Το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται σε αυτόν τον ζωικό οργανισμό

Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από αυτό που μπορεί να περνά από το μυαλό σου.

medousa istock

Yπάρχουν πολλοί ζωικοί οργανισμοί στη φύση που καταφέρνουν να αναγεννώνται. Συνήθως αυτή η ικανότητα περνάει μέσα από το βλάστωμα, μια ομάδα κυττάρων που επιδιορθώνουν μέρη του σώματος διαιρώντας ξανά και ξανά. Ωστόσο, υπάρχει ένα ζώο που ξεφεύγει από αυτόν τον μηχανισμό και βρίσκεται υπό την παρακολούθηση των επιστημόνων εδώ και αρκετό καιρό και αυτό, είναι η μέδουσα.

Θα μπορούσαν όμως άραγε, οι απίστευτες και μυστηριώδεις ικανότητές της να είναι χρήσιμες και για τη δική μας μακροζωία;

Ενώ η διαδικασία σχηματισμού βλαστών σε πολλά ζώα έχει μελετηθεί, το τι συμβαίνει στις μέδουσες αποτελεί μυστήριο. "Η τρέχουσα κατανόηση του σχηματισμού του βλαστώματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μοντέλα διμερών, και έτσι οι μηχανισμοί σχηματισμού του βλαστώματος εκτός των διμερών παραμένουν ελάχιστα κατανοητοί", αναφέρουν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο PLOS Biology και η οποία αναφέρεται στις μέδουσες.

Η ιαπωνική ομάδα απέκτησε τελικά νέες γνώσεις σχετικά με τη διαδικασία αυτή στη μέδουσα Cladonema pacificum. Διαπίστωσαν συγκεκριμένα, ότι τα πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα που δημιουργούν το βλάστωμα εμφανίζονται μόνο εκεί όπου υπάρχει βλάβη. Δεν είναι δηλαδή τα ίδια εντοπισμένα βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται στη βάση του πλοκάμου ωστόσο, και οι δύο τύποι κυττάρων συνεργάζονται για την επιδιόρθωση και την αναγέννηση ενός αποκομμένου πλοκάμου.

Διάβασε περισσότερα στο esquire.com.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i