8 πράγματα που πρέπει να κάνoυμε όταν το μωρό είναι άρρωστο (και 2 που δεν πρέπει)

Η εποχή των κρυολογημάτων έχει φτάσει και υπάρχει έντονη έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά. Οδηγίες... προς ναυτιλλομένους γιατί όταν ένα παιδί έχει ίωση σημαίνει ταλαιπωρία και για τους γονείς.

παιδί ίωση κλάμα istock

Αυτή την εποχή "θερίζουν" οι ιώσεις και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις με τις συμβουλές του παιδιάτρου, ξεκούραση, καλή διατροφή και... αγκαλιές περνάνε γρήγορα. Οι παρακάτω... οδηγίες προς ναυτιλλομένους για να τα βγάλουμε πέρα όταν το παιδί έχει ίωση μπορεί να βοηθήσουν. 

1. Χαλάρωσε το πρόγραμμα του ύπνου

Όταν το μωρό σου δεν νιώθει εκατό τοις εκατό καλά, ο ύπνος είναι δύσκολος τόσο για αυτό όσο και για εσένα. Και άσχετα με το πόσο έχεις παλέψει να φτιάξεις ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, προς το παρόν οι κανόνες θα πρέπει να σπάσουν. Δοκίμασε τον ύπνο στο καρότσι ή αγκαλιά στα χέρια σου. ...Διώξε τον άντρα σου από το κρεβάτι και κοιμήσου με το μικρό σου ασθενή. Γενικά, κάνε οτιδήποτε περνάει από το χέρι σου για να του προσφέρεις λίγη γλυκιά ανάπαυση που θα το βοηθήσει να ξεπέρασει την ίωση γρηγορότερα.

Διαβάστε Επίσης

2. Αποδέξου όσα δεν σου αρέσουν αλλά πρέπει να εφαρμόσεις στο παιδί

Μπορεί να το κοροϊδεύεις, αλλά πίστεψέ με, όταν η συμφόρηση θα κάνει το μικρό σου να υποφέρει, θα χρειαστείς σαν φίλη κι αδερφή τη συσκευή αναρρόφησης για τη μύτη (ναι ρουφάς τη μυξούλα του μωρού και όχι δεν φτάνει στο στόμα σου!). Ταυτόχρονα, θα χρειαστεί να βάλεις θερμόμετρο στο παιδί, οπότε απόφυγε εκείνο που κάνει 5 λεπτά και θα το εξαγριώσει και εξοπλίσου με θερμόμετρο υπερύθρων ή έστω των 10 δευτερολέπτων.

3. Ηρέμησε και συνέχισε να θηλάζεις

Εάν το άρρωστο μωρό σου θηλάζει ακόμα, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να συνεχίσεις να το ταΐζεις με το γάλα σου, που είναι γεμάτο με θρεπτικά στοιχεία, είναι πιο εύπεπτο από οτιδήποτε άλλο και περιέχει και αντιβιοτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών. Αν βγάζεις το γάλα με το θήλαστρο, θα παρατηρήσεις πως τις ημέρες που το μωρό είναι άρρωστο αλλάζει μέχρι και το χρώμα του γάλακτος για να το βοηθήσει να ξεπεράσει την ίωση.

 

4. Τηλεφώνησε στο γιατρό

 

Δεν είσαι γελοία. Δεν υπερβάλλεις. Απλώς σήκωσε το τηλέφωνο. Ο παιδίατρός σου είναι εκεί για να σου δώσει σταθερές συμβουλές και ηρεμία. (Και πίστεψέ με έχει δει και χειρότερα). Είναι άλλωστε ο μόνος που γνωρίζει το παιδί, ο μόνος που έχεις τις πραγματικές ιατρικές γνώσεις και εμπειρία (όχι το google ή η πρώτη σου ξαδέρφη) και σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να τον συμβουλεύεσαι, όχι για να ρωτήσεις αν πρέπει να φάει το παιδί αβοκάντο τοστ.  

