Μπορεί ο όρος "αντιφλεγμονώδης τρόπος ζωής" να είναι λίγο παραπάνω trendy απ’ όσο του αξίζει, ωστόσο ο αρνητικός ρόλος της φλεγμονής στην υγεία, τη διάθεση και γενικότερα την ευεξία μας είναι γνωστός. Πέρα, λοιπόν, από τα trends, ας κρατήσουμε στο νου μας τα δεδομένα: Είναι αδύνατο να "διώξουμε" τις φλεγμονές από το σώμα μας, ωστόσο μπορούμε να εντοπίσουμε την "αρνητική" φλεγμονή και να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα συμβάλουν στη μείωση και τον έλεγχό της.
Η καλή και η κακή φλεγμονή
Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και η φλεγμονή έχει δύο όψεις. Όπως εξηγεί η Maria Borelius, βιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Health Revolution: Finding Happiness and Health Through an Anti-Inflammatory Lifestyle, ο οργανισμός μας διαθέτει ένα φλεγμονώδες σύστημα που αντιδρά στα τραύματα και τις λοιμώξεις. Ο τύπος της φλεγμονής που αντιδρά στα τραύματα ονομάζεται οξεία φλεγμονή και είναι μια αντίδραση που προκαλεί την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος σε μία τραυματισμένη περιοχή προκειμένου να επιταχυνθεί η αποκατάστασή της. Αυτή είναι η καλή φλεγμονή.
Η "κακή" φλεγμονή, από την άλλη είναι η συστημική, ή χρόνια, φλεγμονή, μία κατάσταση διαρκείας, που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Ουσιαστικά, δεν σταματά ποτέ και υποβόσκει συνεχώς στο σώμα μας – και εδώ τα πράγματα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.
Η χρόνια φλεγμονή είναι πρακτικά μία "πύλη για τις ασθένειες", λέει η Borelius. Παρότι δεν υπάρχει πάντα ένας άμεσος συσχετισμός, η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και πολλά ακόμη. Όπως εξηγεί η Borelius, ένας λόγος γι’ αυτό είναι πως η συνεχής προσπάθεια του οργανισμού για την καταπολέμηση της φλεγμονής στο τέλος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση, η μείωση της φλεγμονής είναι μια καλή κίνηση για την υγεία σου και οι παρακάτω φυσικοί τρόποι μπορούν να σε βοηθήσουν.
Πώς θα μειώσεις φυσικά τη φλεγμονή
Δώσε προτεραιότητα στον ύπνο σου
Την ώρα του ύπνου το σώμα αυτο-επιδιορθώνεται και μία πτυχή αυτής της διαδικασίας είναι η ρύθμιση και ο έλεγχος της χρόνιας φλεγμονής. Ένα παράδειγμα που θα καταλάβουμε οι περισσότερες: Έφαγες πολύ το βράδυ και έπεσες για ύπνο με φούσκωμα και πρήξιμο στην κοιλιά. Όταν όμως ξυπνάς, η κοιλιά σου είναι επίπεδη όπως πάντα. Αυτό που συνέβη είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση στην τροφή, την οποία μπόρεσε ο οργανισμός σου να περιορίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. "Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τα γονίδια που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή αυξάνονται", εξηγεί η διαιτολόγος και διατροφολόγος Rachel Swanson. Η συμβουλή της είναι να προσπαθούμε να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ ώστε να έχουμε τη βέλτιστη επίδραση του ύπνου στον οργανισμό μας.
Ασκήσου τακτικά
Υπάρχουν ατελείωτοι λόγοι για να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας, ωστόσο η φυσική δραστηριότητα είναι μία από τις βασικότερες επιλογές τρόπου ζωής που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τη χρόνια φλεγμονή. Όπως εξηγεί η Swanson, έχει βρεθεί πως η τακτική άσκηση μειώνει την CPR στο αίμα, έναν βιοδείκτη φλεγμονής στον οργανισμό. Ωστόσο μην το παρακάνεις με την άσκηση γιατί μπορεί να έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς η υπερβολική προπόνηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.
Πρόσεξε τις διατροφικές σου επιλογές
Όπως είναι αναμενόμενο, η διατροφή μας έχει άμεση σχέση με τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα μας. Μερικές καλές ιδέες για να συμβάλει η διατροφή σου στον έλεγχο της φλεγμονής είναι οι παρακάτω.
Αύξησε τα γεύματα χωρίς κρέας. Εστίασε σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες (ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια, τόφου) οι οποίες είναι φυσικά άπαχες και πλούσιες σε μικροθρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, οι τροφές αυτές μπορούν να "εξουδετερώσουν" την επίδραση των τροφών που ενισχύουν τη φλεγμονή, όπως είναι το κρέας.
Απόφευγε τα πρόσθετα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η μεγάλη ποσότητα σακχάρων στη διατροφή συνδέεται με αρκετές φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό. Επίσης, τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε σάκχαρα – και σε αλάτι. Μείωσέ τα όσο μπορείς και αύξησε την κατανάλωση τροφών που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως είναι για παράδειγμα το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Ισορρόπησε τα λιπαρά. Δεν χρειάζεται να "κόψεις" όλα τα λιπαρά στη διατροφή σου αφού μάλιστα κάποια είναι πολύτιμα, όπως για παράδειγμα τα ωμέγα λιπαρά οξέα. Εμπλούτισε όμως τη διατροφή σου με περισσότερες τροφές με καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, οι σαρδέλες και ο σολομός, και μείωσε τα τρόφιμα με "κακά" λιπαρά, όπως είναι το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά.
Αύξησε την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές είναι είναι ευεργετικές για τη λειτουργία του εντέρου αλλά επίσης "παγιδεύουν" προ-φλεγμονώδεις παράγοντες, ανάμεσά τους λίπος, χοληστερόλη και σάκχαρα και συμβάλουν στην αποβολή τους από τον οργανισμό.
Μπες στη σάουνα
Να κάτι καινούργιο στο κομμάτι του αντιφλεγμονώδους τρόπου ζωής! Όλο και συχνότερα, έρευνες επισημαίνουν ότι οι τακτικές συνεδρίες σάουνας θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη τόσο της οξείας όσο και της χρόνιας φλεγμονής μέσω διαφόρων βιολογικών μηχανισμών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr