Τι είναι ο παρβοϊός και ποια είναι τα συμπτώματα;

Ποια είναι τα συμπτώματα της "πέμπτης νόσου" που κόστισε τη ζωή ενός παιδιού 3,5 ετών.

παρβοϊός istock

Τη ζωή του έχασε ένα κοριτσάκι 3,5 ετών στις αρχές Απριλίου από οξεία μυοκαρδίτιδα, έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό (Parvovirus B 19). Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνολικά, 11 παιδάκια σε παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν με τον συγκεκριμένο ιό.

Συνολικά, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΟΔΥ, ως και τις 26 Απριλίου του 2024, 11 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη.

Ειδικότερα, από τα 11 παιδιά:

  • ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.
  • ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται.
  • Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.
  • Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Τι είναι ο παρβοϊός (Parvovirus B 19);

Να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος Παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι ο αιτιολογικός ιός του λοιμώδους ερυθήματος (γνωστού επίσης και ως πέμπτη νόσος) σε παιδιά και συχνά αναφέρεται και ως "εξάνθημα του χαστουκισμένου μάγουλου", λόγω του χαρακτηριστικού σημαδιού που εμφανίζει στο μάγουλο. Το όνομα πέμπτη νόσος το πήρε γιατί κατατάσσεται μέσα στις πέντε "κλασικές" παιδικές αρρώστιες (Ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά).

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει επίσης αρθροπάθειες, εμβρυοπάθειες και απόρριψη του μοσχεύματος μετά από μεταμόσχευση νεφρού.

Ο Παρβοϊός Β19 έχει παγκόσμια εξάπλωση. Οι συχνότητα εμφάνισης των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού στις δυτικές αναπτυγμένες κοινωνίες, είναι μεταξύ 40-60% του πληθυσμού. Ο τρόπος μετάδοσης του ιού δεν είναι απόλυτα γνωστός. Η μετάδοση μέσω σταγονιδίων και η κοπρανο-στοματική οδός, είναι οι περισσότερο ύποπτες. Το αίμα και τα προϊόντα αίματος είναι μολυσματικά και έτσι οι ασθενείς με πολλαπλές μεταγγίσεις και οι τοξικομανείς, αποτελούν ομάδες με υψηλή συχνότητα εμφάνισης του Παρβοϊού Β19.

Ο Παρβοϊός Β19 πολλαπλασιάζεται στο μυελό των οστών στα πρόδρομα κύτταρα των ερυθροκυττάρων, τα οποία καταστρέφονται κατά τη διαδικασία. Σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από αναιμία (δρεπανοκυτταρική αναιμία, χρόνια αιμολυτική αναιμία), η λοίμωξη από τον ιό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των λεγόμενων απλαστικών κρίσεων, κατά τις οποίες η έλλειψη ανεφοδιασμού σε ερυθρά αιμοσφαίρια οδηγεί σε επιδείνωση της αναιμίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η περίοδος επώασης διαρκεί 1-12 εβδομάδες. Χωρίς κάποιο χαρακτηριστικό πρώιμο σύμπτωμα, εμφανίζεται ξαφνικά ένα εξάνθημα και στα δυο μάγουλα που καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνειά τους μέχρι τις ρινοχειλικές πτυχές, το μέτωπο και το στόμα, το οποίο αλλάζει σε χρώμα και σε μορφή σχεδόν κάθε μέρα. Μπορεί να εμφανιστούν επίσης συμπτώματα όπως αρθραλγία (ιδιαίτερα στις γυναίκες), ψευδο- σκωληκοειδίτιδα, εντερίτιδα καθώς και γριππώδη συνδρομή.

Λοιμώξεις με τον Παρβοϊό Β19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούν σε αποβολές (λοίμωξη στην αρχή της εγκυμοσύνης) και σε σοβαρές εμβρυικές βλάβες (εμβρυϊκός ύδρωπας), σε λοίμωξη στο τέλος της κύησης.

Δες τη συνέχεια στο esquire.com.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i