Δωρεάν εξέταση PSA για τους άντρες άνω των 50 ετών - Γιατί η προστασία από τον καρκίνο του προστάτη είναι και γυναικεία υπόθεση!

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία προσκαλεί τους άντρες σε μια δωρεάν εξέταση PSA.

ζευγάρι προστάτης άντρας γυναίκα Morsa Images

O καρκίνος του προστάτη, αλλά και άλλα καλοήθη νοσήματα όπως η υπερπλασία του προστάτη, αυξάνονται με την ηλικία. Έτσι, οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις για τους άντρες είναι εξίσου σημαντικές με εκείνες που κάνουμε κι εμείς, για παράδειγμα το τεστ Παπ και η μαστογραφία. Εάν μάλιστα σκεφτούμε το γεγονός ότι εάν διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του προστάτη θεραπεύεται σε ποσοστό 95%, τότε είναι σημαντικό να παρακινήσουμε τους άντρες της ζωής μας να κάνουν μια προληπτική εξέταση.

Καρκίνος του προστάτη: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

​«Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόγνωση της νόσου, καθώς σε πρώιμα στάδια δεν παρουσιάζει συμπτώματα και ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι νοσεί. Εάν διαγνωστεί νωρίς, δηλαδή πριν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, ο καρκίνος του προστάτη θεραπεύεται σε ποσοστό 95%. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό κάθε άνδρας από την ηλικία των 50 ετών και άνω, να κάνει προληπτικές εξετάσεις, δηλαδή την αιματολογική εξέταση PSA και την ψηλάφηση/δακτυλική εξέταση του προστάτη του, μία φορά τον χρόνο». Αυτό τόνισε σε δημοσιογραφική ενημέρωση για τη νόσο ο Ιωάννης M. Βαρκαράκης, Καθηγητής Ουρολογίας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Β´ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική Σισμανόγλειο Νοσοκομείο & Πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

1 στους 7 άντρες

Αυτό είναι το ποσοστό των αντρών που θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες στην Ευρώπη και ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των αντρών παγκοσμίως. Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του προστάτη δεν εμφανίζει συμπτώματα και για αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα, πριν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Σημειώνεται ότι παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου αποτελεί πέρα από την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό.

Παράγοντες κινδύνου

Η ηλικία: Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την ηλικία. Οι άντρες πάνω από 50 χρονών θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε προσυμπτωματικό έλεγχο.

Το οικογενειακό ιστορικό: Εάν ένας άντρας έχει συγγενή πρώτου βαθμού (πατέρα, αδερφό) με καρκίνο του προστάτη, συστήνεται ο προληπτικός έλεγχος να ξεκινήσει μια δεκαετία νωρίτερα, δηλαδή μετά τα 40 χρόνια.

Η διατροφή: Η διατροφή «δυτικού τύπου» αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Μια φορά το χρόνο αρκεί

"Μία φορά το χρόνο αρκεί για να εξετάσεις τον προστάτη σου! Η πρόληψη είναι προστασία!" Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της Εκστρατείας Ενημέρωσης για τις Παθήσεις του Προστάτη Αδένα και τις Διαταραχές Λειτουργίας του Κατώτερου Ουροποιητικού Συστήματος, που υλοποιεί η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να ενημερώσει τους άνδρες για τα συμπτώματα των παθήσεων του προστάτη και να υπογραμμίσει τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης μέσω του τακτικού προ-συμπτωματικού ελέγχου. "Απευθυνόμαστε στους άνδρες ηλικίας 40-50 ετών και άνω και τους παρακινούμε να μην αμελούν τον προληπτικό έλεγχο του προστάτη τους, ώστε να προφυλάσσονται από παθήσεις όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος του προστάτη",  ανέφερε ο κ. Ιωάννης Κ. Γκιάλας, Χειρουργός Ουρολόγος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Σημειώνεται ότι την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του απευθύνοντας χαιρετισμό, ο κ. Εμμανουήλ Καλαμπόκας, Αντιδήμαρχος Υγείας & Παιδείας Δήμου Αθηναίων.

Την εκστρατεία στηρίζει έμπρακτα ο όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, που σε συνεργασία με την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, προσφέρει για το διάστημα 21 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, δωρεάν εξέταση PSA στους άνδρες άνω των 50 ετών. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν εξέταση PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) σε όλα τα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ σε Αττική, Εύβοια και Θεσσαλονίκη, καλώντας στο 210 9975540. Η εξέταση PSA γίνεται με δείγμα αίματος και όπως επισήμανε ο κ. Γκιάλας, "είναι το πρώτο βήμα προληπτικού ελέγχου του προστάτη, αφού μπορεί να αποτελέσει ένδειξη κάποιας πάθησης, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα". Περισσότερες πληροφορίες για τον δωρεάν έλεγχο PSA μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο https://bioiatriki.gr/.

Η Εκστρατεία Ενημέρωσης για τις Παθήσεις του Προστάτη Αδένα και τις Διαταραχές Λειτουργίας του Κατώτερου Ουροποιητικού Συστήματος υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Διάβασε επίσης: Μπαμπά, εξετάσεις έκανες; Οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι άντρες

Διάβασε επίσης: Μάθε ΓΙΑΤΙ και ΠΩΣ ΣΕ ΑΦΟΡΑ η υγεία του προστάτη (του άντρα σου)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i