Έγκριση νέας θεραπείας CART-T για το λέμφωμα

Ο FDA εγκρίνει το lisocabtagene maraleucel, μία νέα κυτταρική θεραπεία CAR-T για ενήλικες με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα.

βιολογικά φάρμακα βιοπαρόμοια βιοομοειδή έρευνα ανάπτυξη φάρμακα scanrail

Το διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα (DLBCL) είναι μία ταχέως εξελισσόμενη, επιθετική νόσος και η πιο συχνή μορφή μη-Hodgkin λεμφώματος, που αποτελεί ένα στα τρία διαγνωσθέντα περιστατικά. Το 73% των ασθενών δεν παρουσιάζουν ανταπόκριση ή εμφανίζουν υποτροπή ύστερα από τη δεύτερη γραμμή θεραπείας ή σε μεταγενέστερο στάδιο. Για τους ασθενείς που εμφανίζουν υποτροπή ή δεν εμφανίζουν ανταπόκριση στις πρώτες θεραπείες, οι συμβατικές θεραπευτικές επιλογές που προσφέρουν διατήρηση της ανταπόκρισης είναι περιορισμένες και το διάμεσο προσδόκιμο ζωής ανέρχεται σε 6 μήνες περίπου. Στόχος της θεραπείας στο διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα είναι πρόθεση για ίαση με οριστική θεραπεία. Χρειάζονται πρόσθετες επιλογές στο υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα για να δοθεί η δυνατότητα διατήρησης της ανταπόκρισης σε αυτούς τους ασθενείς. "Οι άνθρωποι που πάσχουν από υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δύσκολο θεραπευτικό ταξίδι, σε σωματικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο", δήλωσε η Meghan Gutierrez, διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Ερευνών Λεμφώματος. "Το lisocabtagene maraleucel είναι μια καινοτόμος θεραπεία που προσφέρει μια νέα επιλογή στους ασθενείς και έναν ακόμα λόγο για να διατηρούν την ελπίδα τους για το μέλλον".

Η έγκριση του FDA για τη νέα θεραπεία

Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το lisocabtagene maraleucel (liso-cel), μία θεραπεία με Τ-κύτταρα που φέρουν χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου (chimeric antigen receptor [CAR] T cells) που στοχεύει στο CD19. Στοχεύει στη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα ύστερα από τη λήψη δύο ή περισσοτέρων γραμμών συστηματικής θεραπείας.

Κάποια βασικά δεδομένα

- Η έγκριση είναι για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα ύστερα από τη λήψη δύο ή περισσοτέρων γραμμών συστηματικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων του διάχυτου λεμφώματος από μεγάλα B-κύτταρα (DLBCL) χωρίς άλλο προσδιορισμό (συμπεριλαμβανομένου του διάχυτου λεμφώματος από μεγάλα B-κύτταρα που προέρχεται από βραδείας εξέλιξης λέμφωμα), του υψηλής κακοήθειας λεμφώματος από B-κύτταρα, του πρωτοπαθούς λεμφώματος μεσοθωρακίου από μεγάλα Β-κύτταρα και του οζώδους ή λεμφοζιδιακού λεμφώματος βαθμού 3B. - Το lisocabtagene maraleucel δεν ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με πρωτοπαθές λέμφωμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. - Το lisocabtagene maraleucel είναι μία κυτταρική θεραπεία CAR T που στοχεύει στο CD19 με καθορισμένη σύνθεση και χρήση της περιοχής συνδιέγερσης 4-1BB. - Το lisocabtagene maraleucel χορηγείται ως καθορισμένη σύνθεση για να μειωθεί η διακύμανση της δόσης των CD8 και CD4 Τ-κυττάρων. Η σηματοδότηση 4 1BB ενισχύει την έκπτυξη και τη διατήρηση του lisocabtagene maraleucel. - Το lisocabtagene maraleucel προσφέρει μια δυνητικά οριστική θεραπεία. Μία δόση του lisocabtagene maraleucel περιέχει 50 έως 110 x 106 CAR-θετικά βιώσιμα T-κύτταρα (αποτελούμενη από 1:1 CAR-θετικά βιώσιμα CD8 και CD4 T κύτταρα). "Το lisocabtagene maraleucel, μία θεραπεία με Τ-κύτταρα που φέρουν χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κλινική πρακτική, προσφέροντας στα άτομα που ζουν με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα την ευκαιρία να πετύχουν διατήρηση της ανταπόκρισης με μια εξατομικευμένη θεραπευτική εμπειρία", δήλωσε ο Samit Hirawat, M.D., επικεφαλής ιατρός της Bristol Myers Squibb. "Η έγκριση από τον FDA αντικατοπτρίζει τη βαθιά αφοσίωσή μας στην προώθηση της έρευνας κυτταρικών θεραπειών, αναπτύσσοντας καινοτόμες θεραπείες και υποστηρίζοντας τους ασθενείς σε κάθε στάδιο του θεραπευτικού ταξιδιού τους". Η Bristol Myers Squibb σχεδιάζει να παρασκευάζει το lisocabtagene maraleucel για κάθε μεμονωμένο ασθενή στις υπερσύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις κυτταρικής ανοσοθεραπείας της εταιρείας στο Μπόθελ της Ουάσινγκτον. Το lisocabtagene maraleucel παρέχει χρόνο ολοκλήρωσης κύκλου θεραπείας 24 ημερών, καθώς και επιλογές νοσοκομειακής ή εξωνοσοκομειακής χορήγησης. Διάβασε επίσης: Τα εμβόλια θα είναι μάλλον αποτελεσματικά για όλες τις μέχρι τώρα γνωστές παραλλαγές του κορονοϊού Διάβασε επίσης: Eμβόλιο για τον κορονοϊό: Τι να αποφύγεις πριν, τι να περιμένεις κατά τη διάρκεια και μετά το ραντεβού σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i