Σύνδρομο "παγωμένου ώμου": Οι θεραπείες σύμφωνα με Ορθοπαιδικό Αθλητικών Κακώσεων

Πονάς και να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ, να ντυθείς, ή ακόμα και να βουρτσίσεις τα δόντια σου; Μάθε για το σύνδρομο "παγωμένου ώμου".

showlder istock

Το σύνδρομο "παγωμένου ώμου" δημιουργεί δυσκαμψία και πόνο στην άρθρωση του ώμου. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν αργά και μετά επιδεινώνονται. Με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα βελτιώνονται, συνήθως μέσα σε 1 έως 3 χρόνια. Είναι ασυνήθιστο το σύνδρομο "παγωμένου ώμου" να επαναλαμβάνεται στον ίδιο ώμο. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορούν να το αναπτύξουν στον άλλο ώμο, συνήθως μέσα σε πέντε χρόνια.

Το σύνδρομο του "παγωμένου ώμου", μια ασθένεια με άγνωστη αιτιολογία, ή κατ’ άλλους λόγω αυτόματου τραυματισμού που δεν έγινε αντιληπτός, που πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών και τους αθλητές και αθλούμενους, με πολλά επώδυνα συμπτώματα παρεμπόδισης της κινητικότητας, εφόσον αυτή δεν έχει αντιμετωπιστεί θεραπευτικά" λέει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Γιώργος-Ελευθερίου Κατσιφαράκης, Ειδικός Αθλητικών Κακώσεων και MIS Αρθρώσεων και Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος της  Ορθοπαιδικής Κλινικής στον Λευκό Σταυρό, για το ποια είναι τα στάδια του "παγωμένου ώμου" και ποιες οι θεραπευτικές επιλογές.

Μπορει το υαλουρονικό οξύ να μειώσει τον πόνο στον ώμο;

Τί είναι το σύνδρομο "παγωμένου ώμου";

Αυτή η πάθηση, που είναι επίσης γνωστή και ως περιαρθρίτιδα του ώμου, προσβάλλει συνήθως μόνο τον έναν ώμο, με τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται και να δυσκολεύονται να κάνουν ακόμα και απλές κινήσεις, όπως το να σηκώσουν το χέρι τους.

"Ο πόνος έχει διαβάθμιση και μπορεί να είναι έντονος, ξαφνικός και μόνιμος, εντοπισμένος στον ώμο, με περιορισμό της κινητικότητας, ή μειωμένος αλλά χρόνιος που περιορίζει με έντονη δυσκαμψία συνολικά την κινητικότητα", εξηγεί ο ιατρός, με δυνατότητα μετά από αρκετούς μήνες να μην αποτελεί πιθανώς πρόβλημα, αλλά να έχει αφήσει κατάλοιπα όπως η μόνιμη δυσκαμψία ή η ατροφία του ώμου. 

Ποια είναι τα τρία στάδια του "παγωμένου ώμου"

1ο Στάδιο: Παρουσιάζεται μικρός ή μεγάλος ξαφνικός πόνος που ενδεχόμενα μπορεί να ξαναεμφανιστεί μετά από καιρό. Μπορεί να συμβεί σ’ ένα σερβίς στο τένις ή το βόλεϊ, σ’ ένα κάρφωμα της μπάλας, σ’ ένα μπλοκ-τάπα στο μπάσκετ ή σε μια πτώση επί του ώμου στα αθλήματα επαφής.
 

2ο Στάδιο: Επειδή δεν πονάει ο πρώτος τραυματισμός, η λειτουργικότητα παραμένει η ίδια. Σ’ αυτή την περίπτωση αρχίζει να αυξάνεται το πρόβλημα, να οργανοποιείται το αιμάτωμα του τραυματισμού και να αυξάνεται η φλεγμονή, οπότε δειλά-δειλά αρχίζει ο πόνος το πρωί αλλά περισσότερο το βράδυ.
 

3ο Στάδιο: Επειδή δεν έχει αντιμετωπιστεί θεραπευτικά το πρόβλημα, ο αφόρητος ξαφνικός πόνος  απαγορεύει την κίνηση του ώμου, οπότε μπλοκάρει η άρθρωση, συρρικνώνονται τα μαλακά μόρια, με συνέπεια να έχουμε αυτό που αποκαλείται "παγωμένος ώμος".
Στους αθλητές σαφώς και υπάρχει ή πρέπει να υπάρχει άμεση μέριμνα διάγνωσης-θεραπείας, αλλά δυστυχώς υπάρχουν οι υποτροπές εάν ο αθλητής επιστρέψει στην αθλητική του δραστηριότητα χωρίς τη σωστή πιστοποίηση ικανότητας.

Πώς μπορεί να θεραπευτεί;

Η θεραπεία του συνδρόμου του "παγωμένου ώμου" πρέπει να περιλαμβάνει ένα πακέτο διαφορετικών μεθόδων, για τις οποίες θα κρίνει ο ιατρός εάν θα πρέπει να γίνουν όλες μαζί ή μεμονωμένα. 

Η απλή συντηρητική θεραπεία για το 1ο στάδιο  με 95% θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι: 
• Φάρμακα
• Αλοιφές ή τοπικά αυτοκόλλητα
• Φυσιοθεραπεία

Στο 2ο-3ο στάδιο είναι υποχρεωτικό να ξεκινήσει ο ασθενής με: 
• Ενέσεις τοπικά και ίσως 
• Βελονισμό ή
• Ηλεκτροβελονισμό, ή και 
• High Power Laser

Μετά τις δύο πρώτες ενέσεις, πρέπει να ακολουθήσει και η φυσιοθεραπεία για να αποκτήσει η άρθρωση την πλήρη κινητικότητά της.  

Τα συνήθη φυσιοθεραπευτικά μέσα είναι: 
• Μαγνητικά Πεδία Υ/Ι (Υψηλής Ισχύος)
• Υπέρηχοι
• Hi Power Laser
• Ιοντοφόρηση
• TENS ρεύματα
• SW (Κρουστικοί υπέρηχοι)
• Κινησιομάλαξη
• Κινησιοθεραπεία
• Κρυοθεραπεία

Το είδος και η διαφορετικότητα των ενέσιμων προϊόντων που χρησιμοποιούνται εξαρτάται από την αιτία του τραυματισμού και της εξέλιξής του. 

Κυρτοί ώμοι: Οι καλύτερες ασκήσεις για να διορθώσεις τη λάθος στάση σώματος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i