4 πρακτικές που σκοτώνουν χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο!

Συγκεκριμένα στην Ευρώπη πεθαίνουν 370.000 άνθρωποι το χρόνο από αυτές τις πρακτικές.

junk food iStock

Ο καπνός, το αλκοόλ, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρότερη ρύθμιση των επιβλαβών για την υγεία προϊόντων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ "περισσότεροι από 7.400 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά" στην Ευρώπη, λόγω επιβλαβών προϊόντων και πρακτικών που καθοδηγούνται από την εμπορική βιομηχανία".

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι αυτά τα προϊόντα συνδέονται με το 24% του συνόλου των θανάτων, με το εντυπωσιακό 51,4% από καρδιαγγειακές παθήσεις και το 46,4% από καρκίνο. Συνολικά, οι βιομηχανίες καπνού, αλκοόλ, εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και καυσίμων συμβάλλουν ή ευθύνονται άμεσα για 2,7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Οι 4 πρακτικές που... σκοτώνουν

Προκαλούν 19 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 34% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα:

1. Ο καπνός: 1,15 εκατομμύρια θανάτους αποδίδονται ετησίως στην Ευρώπη από το κάπνισμα.

2 Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: 117.290 θάνατοι ετησίως λόγω διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα κρέατα και 252.187 με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

3. Τα καύσιμα: Σχεδόν 600.000 [578.908] θάνατοι προκαλούνται κάθε χρόνο από τα ορυκτά καύσιμα (5% όλων των θανάτων).

4. Το αλκοόλ: 426.857 θάνατοι προκαλούνται λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Ποια είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

smoke
iStock

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αριθμοί αυτοί δε λαμβάνουν καν υπόψη τους θανάτους που προκαλούνται από παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα ή υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, τα οποία συνδέονται με ανθυγιεινή διατροφή.

Η μελέτη προέτρεψε τις κυβερνήσεις να γνωρίζουν τις τακτικές που χρησιμοποιεί η βιομηχανία, όπως η επίρριψη ευθυνών σε άτομα, το μάρκετινγκ, η παραπληροφόρηση, η προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η άσκηση πίεσης και η "υπονόμευση της επιστήμης", όπως η χρηματοδότηση ερευνών που προωθούν τους στόχους τους.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι "το πρωταρχικό συμφέρον όλων των μεγάλων εταιρειών είναι το κέρδος" και ότι το να έχεις μεγάλο μερίδιο αγοράς "συχνά μεταφράζεται και σε πολιτική εξουσία". 

Στην έκθεση σημειώνεται ότι, εκτός από τους κανόνες γύρω από τον καπνό, "οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη ρύθμιση του επιβλαβούς μάρκετινγκ ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, απογοητευτικές".

Πρόσθεσε επίσης: "Ενώ υπάρχουν νομικά μέτρα που ρυθμίζουν το μάρκετινγκ του αλκοόλ και των ανθυγιεινών τροφίμων σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν τίθενται σε εφαρμογή, και ως εκ τούτου, παρέχουν ανεπαρκή προστασία".

 

Το υγιεινό σνακ που είναι φουλ στη χοληστερίνη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i