Εξελίξεις: Νέα δεδομένα για θεραπεία για την ψωρίαση

Τα αποτελέσματα μελέτης για νέα θεραπεία για την ψωρίαση είναι ενθαρρυντικά.

ψωρίαση εξάνθημα δερματίτιδα φαγούρα Piyapong Thongcharoen

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση, ορισμένα κύτταρα παρουσιάζουν υπερδραστηριότητα και υπέρ-παράγουν πρωτεΐνες που ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων.

Ως αποτέλεσμα τα δερματικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται με ταχύτερους του φυσιολογικού ρυθμούς και συσσωρεύονται στην επιφάνεια χωρίς να έχουν ωριμάσει. Το αποτέλεσμα είναι αλλοιώσεις του δέρματος, με πιο συχνή εκδήλωση τις φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες. Πιο συχνά προσβάλλονται τα άκρα και το τριχωτό της κεφαλής, ενώ σπανιότερα το πρόσωπο. Οι ασθενείς παρουσιάζουν συχνά αίσθηση καψίματος και κνησμού.

Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι, κατά προσέγγιση, 200.000 άτομα πάσχουν από την ασθένεια στην Ελλάδα. Παρότι δεν έχει πολύ υψηλούς ρυθμούς εμφάνισης σε νέους ασθενείς, το γεγονός ότι δεν θεραπεύεται συμβάλλει στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού ασθενών. Η νόσος παρουσιάζεται εξίσου σε άντρες και γυναίκες, ενώ η συχνότερη ηλικία εμφάνισής της είναι κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά αλλά και σε πιο προχωρημένες ηλικίες.

Θετικά δεδομένα για νέα θεραπεία για την ψωρίαση από τη μελέτη BE SURE

Η UCB, μία βιοφαρμακευτική εταιρεία με παρουσία σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε τα αναλυτικά αποτελέσματα της μελέτης άμεσης σύγκρισης Φάσης 3 BE SURE. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς που έλαβαν τον υπό έρευνα αναστολέα IL-17A και IL-17F bimekizumab, πέτυχαν ανώτερη κάθαρση του δέρματος, σε σύγκριση με το adalimumab, σε ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας. Αυτά τα ευρήματα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ως προφορική ανακοίνωση στο European Academy of Dermatology and Venereology Congress, που πραγματοποιήθηκε στις 29-31 Οκτωβρίου 2020.

Η BE SURE πέτυχε όλα τα κύρια και δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία. Τα κύρια καταληκτικά σημεία ήταν η κατά τουλάχιστον 90% βελτίωση στη βαθμολογία του Δείκτη Έκτασης και Βαρύτητας της Ψωρίασης (PASI 90) και ανταπόκριση "καθαρό" ή "σχεδόν καθαρό" δέρμα (IGA 0/1) στη Συνολική Αξιολόγηση από τον Ερευνητή (IGA) την εβδομάδα 16 έναντι του adalimumab. Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιλάμβαναν το PASI 90 και το IGA 0/1 στις εβδομάδες 24 και 56 και το PASI 100 στις εβδομάδες 16 και 24.

Στην BE SURE, οι ασθενείς που έλαβαν bimekizumab πέτυχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά PASI 90, IGA 0/1 και PASI 100 συγκρινόμενοι με ασθενείς που έλαβαν adalimumab τη 16η εβδομάδα. Στους ασθενείς που έλαβαν bimekizumab από την έναρξη της μελέτης, τα ποσοστά ανταπόκρισης διατηρήθηκαν έως και ένα έτος. Ραγδαία ανταπόκριση στα ποσοστά δερματικής κάθαρσης παρατηρήθηκαν και σε ασθενείς που άλλαξαν θεραπεία από adalimumab σε bimekizumab την 24η εβδομάδα. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του bimekizumab δεν έχουν τεκμηριωθεί και δεν έχει εγκριθεί από καμία ρυθμιστική αρχή παγκοσμίως.

"Στην BE SURE, είδαμε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καθαρότητας δέρματος με το bimekizumab σε σύγκριση με μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες βιολογικές θεραπείες στην ψωρίαση. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν επίσης τα πιθανά οφέλη της αλλαγής της θεραπείας των ασθενών που λαμβάνουν adalimumab σε bimekizumab ", δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης, καθηγητής Richard Warren, Salford Royal NHS Foundation Trust και The University of Manchester, Ηνωμένο Βασίλειο.

"Αυτά τα ευρήματα από τη BE SURE, την τρίτη μελέτη με θετική έκβαση, στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης της ψωρίασης, αποτελούν περαιτέρω στοιχεία για την ανώτερη  ανταπόκριση των ασθενών που έλαβαν bimekizumab. Τα αποτελέσματα αυτά προστίθενται επίσης στα στοιχεία που υποστηρίζουν την πιθανή αξία της επιλεκτικής αναστολής της IL-17F, σε συνδυασμό με την αναστολή της IL-17A, για ταχεία, πλήρη και με διάρκεια κάθαρση του δέρματος, εάν εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές. Η UCB είναι υπερήφανη που αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις για ασθενείς με ψωρίαση ", δήλωσε ο Emmanuel Caeymaex, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Immunology Solutions και επικεφαλής των ΗΠΑ, UCB.

Διάβασε επίσης: «Διαγνώστηκα με ψωρίαση»: Μία αληθινή ιστορία, σε πρώτο πρόσωπο

Διάβασε επίσης: Το ήξερες; Η ψωρίαση δεν αφορά μόνο το δέρμα – η σχέση με τον διαβήτη, το έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i