Πάλι κάηκες; Να τι πρέπει να κάνεις για να ανακουφιστείς

Κάθε καλοκαίρι επαναλαμβάνονται οι ίδιες συμβουλές: "Πρόσεχε την ηλιακή έκθεση, μην εκτίθεσαι για πολύ στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι και βάζε αντηλιακό κάθε 2 ώρες". Παρ’ όλα αυτά, πολλοί καταλήγουμε με ηλιακό έγκαυμα!

διακοπές παραλία αντηλιακό istock

Αν παρά τις συμβουλές και τις προφυλάξεις, δεν τα καταφέρεις να προλάβεις το ηλιακό έγκαυμα, το θετικό είναι ότι υπάρχουν πολλές "σπιτικές" θεραπείες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ανακουφιστείς από το κάψιμο, τον κνησμό και το ξεφλούδισμα που προέρχονται από τον ήλιο. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για τις σπιτικές θεραπείες που προτείνει η Peggy Pletcher, MS, RD, LD, CDE, οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να φροντίσεις το δέρμα σου.

Δροσερό νερό

Το ηλιακό έγκαυμα βασικά είναι φλεγμονή του δέρματος. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους αντιμετώπισης της φλεγμονής είναι η ψύξη της πληγείσας περιοχής. Ένας αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσεις αμέσως την κατάσταση, αν καταλάβεις ότι έχεις καεί και εξακολουθείς να βρίσκεσαι στη θάλασσα, είναι να τρέξεις στο νερό. Οι βουτιές μέσα και έξω από τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσουν να μην επιδεινωθεί το ηλιακό έγκαυμα. Να είσαι προσεκτική με την πισίνα, καθώς το χλωριωμένο νερό μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το δέρμα. Θα πρέπει, επίσης, να αποφύγεις την απευθείας εφαρμογή πάγου. Αν και μπορεί να φαίνεται ανακουφιστικό όταν το δέρμα σου "καίγεται", θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στο εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο.

Διαβάστε Επίσης

Μαγειρική σόδα και πλιγούρι βρόμης

Ρίξε μερικές γεμάτες κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε μια μπανιέρα γεμάτη με δροσερό νερό και κάθισε μέσα για περίπου 15 έως 20 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς από τον ήλιο. Η προσθήκη ενός φλιτζανιού βρόμης στο μπάνιο θα καταπραΰνει, επίσης, τους ερεθισμούς και θα βοηθήσει το δέρμα να διατηρήσει τη φυσική του υγρασία.

Αλόη

Εάν δεν έχεις φυτό αλόης βέρα στο σπίτι σου, η απόκτηση ενός θα σου φανεί πολύ χρήσιμη. Το τζελ μέσα σε αυτό το χυμώδες φυτό έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για κάθε είδους ασθένειες, από στομαχικές διαταραχές έως λοιμώξεις των νεφρών. Η ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα είναι δεδομένη. Το σπάσιμο ενός κομματιού του φυτού και η εφαρμογή του τζελ απευθείας στο δέρμα προσφέρει άμεση καταπραϋντική ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα. Εάν δεν μπορείς να βρεις το φυτό, δοκίμασε ένα τζελ με αλόη βέρα 100% (όχι μια λοσιόν ή αλοιφή με βάση την αλόη). Θα το βρεις στα περισσότερα φαρμακεία.

Χαμομήλι

Μπορεί να είναι καταπραϋντικό για τα νεύρα, αλλά μπορεί επίσης να καταπραΰνει το δέρμα σου που έχει καεί από τον ήλιο. Βράσ’ το όπως κάνεις συνήθως και άφησέ το να κρυώσει. Όταν είναι έτοιμο, μούλιασε μια πετσέτα και άπλωσέ τη στην πληγείσα περιοχή. Tip: Εάν είσαι αλλεργική στη γύρη, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις αυτή τη θεραπεία. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στο δέρμα σου.

Οι επόμενες κινήσεις

Φόρεσε φαρδιά ρούχα: Καθώς το δέρμα επανέρχεται, φρόντισε να φοράς ρούχα που δεν κολλάνε επάνω του. Eίναι καλύτερο να του δώσεις λίγο χώρο για να αναπνεύσει, καθώς θεραπεύεται από ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα. Τα ρούχα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι ή το μπαμπού, είναι οι καλύτερες επιλογές.
 

Πιες πολύ νερό: Tο δέρμα χρειάζεται την υγρασία που έχασε κατά τη διάρκεια του χρόνου έκθεσής σου στον ήλιο. Εάν δεν πίνεις ήδη τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα, ένα ηλιακό έγκαυμα θα πρέπει να είναι αρκετός λόγος για να ξεκινήσεις.
 

Ενυδατική κρέμα: Μετά την αρχική θεραπεία το δέρμα σου θα εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη φροντίδα. Ένα από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις το ξεφλούδισμα του δέρματος είναι να εφαρμόζεις τακτικά ενυδατική κρέμα στις πληγείσες περιοχές. Χρησιμοποίησε μία χωρίς άρωμα και χρώματα για να περιορίσεις τον ερεθισμό του δέρματος στο ελάχιστο.
 

Η απαραίτητη φροντίδα: Μείνε ενυδατωμένη και δροσερή και, αν το ηλιακό έγκαυμα είναι πολύ επώδυνο, πάρε λίγη ιβουπροφαίνη. Θα πρέπει, επίσης, να φροντίσεις να παραμένεις προστατευμένη την επόμενη φορά που θα βγεις έξω, ώστε το ηλιακό έγκαυμα να μην εκτίθεται ακόμα περισσότερο στον ήλιο. Κάλεσε γιατρό αν ένα ηλιακό έγκαυμα σου προκαλεί πυρετό ή αν εμφανίζεις σημάδια αφυδάτωσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i