Σε ποια γνωστά καλλυντικά προϊόντα βρέθηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνων χημικών;

Καρκινογόνα ουσία εντοπίστηκε σε "απαράδεκτα υψηλά επίπεδα" σε ορισμένα καλλυντικά προϊόντα. Μάθε σε ποια.

acne istock

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα απολυμαντικά χεριών, τα αντηλιακά και τα ξηρά σαμπουάν περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, όπως το βενζόλιο. Τώρα οι θεραπείες για την ακμή εντάσσονται στον κατάλογο των ευρέως χρησιμοποιούμενων καταναλωτικών προϊόντων που βρέθηκαν να περιέχουν υψηλά επίπεδα αυτής της χημικής ουσίας που συνδέεται με τον καρκίνο.

Το άγνωστο βότανο που καταπολεμά την ακμή

Τι έδειξε η έρευνα

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ανεξάρτητου εργαστηρίου Valisure για την ακμή, εξετάστηκαν 66 προϊόντα υπεροξειδίου του βενζοϋλίου, συμπεριλαμβανομένων κρέμες, λοσιόν, τζελ και καθαριστικά που διατίθενται χωρίς ή με ιατρική συνταγή. Ενώ οι οδηγίες του FDA επιτρέπουν έως και 2 μέρη ανά εκατομμύριο βενζολίου, η Valisure βρήκε έως και εννέα φορές αυτή την ποσότητα σε ορισμένα προιόντα.

Αυτά τα επίπεδα αυξήθηκαν σημαντικά όταν τα προϊόντα δοκιμάστηκαν σε υψηλότερες θερμοκρασίες που είχαν σχεδιαστεί για να αναπαράγουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να διασπαστούν με την πάροδο του χρόνου, για παράδειγμα εάν φυλάσσονταν σε ντουλάπι φαρμάκων σε μπάνιο με ατμό.

Τα υψηλά επίπεδα βενζολίου μπορούν να σχηματιστούν σε προϊόντα για τη θεραπεία της ακμής που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου. Μάλιστα το βενζόλιο "μπορεί να σχηματιστεί σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα" στα συνταγογραφούμενα και στα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα υπεροξειδίου του βενζολίου, ενώ τα αποτελέσματα των δοκιμών της Valisure δείχνουν ότι ορισμένα προϊόντα θα μπορούσαν να σχηματίσουν πάνω από 800 φορές το "υπό όρους περιορισμένο" όριο συγκέντρωσης βενζολίου σύμφωνα με τον FDA.

Άλλοι τύποι προϊόντων για τη θεραπεία της ακμής που δοκιμάστηκαν, όπως εκείνα που περιέχουν σαλικυκλικό οξύ ή αδαπαλένιο, δεν φαίνεται να είχαν το πρόβλημα του σχηματισμού υψηλών επιπέδων βενζολίου, σύμφωνα με το εργαστήριο.

Πώς θα φύγει η ακμή; Μόνο αν ξέρεις τους 6 λόγους που στην προκαλούν

Τι είναι το βενζόλιο;

Το βενζόλιο είναι μία από τις 20 πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες χημικές ουσίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Το βενζόλιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται από φυσικές και από ανθρωπογενείς διεργασίες και εξατμίζεται στον αέρα πολύ γρήγορα.

Χρησιμοποιείται για την παρασκευή αντικειμένων όπως τα πλαστικά και οι συνθετικές ίνες, σύμφωνα με τα CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ). Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα προϊόντα, όπως λιπαντικά, βαφές, απορρυπαντικά και φάρμακα.

Οι φυσικές πηγές βενζολίου είναι τα ηφαίστεια και οι δασικές πυρκαγιές. Το βενζόλιο είναι επίσης φυσικό μέρος του αργού πετρελαίου, της βενζίνης και του καπνού των τσιγάρων.

Πέρυσι, ο FDA προειδοποίησε τους παρασκευαστές φαρμάκων για τον κίνδυνο μόλυνσης από βενζόλιο σε ορισμένα προϊόντα, όπως: ορισμένα απολυμαντικά χεριών και φαρμακευτικά προϊόντα αερολύματος, σημειώνοντας ότι το βενζόλιο είναι γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο που προκαλεί λευχαιμία και άλλες διαταραχές του αίματος.

Πώς θα απαλλαγείς από την ακμή, τα σημάδια και τις ουλές

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i