5. Πάρε όση βοήθεια μπορείς και από όποιον μπορείς

Ο μπαμπάς του παιδιού, η μαμά σου, η πεθερά σου, όποιος μπορεί να βοηθήσει κι εσένα να περάσεις πιο ανώδυνα την ίωση του παιδιού, είναι καλό να τον επιστρατεύσεις. Όσο εσύ θα ασχολείσαι με το μωρό, κάποιος μπορεί να μαγειρεύει, να κάνεις δουλειές στο σπίτι και να φροντίζει για τα ψώνια.  

6. Εκμεταλλεύσου την ώρα του μπάνιου

Ένα χλιαρό μπάνιο ή ακόμα και ένα πέρασμα με ένα νωπό κομμάτι ύφασμα στο σωματάκι του μωρού σου μπορεί να βοηθήσει να πέσει λίγο ο πυρετός και να μειωθεί η συμφόρηση στη μύτη.  

7. Δημιούργησε μία χαλαρωτική ατμόσφαιρα

Τώρα δεν είναι η στιγμή να γεμίσεις το σπίτι με καλεσμένους, να έχεις δυνατά την τηλεόραση ή να βάλεις δυνατά τη μουσική. Χαμήλωσε τα φώτα, βάλε μία χαλαρωτική μουσική για το μωρό σου και ηρέμησε διαβάζοντας ένα βιβλίο με το μικρό σου.  

8. Πάρε βιταμίνη C

Μην το σκέφτεσαι πολύ. Πρέπει εσύ να παραμείνεις υγιής. Ειδικά αν το παιδί σου πηγαίνει στον παιδικό σταθμό και τα μικρόβια βρίσκουν συχνότερα το δρόμο για το σπίτι σου. Οπότε φάε θρεπτικές τροφές, πλένε καλά και συχνά τα χέρια σου και προσπάθησε να κοιμηθείς σε λογικά επίπεδα. (Και ναι, ξέρουμε, είπαμε "προσπάθησε”). Έχοντας αυτά στο νου, συγκράτησε και όλα όσα δεν θα πρέπει να κάνεις και ακολουθούν παρακάτω.  

Μην ψάχνεις τα μαμαδίστικα φόρουμς

Και πάλι, χρειάζεσαι ύπνο. Δε χρειάζεται να σπας το κεφάλι σου να βρεις ένα αποσυμφορητικό που γράφει ότι κάνει θαύματα σε μία αυστραλιανή μαμά και δεν μπορείς ούτε καν να το αγοράσεις στην Ελλάδα.  

Μην καλέσεις 12 φορές τον παιδίατρο

Σου είπε να μην ανησυχήσεις εκτός και αν ο πυρετός διαρκέσει περισσότερο από πέντε ημέρες. Έχουν περάσει μόνο οι δύο. Άφησε κάτω το τηλέφωνο και κατεύθυνε την ενέργειά σου στο να ηρεμήσεις το μωρό σου.  

Μην φρικάρεις

Το πιο πιθανό είναι αυτό να είναι ένα μόνο από τα πολλά κρυολογήματα, ιώσεις και ωτίτιδες που θα αντιμετωπίσεις καθώς το μωρό σου μεγαλώνει. Έχεις συμβουλευτεί τον παιδίατρο, έχεις δώσει την απαραίτητη αγωγή και κάνεις ό,τι μπορείς για να βοηθήσεις το μωρό σου να το ξεπεράσει. Πες μαζί μας: Θα έρθουν πιο εύκολες ημέρες, όλα είναι περαστικά, είναι μόνο ένας πυρετός!  

Αλήθειες:

  • Το να δώσεις σε ένα μωρό αντιπυρετικό με μια σύριγγα, μπορεί να αποτελέσει πρότζεκτ δυσκολίας ισάξιας με την εκτόξευση διαστημόπλοιου με προορισμό τη σελήνη.
  • Ένα μωρό που είναι άρρωστο, δύσκολα θα φάει σωστά. Μην σκας αν δεν πιάνει τις ποσότητες φαγητού ή γάλακτος που πρέπει.
  • Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω, γονείς, που τα παιδιά τους περνούν σοβαρές ασθένειες, πολύ πιο σοβαρές από ένα κρυολόγημα. Θυμήσου, την επόμενη φορά που θα γκρινιάξεις για έναν πυρετό του μωρού σου.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i