Nέα θεραπεία στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών για παιδιά από τη Δρ. Μαρία Τσιάκα

Η Δρ. Μαρία Τσιάκα, η επίσημη εκπρόσωπος του αμερικανικού TBT-S Institute στην Ελλάδα εξηγεί στο TheMamagers.gr πώς η νέα θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στην αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών.

disorders istock

Μια νέα σελίδα στη μάχη για τις διατροφικές διαταραχές ανοίγει για τη χώρα μας. Το TBT-S είναι ένα καινοτόμο πρωτόκολλο θεραπείας Διατροφικών Διαταραχών που έρχεται να "χτυπήσει" τη ρίζα της νόσου. Εφαρμόζεται, με θεαματικά αποτελέσματα, σε πολλές χώρες παγκοσμίως με την Αυστραλία πρόσφατα να το έχει εντάξει επίσημα στο εθνικό σύστημα υγείας της.

tsaka

Η Δρ. Μαρία Τσιάκα, έπειτα από πολυετή εκπαίδευση, είναι πλέον επίσημα η μοναδική εκπρόσωπος και εκπαιδεύτρια του TBT-S Training Institute των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την Κύπρο και όλη τη Μεσόγειο. Το TheMamagers.gr μίλησε μαζί της για την αποτελεσματική μέθοδο και πώς μπορεί να βοηθήσει παιδιά και γονείς να αντιμετωπίσουν τις διατροφικές διαταραχές.

Τι είναι η θεραπεία TBT-S και πώς μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις Διατροφικές Διαταραχές;

Το νέο πρωτόκολλο θεραπείας διατροφικών διαταραχών βασίζεται στις πιθανές νευροβιολογικές διαφοροποιήσεις αλλά και στα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά του ασθενή τα όποια είναι γονιδιακά προσδιοριζόμενα, με βασικό στόχο να ανακατευθύνει τα ιδιοσυγκρασιακά από καταστροφικά σε παραγωγικά μειώνοντας έτσι και τις συμπεριφορές της νόσου.

Το πρωτόκολλο θεραπείας TBT-S δίνει την δυνατότητα μέσα από τα παραπάνω να κατανοήσουμε ακόμη καλυτέρα τους ασθενείς και τις αντιδράσεις τους, έχοντας πάντα ως βάση δυο δεδομένα (α)ότι οι ΔΔ είναι εγκεφαλικά προσδιοριζόμενη ψυχική νόσος και (β) ότι η τροφή είναι το φάρμακο. Αν ο ασθενής δεν σπάσει με δομημένο τρόπο συνήθειες και συμπεριφορές της νόσου με την βοήθεια των υποστηρικτών , καταναλώνοντας καθημερινά την απαιτούμενη ενέργεια για τον εγκέφαλο και το σώμα, η ανάρρωσή είναι ανέφικτη.

Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη και η εμπλοκή της οικογένειας στην θεραπεία των Διατροφικών Διαταραχών;

Η συμμετοχή των γονέων, συντρόφων, αδερφών, φίλων στη θεραπεία είναι απαραίτητη και καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη της πλήρους ανάρρωσης. Η οικογένεια είναι τα ματιά των θεραπευτών στο σπίτι, χωρίς τη δική τους εμπλοκή είναι ανέφικτη η ίαση. Γνωρίζουμε με βάση τις νευροβιολογικές έρευνες ότι τα νευρωνικά κυκλώματα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκέφαλου διαφοροποιούνται σε σχέση με αυτούς που δεν νοσούν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εμπιστευτούμε τους ασθενείς καθώς αδυνατούν να αντιληφθούν με ακρίβεια, αισθήσεις όπως την πείνα, τον κορεσμό, τον πόνο και την κόπωση, τη γεύση. Επίσης, κάποιες φορές δυσκολεύονται να αποφασίσουν ή να διακρίνουν τι είναι σωστό και τι λάθος κτλ .

Όλες οι παραπάνω λειτουργίες είναι καθοριστικές για την επιβίωσή μας. Για αυτό τον λόγο προσομοιάζουμε τον εγκέφαλο ως "τυφλό" , και εκπαιδεύουμε το υποστηρικτικό δίκτυο να καθοδηγεί και να υποστηρίζει τον ασθενή για βγει στο ξέφωτο, όπως ακριβώς κάνει ένας εκπαιδευμένος σκύλος που υποστηρίζει ένα άτομο με σοβαρό πρόβλημα όρασης.

Η συνέχεια στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i