Κοκκύτης: Τα συμπτώματα της νόσου, η μετάδοση και το εμβόλιο

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μας ενημερώνει για τα συμπτώματα και τις πιθανές επιπλοκές του κοκκύτη και για το εμβόλιο για τη νόσο.

μωρό παιδίατρος GeorgeRudy

Ο κοκκύτης διακρίνεται από τον χαρακτηριστικό έντονο βήχα που κάνει παροξυσμούς, δυσκολεύοντας ακόμη και την αναπνοή του παιδιού στις στιγμές της κρίσης. Πρόκειται για μία οξεία μόλυνση του αναπνευστικού που οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη. Η νόσος θεωρείται πολύ σοβαρή για τα μωρά και τα μικρά νήπια ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κάθε τρία με τέσσερα χρόνια παρουσιάζονται επιδημίες, μικρότερες ή μεγαλύτερες.

Συμπτώματα

Ξεκινά σαν κρυολόγημα, με βήχα, χαμηλό πυρετό και εκκρίσεις από τη μύτη. Μετά τις 2 πρώτες εβδομάδες ακολουθούν επεισόδια παροξυσμικού βήχα που μπορεί να ακολουθείται από εμετό. Το στάδιο αυτό διαρκεί 2-4 εβδομάδες.

Πώς να επιλέξω παιδικό σταθμό; Όλες οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις, όπως τις συστήνει η παιδαγωγός

10 +1 ερωτήσεις για τα εμβόλια: Μπορεί να αρρωστήσει το παιδί; Είναι πιο βαριά τα πολυδύναμα; Προσφέρουν 100% προστασία;

Διάρκεια

Η νόσος διαρκεί περίπου 2 μήνες μέχρι την πλήρη ανάρρωση.

Πιθανές επιπλοκές

Η συχνότερη επιπλοκή του κοκκύτη είναι η πνευμονία και ακολουθούν οι σπασμοί, οι αιμορραγίες από τη μύτη ή αιμορραγίες στον εγκέφαλο.

Πώς και πότε μεταδίδεται

Από σταγονίδια μόλις αρχίσει ο παροξυσμικός βήχας και για περίπου 3 εβδομάδες και έχει υψηλό βαθμό μεταδοτικότητας (80-100%).

Το εμβόλιο

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών συμπεριλαμβάνεται το ακκυταρικό εμβόλιο του κοκκύτη. Η αποτελεσματικότητά του κυμαίνεται από 80% ως 85% αλλά προτιμάται καθώς έχει πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το προηγούμενης γενιάς ολοκυτταρικό εμβόλιο, ενώ η προστατευτική του δράση εξασθενεί μετά την πάροδο 5 ετών. Το ακυτταρικό εμβόλιο του κοκκύτη χορηγείται είτε σε συνδυασμό με τα εμβόλια διφθερίτιδας και τετάνου ως τριπλό εμβόλιο (DTaP) είτε σε πολυδύναμα εμβόλια κατά τον 2ο, 4ο, 6ο, 15ο-18ο μήνα ζωής και ακόμη στα 4-6 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί επίσης τριπλό ακυτταρικό εμβόλιο (TdaP) ως αναμνηστική δόση για εφήβους και ενήλικες.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη σοβαρή αυτή νόσο, ουσιαστική εκρίζωση του κοκκύτη πρέπει να αναμένεται μόνον όταν δημιουργηθεί εμβόλιο που προκαλεί ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας και είναι δυνατή η επανάληψή του στην ενήλικο ζωή.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i