Οι δουλειές στο σπίτι βλάπτουν σοβαρά την υγεία σου!

Οι δουλειές στο σπίτι και το καθάρισμα κρύβει αρκετούς κινδύνους τραυματισμού γι' αυτό πρέπει να είσαι μεθοδική στο πώς θα καθαρίσεις.

painting istock

Σου αρέσει η τάξη και η καθαριότητα. Έχεις σκεφτεί όμως πώς οι δουλειές στο σπίτι μπορεί να τραυματίσουν το σώμα σου; Δες παρακάτω.

Η δουλειά: Τρίψιμο και κηπουρική

Ο τραυματισμός: Προεπιγονατιδική Θυλακίτιδα ή το "γόνατο της νοικοκυράς"

Όταν γονατίζεις πιέζονται οι λεπτοί θύλακες που βρίσκονται μεταξύ τένοντα και οστού, οι οποίοι περιέχουν υγρό και προστατεύουν τις επιγονατίδες σου. Όταν πιέζονται συχνά και για πολύ ερεθίζονται, πρήζοντας τα γόνατά σου τα οποία αισθάνεσαι πιο ζεστά και ευαίσθητα απ' ότι συνήθως. 

Πώς θα το αποτρέψεις: Ο Ανδρέας Λυγερός, χειρουργός – ορθοπεδικός σε συμβουλεύει να διπλώνεις πετσέτες ή να βάζεις ένα μικρό μαξιλάρι και να γονατίζεις πάνω σε αυτό. Απόφυγε να γονατίζεις για πάνω από μερικά λεπτά τη φορά και αν είναι δυνατό, κάθισε σε ένα χαμηλό σκαμνί έτσι ώστε ν' αποφύγεις το γονάτισμα. 

Διάβασε ακόμη: Καθαριστικά και αντισηπτικά: Ποιες χημικές ουσίες προκαλούν σκλήρυνση κατά πλάκας; Νέα μελέτη

Η δουλειά: Βάψιμο με ρολό

Ο τραυματισμός: Έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα (αγκώνας του τενίστα)

Αν και το όνομά της υποδηλώνει ότι εμφανίζεται σε αθλητές του τένις, δεν χρειάζεται να παίξει κάποιος τένις για να εκδηλωθεί η έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα. "Το σφίξιμο ενός εργαλείου καθώς κινείς το αντιβράχιο μπροστά και πίσω μπορεί να ερεθίσει τους τένοντες. Αυτό έχει ως συνέπεια την τοπική φλεγμονή και τον πόνο. Συνήθως, ο πόνος δημιουργείται ήπια, αυξάνει σταδιακά και γίνεται τελικά μόνιμος και επίμονος με ιδιαίτερη ένταση κατά τη διάρκεια δραστηριότητας. Στον πόνο, με την πάροδο του χρόνου, έρχεται να προστεθεί και η μυϊκή αδυναμία του χεριού." εξηγεί ο ειδικός.

Πώς θα το αποτρέψεις: "Κάνε συχνά διαλείμματα και βάλε πάγο στο αντιβράχιο αμέσως μόλις νιώσεις δυσφορία” τονίζει ο ορθοπεδικός. Αν σχεδιάζεις... μαραθώνιο βαψίματος μέσα στο Σαββατοκύριακο, φόρεσε στον αγκώνα σου νάρθηκα επικονδυλίτιδας, τον οποίο θα βρεις σε καταστήματα με αθλητικά είδη ή σε φαρμακεία. Θα σε βοηθήσει να μειώσεις την πίεση στους μυς και τους τένοντες. 

Η δουλειά: Καθάρισμα σε ψηλά σημεία

Ο τραυματισμός: Θυλακίτιδα του ώμου ("παγωμένος ώμος")

Ο ώμος είναι μια εξαιρετικά ευκίνητη άρθρωση και εξαιτίας αυτού, πρέπει να υποστηρίζεται καλά από τους συνδέσμους και τους μυς που περιβάλλουν την άρθρωση. Όταν κάνεις δουλειές τεντώνοντας τα χέρια σου πάνω από τους ώμους, πιέζεις τους τένοντες των ώμων (πέταλο στροφέων μυών, στροφικό πέταλο, ο σταθεροποιητής της άρθρωσης του ώμου) πάνω στις υποδοχές των οστών των ώμων, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο, όπως τονίζει Αντρέας Λυγερός. 

Πώς θα το αποτρέψεις: Χρησιμοποίησε σκάλα για να μην αναγκάζεσαι να τεντώνεσαι. Βάλε τα χέρια στα πλάγια και λύγισέ τα στο ύψος των αγκώνων, αφού αυτό θεωρείται το σωστό ύψος των χεριών ώστε ν' αποφευχθούν οι τραυματισμοί.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i