Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στη χώρα μας | Πώς να προστατευτείς

Ποιες είναι οι συστάσεις για έγκυες και επαγγελματίες υγείας για την προστασία από τον κοκκύτη;

γυναίκα με μωρό με κοκκύτη istock

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΕΟΔΥ και της Εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας, στη χώρα μας καταγράφεται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη, η οποία πιθανώς συνδέεται με την μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και λόγω της χαμηλής κυκλοφορίας του παθογόνου κατά τη διάρκεια της Πανδημίας.

Τι είναι ο κοκκύτης;

Ο κοκκύτης είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλείται από ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται Bordetella pertussis. Η ασθένεια εντοπίζεται μόνο στους ανθρώπους. Τα συμπτώματα του κοκκύτη μπορεί να διαφέρουν για τα άτομα με βάση την ηλικία τους και εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Η ηλικία και οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κάποιου να εμφανίσει σοβαρή περίπτωση κοκκύτη. Τα μωρά κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κοκκύτη και να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από αυτόν.

Μέτρα πρόληψης για τον κοκκύτη

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας:

  • Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση με μια δόση εμβολίου Tdap ή Tdap-IPV για τον κοκκύτη, κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από προηγούμενο εμβολιασμό με Td/TdaP.
  • Οι λεχωΐδες που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης μπορούν να εμβολιαστούν μετά τον τοκετό.
  • Τα μέλη της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα πρέπει να εμβολιάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επαφή με νεογνά και βρέφη.
  • Η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο, εξαιτίας του κοκκύτη, επιτυγχάνεται μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού, ο οποίος ξεκινά τον 2ο μήνα της ζωής και ολοκληρώνεται σύμφωνα με το εθνικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών. Το εμβόλιο DTaP χορηγείται στον 2ο, 4ο, 6ο, 15ο-18ο μήνα της ζωής και στα 4-6 έτη. Το εμβόλιο TdaP χορηγείται στην ηλικία 11-12 ετών, μεταξύ 18-25 ετών, και ως αναμνηστική δόση ανά δεκαετία.
  • Ιδιαίτερη σημασία έχει ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν αναμνηστική δόση TdaP ανά δεκαετία.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση του κοκκύτη είναι ζωτικής σημασίας πριν ξεκινήσουν οι κρίσεις βήχα τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας. Οι επαγγελματίες υγείας γενικά χρησιμοποιούν αντιβιοτικά για τη θεραπεία του κοκκύτη. Μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω θεραπεία στο νοσοκομείο εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγεία (ΝΠΔΔ) και ο επαγγελματίας Επισκέπτης Υγείας είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής υγείας μ’ ένα αδιάλειπτο και συνεχόμενο έργο. Ιδρύθηκε το 1985 και σήμερα έχει περισσότερα από 2.000 Μέλη σε όλη την Ελλάδα που εργάζονται σε δομές αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας αλλά και στους ΟΤΑ Α & Β βαθμού. www.psey.gr

Ασθένειες από το παρελθόν; Μας απειλεί η φυματίωση, ο κοκκύτης, η ιλαρά;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i