Κινδυνεύουμε περισσότερο από τον κορονοϊό στα σούπερ μάρκετ; Η απάντηση των ειδικών

Απάντηση στο σημαντικό ερώτημα για τον κορονοϊό και τα σούπερ μάρκετ έδωσαν ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

σούπερ μάρκετ

Διευκρινήσεις αναφορικά με πρόσφατη έρευνα από τη Βρετανία για το αν μεταδίδεται πιο εύκολα ο κορονοϊός στα σούπερ μάρκετ, έδωσαν ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαδίδεται πιο εύκολα ο κορονοϊός στα σούπερ μάρκετ;

Το ερώτημα αυτό προέκυψε από πρόσφατη βρετανική έρευνα για τη διάδοση του κορονοϊού στα σούπερ μάρκετ και τα δημοτικά σχολεία, η οποία ανησύχησε ορισμένους. Σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση για το αν τα σούπερ μάρκετ αποτελούν εστία υπερμετάδοσης κορονοϊού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ήταν σαφής: «Υποθέτω ότι αναφέρεστε σε μία ανάλυση που έκανε ο Public Health England. Δεν είπε αυτά τα πράγματα που αναφέρονται στην ερώτηση.

Είπε το εξής: αναλύοντας δεδομένα σε εφαρμογή track and trace- δηλαδή καθένας είχε στο κινητό του την εφαρμογή- έκαναν μία ανάλυση πού βρίσκονταν οι άνθρωποι τις τελευταίες 5 ημέρες πριν τεσταριστούνε θετικοί και βρήκανε ότι το 20%, φυσικά, είχε πάει super market, το άλλο 15% είχε πάει σε δημοτικό σχολείο. Και εμένα άμα με ρωτήσεις, οι πιο κοινοί χώροι που πηγαίνω είναι το Πανεπιστήμιο, το super market. Μάλιστα, βγήκε ο Public Health England και είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κόλλησε εκεί ο κόσμος αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς «διαβάζουμε» τις έρευνες

«Σε μία δεύτερη ανάλυση που έκαναν, έδειξαν ότι ενώ πήγαιναν πολύ συχνά σε αυτούς τους χώρους, το πιο συχνό μέρος όπου έγινε η μετάδοση ήταν μέσα στο νοικοκυριό. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πώς μεταφράζουμε τις μελέτες και πώς μεταφράζουμε τα στοιχεία για να μη δημιουργούμε αυτές τις πλασματικές εικόνες», ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Στο ίδιο πνεύμα, ήταν και η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά. «Καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει, δεν προκύπτει από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα super market ή στα σχολεία. Όμως σε καμία περίπτωση, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται η ουσία της ερώτησης, αλλά πόσο μάλλον που με αυτά που λέει και ο κύριος καθηγητής, ουσιαστικά γινόταν μια ανάδειξη των χώρων που επισκέπτεται πολύ περισσότερο κάθε πολίτης το οποίο φαντάζομαι δεν είναι μόνο στην Αγγλία αλλά φαντάζομαι ότι είναι παγκόσμια».

Διάβασε επίσης: Μετάδοση κορονοϊός: Πόσες μέρες αφού παρουσιαστούν τα συμπτώματα κολλάει;

Διάβασε επίσης: Ο μύθος του «τσιγαρόβηχα», η ΧΑΠ και ο αυξημένος κίνδυνος από τον κορονοϊό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i