Νιώθεις κουρασμένη: Τα "ναι" και τα "όχι" στις συνήθειες και τη διατροφή που θα σε βοηθήσουν

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να μας αφορά όλους και οι καλές συνήθειες θα σε βοηθήσουν να νιώσεις ξανά γεμάτη διάθεση και ενεργητικότητα.

Γιατί δεν έχω ενέργεια iStock

Η Βίρνα Σκουλίδη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, BSc, MSc, Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Τρόφιμα (@dietlicious.gr) μας μιλά για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και βάζει στο μικροσκόπιο τις καλές συνήθειες -διατροφικές και μη- που θα σε βοηθήσουν να γεμίσεις ενέργεια. 

Το τέλος του καλοκαιριού μπορεί να σε βρίσκει πιο κουρασμένη, παρότι έκανες διακοπές και ξεκουράστηκες. Ίσως αυτή η έλλειψη ενέργειας να οφείλεται στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ΣΧΚ) ή σύνδρομο ανοσολογικής δυσλειτουργίας χρόνιας κόπωσης (CFS/ME), μια χρόνια νόσος, που χαρακτηρίζεται από ανεξήγητη, επίμονη και εξουθενωτική κόπωση.

Η έντονη αυτή κόπωση συνοδεύεται από ποικίλα αλλά επίμονα συμπτώματα, όπως πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, πονοκεφάλοι, τρυφεροί λεμφαδένες, επαναλαμβανόμενος πονόλαιμος, σημαντικά προβλήματα με τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τον ύπνο και επιδείνωση μετά τη σωματική δραστηριότητα. Το σύνδρομο αυτό έχει άγνωστη μέχρι σήμερα αιτιολογία, καθώς και συγκεκριμένη παθογένεια. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τεστ διάγνωσης παθολογίας. Αντίθετα, η διάγνωση γίνεται βάσει αποκλεισμού της νόσου σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια για τα συμπτώματα. 

Πώς μπορείς να νικήσεις την κούραση

Τα ναι

Άκουσε το σώμα σου. Αποτελεί τον σημαντικότερο κανόνα. Αν μια συγκεκριμένη τροφή εντείνει τα συμπτώματα, μην την καταναλώνεις, ακόμα κι αν υποτίθεται πως είναι "καλή" για εσένα. Ακόμα και οι "καλές" τροφές, όπως τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί, μπορεί να είναι βλαβερές. Το σώμα σου τις περισσότερες φορές θα δείξει καθαρά όταν δεν μπορεί να πέψει μια τροφή, με συμπτώματα όπως ναυτία, αϋπνία, αέρια, διάρροια κ.ά. 

Φάε απλά γεύματα. Προσπάθησε να μην ανακατέψεις πολλά διαφορετικά συστατικά σε ένα γεύμα. Αυτό θα βοηθήσει την πέψη και θα κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία να παρατηρήσεις τις αντιδράσεις του οργανισμού σε κάθε τρόφιμο.  

Κατανάλωσε ολόκληρες τροφές. Απόφυγε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς περιέχουν τεχνητά πρόσθετα (ακόμα κι αν διαφημίζονται ως "φυσικά"). Αγόρασε βιολογικά τρόφιμα, όπου αυτό είναι εφικτό, για να περιορίσεις τα επιπλέον φυτοφάρμακα, τις ορμόνες και τα αντιβιοτικά. 

Διαβάστε Επίσης

Τα όχι

Αλκοόλ-Διεγερτικές ουσίες, καφές, τσάι, αναψυκτικά με καφεΐνη, κάποια βότανα. Για τα υγιή άτομα οι συγκεκριμένες ουσίες παρέχουν μια παροδική τόνωση. Ωστόσο, επειδή τα διεγερτικά κάνουν τα επινεφρίδια να δουλεύουν περισσότερο, το αίσθημα κόπωσης θα επιδεινωθεί. Η καφεΐνη προκαλεί, επίσης, αϋπνία, η οποία είναι ένα μόνιμο πρόβλημα για τα άτομα ΣΧΚ. 

Γλυκαντικά όπως ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, σουκρόζη, γλυκόζη, δεξτρόζη, μαύρη ζάχαρη, φρουκτόζη, ασπαρτάμη, σακχαρίνη κ.ά. Πολλά άτομα με ΣΧΚ έχουν λιγούρες για γλυκό, ιδίως όταν τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν τις απογευματινές ώρες. Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι οι λιγούρες αυτές οφείλονται στον ελαττωματικό μεταβολισμό των υδατανθράκων, με επακόλουθα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λευκούς υδατάνθρακες έχει ως αποτέλεσμα μόνο την επιδείνωση του προβλήματος. Μετά την παροδική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, πέφτουν απότομα, με αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο φυσικής και πνευματικής κόπωσης. Τα αποξηραμένα φρούτα, ειδικά τα δαμάσκηνα, αλλά και τα αμυλούχα λαχανικά θα πρέπει να αποφεύγονται, ιδίως το απόγευμα, γιατί θα επιδεινώσουν την αϋπνία.  

Πρόσθετα (τεχνητά χρώματα και αρώματα, συντηρητικά, MSG). Οι ευαισθησίες σε πετροχημικά και τα υποπροϊόντα τους είναι συχνές σε ασθενείς με το σύνδρομο εμφανίζοντας αλλεργικές αντιδράσεις.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i