Υπνοθεραπεία: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Εάν αναζητάς πληροφορίες για την υπνοθεραπεία, οι παρακάτω ερωταπαντήσεις μπορεί σου δώσουν απαντήσεις ή το έναυσμα να ψάξεις περισσότερο αυτή τη μορφή εναλλακτικής θεραπείας.

Γυναίκα που κάνει υπνοθεραπεία - ψυχοθεραπεία istock

Από τον Στέφανο Λ. Βαούτη, υπνοθεραπευτή και hypno coach (ypnotherapeia.gr)

Η υπνοθεραπεία είναι η μορφή θεραπείας που πραγματοποιείται ενώ ο/η θεραπευόμενος/η βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης, στην οποία μπαίνει με τη βοήθεια του υπνοθεραπευτή. Η ύπνωση είναι μια φυσική κατάσταση του νου, κατά τη διάρκεια της οποίας το άτομο είναι πιο συγκεντρωμένο και πιο δεκτικό σε θετικές υποβολές που γίνονται υποσυνείδητα μηνύματα και μπορούν να επηρεάσουν και να βοηθήσουν το άτομο να κάνει συγκεκριμένες επιλογές. Οι υπνωτικές υποβολές απευθύνονται στο κομμάτι του νου που παράγει αυτόματες σκέψεις και αντιδράσεις. Όταν δεις, ακούσεις, νιώσεις κάτι, ο νους σου παράγει μια αυτόματη αντίδραση που βασίζεται σε εμπειρίες του παρελθόντος ή σε βαθιά ριζωμένες συνήθειες.

Ένας από τους στόχους της υπνοθεραπείας είναι να επηρεάσει άμεσα τις αυτόματες αντιδράσεις. Η υπνωτική κατάσταση είναι μια ισχυρή μέθοδος για την αλλαγή αρνητικών πεποιθήσεων σε υποσυνείδητο επίπεδο και την αλλαγή των συμπεριφορών που προκύπτουν από αυτές τις πεποιθήσεις. 

Διαβάστε Επίσης

"Πρέπει πρώτα να έχω κάνει ψυχοθεραπεία ή μπορώ να ξεκινήσω κατευθείαν με υπνοθεραπεία;"

Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει κάνει ψυχοθεραπεία για να ξεκινήσει συνεδρίες υπνοθεραπείας, ούτε όμως είναι και αποτρεπτικός ο συνδυασμός τους. Η υπνοθεραπεία χρησιμοποιείται μόνη της ή συμπληρωματικά ως μια επιπρόσθετη θεραπεία για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

"Τι θέματα θα με βοηθήσει να διαχειριστώ;"

Κάποια από τα θέματα για τα οποία μπορεί να βοηθήσει είναι τα εξής:
•    Διαχείριση στρες  
•    Διακοπή καπνίσματος
•    Αλλαγή διατροφικών συνηθειών 
•    Ανακούφιση από σωματικό πόνο
•    Απελευθέρωση από φοβίες
•    Ενίσχυση αυτοπεποίθησης  
•    Βελτίωση μνήμης  
•    Αναδρομή στο παρελθόν  
•    Στοχοθεσία και επίτευξη στόχων 
•    Βελτίωση επικοινωνίας-σχέσεων  
•    Ενίσχυση αποδοτικότητας σε εργασία 
•    Δημιουργία θετικών αλλαγών  
•    Προετοιμασία εγκύων για τοκετό

"Υπάρχουν ψυχικές καταστάσεις όπου αντενδείκυνται;"

Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις ψυχωσικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, και μείζονος κατάθλιψης. 

"Πότε θα δω αποτέλεσμα;"

Η υπνοθεραπεία είναι μια βραχεία θεραπευτική μέθοδος η διάρκεια της οποίας καθορίζεται σύμφωνα με τη δεκτικότητα, τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε ατόμου και τη δέσμευσή του στο να φέρει την αλλαγή που επιθυμεί στη ζωή του.

"Πώς είναι μια συνεδρία υπνοθεραπείας;"

Η πρώτη συνεδρία έχει δύο μέρη. Αρχικά γίνεται μια συζήτηση, όπου θα καθοριστούν αυτά που θέλει κανείς να βελτιώσει και γενικά οι στόχοι από αυτή τη διαδικασία. Μετά ακολουθεί η επαγωγή σε κατάσταση ύπνωσης και, τέλος, η συνθετική δουλειά, η οποία είναι η εργασία σε εσωτερικές συγκρούσεις που σχετίζονται με βασικές πεποιθήσεις και αξίες για τη ζωή και τον εαυτό μας. Συχνά χρησιμοποιείται και η μέθοδος της αναδρομής. Ο σκοπός της είναι να καταλάβει το άτομο πώς δημιουργήθηκαν πεποιθήσεις στο παρελθόν βάσει περιορισμένων πληροφοριών και η απορρόφηση νέων ιδεών. 

"Πώς θα επιλέξω υπνοθεραπευτή; Υπάρχει σύλλογος ή ένωση;"

Η επιλογή του υπνοθεραπευτή είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση, στην οποία ωστόσο υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια, όπως πληροφορίες για την εκπαίδευση του υπνοθεραπευτή αλλά και αξιολογήσεις για τη δουλειά του. Αυτό, όμως, που θα κάνει κάποιον να επιλέξει πραγματικά έναν ειδικό είναι η προσωπική επαφή μαζί του.  
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i