The Future of Health: 9 τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της υγείας

Οι αξιοσημείωτες εξελίξεις στην ιατρική και την ευαισθητοποίηση για την υγεία δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

The Future of Health istock

Η υγεία είναι ένας δυναμικός κλάδος με αβέβαιο μέλλον, ειδικά με την αυξανόμενη επικράτηση των χρόνιων ασθενειών. Αλλά με τις αξιοσημείωτες εξελίξεις στην ιατρική υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι 9 τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της υγείας

Αυτές οι 9 τάσεις θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία τα επόμενα χρόνια:

 1. AR και VR
 2. Digital Twins
 3. Αξιοποίηση Big Data
 4. Εμφυτεύματα
 5. Wearables που συνδέονται με το IoT
 6. Ιατρική Ακριβείας
 7. Ρομποτική Χειρουργική
 8. Τρισδιάστατη εκτύπωση
 9. Εικονική Βοήθεια (Virtual Assistance)

1. AR και VR

Η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και η εικονική πραγματικότητα (VR) είναι δύο τεχνολογίες που έχουν κερδίσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια.  Η επαυξημένη πραγματικότητα και η εικονική πραγματικότητα προσομοιώνουν ελεγχόμενα περιβάλλοντα, βοηθούν στην ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών. Που χρησιμεύουν:

 • Βελτιώνουν τις τεχνικές και την ακρίβεια κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων.
 • Εκπαιδεύουν για σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις.
 • Εκπαιδεύουν σχετικά με τη διάγνωση σπάνιων ιατρικών καταστάσεων.
 • Συμβάλλουν στη διαχείριση του πόνου των ασθενών.

Το AR και το VR είναι αποτελεσματικά και αποδοτικά, προκαλώντας ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την ενίσχυση της φροντίδας των ασθενών.

2. Digital Twins

Το "ψηφιακό δίδυμο" (Digital Twins), που κατασκευάζεται με χρήση IoT (Internet of Things) και τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέπει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να προσφέρουν εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία. Όπως υποδηλώνει το όνομα, συνεπάγεται τη δημιουργία ενός εικονικού μοντέλου του ασθενούς, που μιμείται τη φυσιολογική του κατάσταση. Αυτό επιτρέπει προηγμένη ανάλυση που μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα.

Βασίζεται σε προηγμένους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιούν ολοκληρωμένα δεδομένα ασθενών. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να εντοπίζουν πρότυπα, συσχετίσεις και ανωμαλίες, να προσομοιώνουν την εξέλιξη της νόσου και να συμβάλλουν έτσι στην πρόληψη.

3. Αξιοποίηση Big Data

Η ανάλυση Big Data (μεγάλων δεδομένων) επιτρέπει στις ιατρικές εγκαταστάσεις να εντοπίζουν συσχετίσεις μεταξύ συνόλων δεδομένων, να ενσωματώνουν την απεικόνιση για μια πιο ολιστική διάγνωση, να αναπτύσσουν μοντέλα πρόβλεψης με τεχνικές data mining, να αυξάνουν τη συμμετοχή των ασθενών στην υγεία τους και πολλά άλλα.

4. Εμφυτεύματα

Σύμφωνα με την Global Burden of Disease Study, περισσότεροι από 1 στους 3 ανθρώπους επηρεάζονται από νευρολογικές παθήσεις - η κύρια αιτία θανάτου σήμερα. Το Neuralink του Elon Musk προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με πλήρως εμφυτεύσιμες, ασύρματες διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI). Οι δυνατότητές του για νευρική ενίσχυση και τρόπους θεραπείας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καινοτομίες που μπορούν να βοηθήσουν άτομα με διαταραχές και ελαττώματα του νευρικού συστήματος. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που η εταιρεία τώρα στρατολογεί για την πρώτη της σε άνθρωπο κλινική δοκιμή.

5. Wearables που συνδέονται με το IoT

Η τεχνολογία Wearable υγειονομικής περίθαλψης μεταμορφώνει τον τρόπο παρακολούθησης και θεραπείας των ασθενών, ακόμη και σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Οι δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν smartwatches και patches αισθητήρων.

6. Ιατρική Ακριβείας

Η ιατρική ακριβείας, που ονομάζεται επίσης εξατομικευμένη ιατρική, είναι μια καινοτόμος τάση στην υγειονομική περίθαλψη που προσαρμόζει τη θεραπεία των ασθενών ανάλογα με τα γονίδια, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής τους. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπό της είναι να μελετήσουμε πώς χρησιμοποιείται στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου.

7. Ρομποτική Χειρουργική

Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία παρέχει σαφέστερες γνώσεις για δυσπρόσιτες περιοχές που στο παρελθόν ήταν απρόσιτες.

Με το μετασχηματιστικό δυναμικό της, η ρομποτική χειρουργική ξεκίνησε με το χειρουργικό σύστημα Da Vinci (DVSS). Τα οφέλη του περιλαμβάνουν τη μείωση της παραμονής στο νοσοκομείο, την απώλεια αίματος και τα ποσοστά μετάγγισης που μπορεί να αποδοθούν σε μικρότερες τομές και καλύτερες μεγεθύνσεις. Χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε διάφορες ειδικότητες. 

8. Τρισδιάστατη εκτύπωση

Η κατασκευή προσθετικών μελών χρησιμοποιεί τεχνολογία 3D, ειδικά για τον ασθενή για μεγαλύτερη επιτυχία. Έχει πολλές άλλες ιατρικές εφαρμογές:

 • Εκτύπωση κυτταρικών δομών για έλεγχο τοξικότητας.
 • Χαρτομάντιλα και οργανοειδή εκτύπωση για ιατρική έρευνα.
 • Δημιουργία κατά παραγγελία προσθετικών μελών για άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Αναπαραγωγή ακριβών πολύπλοκων ανατομικών οργάνων.
 • Εκτύπωση χειρουργικών εργαλείων και συσκευών σε περιοχές που δεν είναι προσβάσιμα.

9. Εικονική Βοήθεια (Virtual Assistance)

Οι εικονικοί βοηθοί (Virtual assistants) μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να παρέχουν ποιοτική υγειονομική περίθαλψη στους ασθενείς. Αξιοποιούν τεχνολογίες όπως η μηχανική μάθηση και η βαθιά μάθηση για να παρέχουν ακριβείς απαντήσεις σε ερωτήματα. Λαμβάνουν επίσης υπόψη παράγοντες όπως τα συμπτώματα των ασθενών και τα φάρμακα.

Η εικονική βοήθεια διασφαλίζει ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες την κατάλληλη στιγμή, κάτι που μπορεί να βελτιώσει δραστικά τα αποτελέσματα της θεραπείας τους.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς να αποφύγουν την παραπληροφόρηση, να προγραμματίσουν ραντεβού και ακόμη και να επεξεργαστούν τις συνταγές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i