900 χημικές ουσίες προκαλούν καρκίνο του μαστού | Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες

Περισσότερες από 900 χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε καταναλωτικά προϊόντα και στο περιβάλλον, εμφανίζουν χαρακτηριστικά που προκαλούν καρκίνο του μαστού.

breast istock

Με δεκάδες χιλιάδες συνθετικά χημικά στην αγορά και νέα που αναπτύσσονται συνεχώς, το να γνωρίζουμε ποια μπορεί να είναι επιβλαβή αποτελεί πρόκληση. Τώρα οι επιστήμονες βρήκαν έναν γρήγορο τρόπο να προβλέψουν εάν μια χημική ουσία είναι πιθανό να προκαλέσει καρκίνο του μαστού με βάση το εάν η χημική ουσία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Τι βρήκαν οι μελετητές για τις χημικές ουσίες

"Αυτή η νέα μελέτη παρέχει έναν χάρτη για τις ρυθμιστικές αρχές και τους κατασκευαστές να επισημάνουν γρήγορα τις χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον καρκίνο του μαστού προκειμένου να αποτραπεί η χρήση τους σε καταναλωτικά προϊόντα και να βρουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις", λέει η δρ Τζένιφερ Κέι, ερευνήτρια στο Silent Spring Institute.

Η δρ Κέι είναι η βασική συγγραφέας μιας μελέτης με τίτλο "Εφαρμογή του πλαισίου βασικών χαρακτηριστικών για τον εντοπισμό πιθανών καρκινογόνων παραγόντων του μαστού χρησιμοποιώντας δεδομένα που είναι διαθέσιμα στο κοινό in vivo, in vitro και in silico", που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives.

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι τα ποσοστά αυξάνονται στις νεαρές γυναίκες, μια τάση που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη γενετική. "Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία για τον εντοπισμό περιβαλλοντικών εκθέσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την τάση, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε στρατηγικές πρόληψης και να μειώσουμε το βάρος της νόσου", λέει ο Kay.

Τι βρήκαν οι ερευνητές για τα "παντοτινά χημικά"; Από τι κινδυνεύεις

Ορμονικά σήματα

Η Kay και οι συνάδελφοί της έψαξαν σε πολλές διεθνείς βάσεις δεδομένων και βάσεις δεδομένων για να εντοπίσουν χημικές ουσίες που έχουν βρεθεί ότι προκαλούν όγκους του μαστού σε ζώα. Οι βάσεις δεδομένων προέρχονταν από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα για τον Καρκίνο (IARC), το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας, την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, μεταξύ άλλων.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δεδομένα από το πρόγραμμα ToxCast της EPA για να εντοπίσουν χημικές ουσίες που μεταβάλλουν τις ορμόνες του σώματος ή διιαταράσσουν το ενδοκρινολογικό σύστημα, με τρόπους που θα μπορούσαν να προάγουν τον καρκίνο του μαστού. Η ομάδα έψαξε ειδικά για χημικές ουσίες που ενεργοποιούν τον υποδοχέα οιστρογόνου - έναν υποδοχέα που υπάρχει στα κύτταρα του μαστού - καθώς και χημικές ουσίες που προκαλούν τα κύτταρα να παράγουν περισσότερα οιστρογόνα ή προγεστερόνη, έναν καθιερωμένο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Εντόπισαν συνολικά 921 χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Το 90% των χημικών ουσιών είναι εκείνες στις οποίες οι άνθρωποι εκτίθενται συνήθως σε καταναλωτικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά, φυτοφάρμακα, φάρμακα και χώρους εργασίας.

"Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ορμονική ασθένεια, επομένως το γεγονός ότι τόσες πολλές χημικές ουσίες μπορούν να αλλάξουν τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη είναι ανησυχητικό", λέει ο Kay.

Δεδομένου ότι η βλάβη στο DNA μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο, οι ερευνητές έψαξαν σε πρόσθετες βάσεις δεδομένων και βρήκαν ότι 420 από τις χημικές ουσίες στη λίστα τους βλάπτουν το DNA και αλλάζουν τις ορμόνες, γεγονός που θα μπορούσε να τις κάνει πιο επικίνδυνες. Επιπλέον, η ανάλυση της ομάδας διαπίστωσε ότι οι χημικές ουσίες που προκαλούν όγκους του μαστού σε ζώα είναι πιο πιθανό να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που καταστρέφουν το DNA και διαταράσσουν τις ορμόνες από εκείνα που δεν το κάνουν.

Ένας χάρτης για την ασφάλεια

Την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι περιβαλλοντικές χημικές ουσίες είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου. Μια σειρά από μελέτες σε ανθρώπους έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και των φυτοφαρμάκων, των βαφών μαλλιών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες νωρίς στη ζωή, στη μήτρα ή κατά την εφηβεία, μπορεί να αλλάξει την ανάπτυξη του μαστού με τρόπους που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου αργότερα. Επίσης, χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν στη μελέτη περιλαμβάνουν περισσότερα από 30 φυτοφάρμακα που η EPA είχε προηγουμένως εγκρίνει για χρήση, παρά τα στοιχεία που συνδέουν τις χημικές ουσίες με όγκους του μαστού.

Μάθε περισσότερα: Καρκίνος του μαστού: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i