Wegovy και Ozempic: Μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση;

Στις παρενέργειες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για απώλεια βάρους, Ozempic και Wegovy, προστίθεται και αυτή η σπάνια πάθηση των ματιών.

μάτια istock

Όσοι λαμβάνουν σεμαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό που περιέχουν τα φάρμακα αδυνάτισματος Ozempic και Wegovy, για να χάσουν βάρος, αυξάνουν τον κίνδυνο μιας σοβαρής αλλά σπάνιας οφθαλμικής πάθησης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Το περασμένο καλοκαίρι, οι γιατροί στο Mass Eye and Ear παρατήρησαν έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό ασθενών με αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια, ένα είδος εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλεί ξαφνική, ανώδυνη απώλεια όρασης στο ένα μάτι.

Η πάθηση είναι σχετικά σπάνια - έως και 10 στους 100.000 ανθρώπους στον γενικό πληθυσμό μπορεί να την εμφανίσουν - αλλά οι γιατροί παρατήρησαν τρεις περιπτώσεις σε μια εβδομάδα και καθένας από αυτούς τους ασθενείς έπαιρνε φάρμακα σεμαγλουτίδης.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν κόψεις απότομα το Ozempic;

Τα ευρήματα της μελέτης

Αμερικανοί ερευνητές αναλύοντας 17.000 ασθενείς σε διάστημα έξι ετών διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν το φάρμακο για διαβήτη τύπου 2 είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με την πάθηση σε σχέση με τους ασθενείς που δεν έπαιρναν το φάρμακο. Ανάμεσα σε αυτούς που το έπαιρναν για να χάσουν βάρος, ο κίνδυνος της πάθησης ήταν επτά φορές υψηλότερος.  

Ωστόσο, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Ophthalmology, δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα φάρμακα σεμαγλουτίδης προκαλούν πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια, η οποία προκαλεί απώλεια της όρασης στο ένα μάτι καθώς ο αριθμός των ατόμων που επηρεάστηκαν ήταν μικρός. 

Η μελέτη αποκάλυψε: 

  • 17 περιπτώσεις μεταξύ ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που έπαιρναν σεμαγλουτίδη. 
  • 6 περιπτώσεις μεταξύ ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που έπαιρναν άλλα φάρμακα. 
  • 20 περιπτώσεις μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών που έλαβαν σεμαγλουτίδη.
  • 3 περιστατικά μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών που έπαιρναν άλλο φάρμακο. 

Η σεμαγλουτίδη είχε συζητηθεί ευρέως όταν celebrities που το λάμβαναν άρχισαν να αναφέρονται στα social media για την ξαφνική απώλεια βάρους τους. Οι δοκιμές δείχνουν ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία να χάσουν περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους, εάν παράλληλα αλλάξουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. 

Παρά το γεγονός ότι διατίθεται με ιατρική συνταγή μόνο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 (Ozempic) και στους υπερβολικά παχύσαρκους (Wegovy), τα διαδικτυακά φαρμακεία πωλούν ενέσεις σεμαγλουτίδης, όπου γίνονται ελάχιστοι έλεγχοι όσον αφορά το βάρος ή την υποκείμενη υγεία του ατόμου που τις αγοράζει. Συνεπώς, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το φάρμακο χρησιμοποιείται καταχρηστικά ως "γρήγορη λύση" για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν γρήγορα. 

Ποιες είναι οι παρενέργειες των φαρμάκων Wegovy και Ozempic

Όλα τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες. Ορισμένες από τις πιο συχνές για τη σεμαγλουτίδη είναι: 

  • Ναυτία 
  • Εμετός 
  • Διάρροια 
  • Πόνος στο στομάχι 
  • Δυσκοιλιότητα 

Οι επιπλοκές στην όραση, αναφέρονται ως μία από τις σοβαρότερες πιθανές παρενέργειες, στις πληροφορίες για την ασφάλεια των ασθενών που λαμβάνουν Ozempic ή Wegovy. 

Τι είναι η πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια;

Η πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια, επηρεάζει έως και 10 στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.  Η πάθηση αυτή προκαλεί ξαφνική απώλεια της όρασης που οφείλεται σε διακοπή της ροής του αίματος στο μπροστινό (πρόσθιο) τμήμα του οπτικού νεύρου, γνωστό και ως κεφαλή του οπτικού νεύρου.

Η δουλειά του οπτικού νεύρου είναι να μεταφέρει τις οπτικές πληροφορίες από το μάτι στον εγκέφαλο, ο οποίος συνθέτει τις πληροφορίες αυτές σε εικόνες. Περίπου 1,2 εκατομμύρια μικροσκοπικές ίνες στο οπτικό νεύρο βασίζονται στο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται από τα γύρω αιμοφόρα αγγεία. Οποιαδήποτε διακοπή στην παροχή αίματος μπορεί να βλάψει την όραση. Όσο περισσότερο καταστρέφεται το οπτικό νεύρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια όρασης. Οι θεραπείες ποικίλλουν ανάλογα με το αν το ίδιο το νεύρο έχει υποστεί βλάβη ή όχι.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες

Λόγω του μικρού αριθμού των ασθενών που έπασχαν από την πάθηση των ματιών στη μελέτη - οι οποίοι μπορεί να μην έπαιρναν τα φάρμακά τους με τον τρόπο που αυτά τους είχαν συνταγογραφηθεί ή να μην αντιπροσώπευαν τον γενικό πληθυσμό - τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο μπορεί να μην είναι ακριβή. 

Το φάρμακο εξετάζεται σε μια δοκιμή με την ονομασία Focus, η οποία ολοκληρώνεται το 2027, για να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις του στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια - μια πάθηση των ματιών σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. 

Με πληροφορίες από BBC 

Ποιο Ozempic; Έτσι θα αποκτήσεις το σώμα που θέλεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i