Μάθε ΓΙΑΤΙ και ΠΩΣ ΣΕ ΑΦΟΡΑ η υγεία του προστάτη (του άντρα σου)

Οι γυναίκες είναι αυτές που «πηγαίνουν» τους άντρες της ζωής τους για εξέταση για την υγεία του προστάτη, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. 

ζευγάρι προστάτης άντρας γυναίκα Morsa Images

Πρόκειται για έναν μικρό αδένα με διαστάσεις 3x4 εκατοστά και βάρος 10-20 γραμμάρια σε σχήμα κάστανου και η υγεία του προστάτη είναι σημαντική για τον άντρα της ζωής σου. Και για σένα, κατ' επέκταση! Ο προστάτης βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και πάνω από το τελικό τμήμα του εντέρου, το ορθό. Το έκκριμα του προστάτη (προστατικό υγρό), μαζί με αυτό των σπερματοδόχων κύστεων, παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και ουσίες για τη φυσιολογική λειτουργικότητα των σπερματοζωαρίων. Αυτό σημαίνει ότι η καλή ή όχι λειτουργία του προστάτη επηρεάζει τη γονιμότητα του άντρα.

Παθήσεις του προστάτη

Δεν είναι όμως η γονιμότητα ο μόνος λόγος για τον οποίο σε αφορά η υγεία του προστάτη. Είναι και η ζωή του άντρα της ζωής σου (ή του αδερφού ή του πατέρα σου) καθώς και η καλή ποιότητά της.

7 στους 10 άνδρες θα εμφανίσουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή των ασθενών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανδρών. Γίνεται επίσης συχνότερη όσο όσο αυξάνεται η ηλικία.

1 στους 2 άνδρες θα εμφανίσουν προστατίτιδα

Και το 35% των ανδρών άνω των 50 ετών πάσχουν από χρόνια προστατίτιδα, με δυσάρεστες συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους και τη σεξουαλική τους ζωή.

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο 2ος πιο θανατηφόρος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα

Κι αυτό όχι επειδή είναι τόσο επιθετικός, αλλά λόγω της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται. Η ηλικία (άνω των 50 ετών) και η κληρονομικότητα αποτελούν δύο από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη. Τα κακά νέα είναι πως ο καρκίνος αυτός είναι συχνότερα ασυμπτωματικός. Τα καλά νέα είναι πως αν κάνεις «φίλο» σου τον ουρολόγο, μπορείς με την ετήσια προληπτική εξέταση μετά τα 50 να τον προλάβεις νωρίς, σε φάση που είναι θεραπεύσιμος.

Η πρόληψη σώζει: Δωρεάν εξέταση PSA για την υγεία του προστάτη

Όπως εσύ πηγαίνεις μια φορά το χρόνο στον γυναικολόγο και το μαστολόγο σου, με την ίδια συχνότητα θα πρέπει να πηγαίνουν και οι άντρες στον ουρολόγο τους. Όλα τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, με αφορμή τον μήνα Σεπτέμβριο που θεωρείται μήνας εγρήγορσης για τον υγεία του προστάτη.

Τα στοιχεία παρουσίασαν οι:

  • Ιωάννης Κ. Γκιάλας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Χειρουργός Ουρολόγος, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. “Γ. Γεννηματάς”
  • Αθανάσιος Δελλής, Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Χειρουργός Ουρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Β’ Χειρουργική Κλινική, “Αρεταίειο” Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ε.Κ.Π.Α και
  • Ιωάννης Βαρκαράκης, Πρόεδρος του τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Β’ Ουρολογική Κλινική, “Σισμανόγλειο” Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ε.Κ.Π.Α.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η εκστρατεία «Προλαμβάνω. Προστατεύομαι». Καλώντας στο 210 9975540, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ορίσει ένα ραντεβού, το διάστημα 23 έως 27 Σεπτεμβρίου, για δωρεάν εξέταση PSA, την απλή αιματολογική εξέταση που βοηθά στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Η εκστρατεία «Προλαμβάνω. Προστατεύομαι» υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και της εταιρείας Menarini Hellas.

Διάβασε επίσης: Μπαμπά, εξετάσεις έκανες; Οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι άντρες

Διάβασε επίσης: Γυναικολογικός προληπτικός έλεγχος: Γιατί είναι τόσο σημαντικός

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i