.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i