Καθαριστικά και αντισηπτικά: Ποιες χημικές ουσίες προκαλούν σκλήρυνση κατά πλάκας; Νέα μελέτη

Τα προϊόντα οικιακής χρήσης περιέχουν κάποιες χημικές ουσίες που μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

cleaning istock

Σίγουρα χρησιμοποιείς αντισηπτικά, καθαριστικά, προϊόντα μαλλιών που περιέχουν κάποιες επικίνδυνες χημικές ουσίες, παρόμοιες με αυτές που έχουν κάποια έπιπλα και υφάσματα.

Νέα μελέτη δείχνει ότι αυτές οι χημικές ουσίες συνδέονται με εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο αυτισμός.

Σε ποια γνωστά καλλυντικά προϊόντα βρέθηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνων χημικών;

Τι επηρεάζουν οι χημικές ουσίες

Οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τα κύτταρα του υποστηρικτικού ιστού του εγκεφάλου, που ονομάζονται ολιγοδενδροκύτταρα, που δημιουργούν την προστατευτική μόνωση που βρίσκεται γύρω από τα νευρικά κύτταρα, ανάφεραν οι ερευνητές.

"Η απώλεια ολιγοδενδροκυττάρων αποτελεί τη βάση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και άλλων νευρολογικών ασθενειών", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Πολ Τεσάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γοιακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, στο Κλίβελαντ. Για παράδειγμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται λόγω διάσπασης της μυελίνης, του προστατευτικού περιβλήματος γύρω από τα νευρικά κύτταρα.

"Συγκεκριμένες χημικές ουσίες σε καταναλωτικά προϊόντα μπορούν να βλάψουν άμεσα τα ολιγοδενδροκύτταρα, αντιπροσωπεύοντας έναν μέχρι τώρα μη αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για νευρολογική νόσο", πρόσθεσε ο Tesar σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Οι δύο κατηγορίες χημικών ουσιών που βλάπτουν τα ολιγοδενδροκύτταρα

Για τη μελέτη, ο Tesar και οι συνεργάτες του ανέλυσαν την επίδραση περισσότερων από 1.800 χημικών ουσιών σε αυτά τα εγκεφαλικά κύτταρα. Εντόπισαν δύο κατηγορίες χημικών ουσιών που βλάπτουν τα ολιγοδενδροκύτταρα: 

  1. τα οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας και
  2. τις ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου.

Οι ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου υπάρχουν σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας και αντισηπτικά, ενώ τα οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας βρίσκονται σε πολλά ηλεκτρονικά είδη και έπιπλα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι τα προϊόντα τεταρτοταγούς αμμωνίου προκαλούν το θάνατο των ολιγοδενδροκυττάρων, ενώ τα επιβραδυντικά φλόγας εμποδίζουν την ωρίμανση αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτές οι κατηγορίες χημικών ουσιών κατέστρεψαν επίσης τα ολιγοδενδροκύτταρα στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ποντικιών εργαστηρίου, βρήκαν ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience.

Δες και αυτό: 900 χημικές ουσίες προκαλούν καρκίνο του μαστού | Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i