Μπορεί η μπανάνα να ρίξει την κακή χοληστερόλη;

Ο έλεγχος της χοληστερόλης μέσα από τη διατροφή είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο – και εδώ θα εξετάσουμε το ρόλο που μπορεί να παίζουν οι μπανάνες σε αυτό.

Γυναίκα που αγοράζει μπανάνες - διατροφή για διαβήτη istock

Πριν μιλήσουμε για το εάν η μπανάνα μπορεί να ρίξει την κακή χοληστερόλη, αξίζει να σημειώσουμε ότι η χοληστερόλη (ή χοληστερίνη όπως τη λέγαμε παλαιότερα) δεν είναι ο… μπαμπούλας του οργανισμού. Για την ακρίβεια για να δουλέψει σωστά το σώμα και για την υγεία των κυττάρων, η χοληστερόλη απαραίτητο συστατικό. Η χοληστερόλη παράγεται φυσικά στον οργανισμό μας, οπότε προβλήματα προκύπτουν μόνο αυξάνεται η "κακή" ή LDL χοληστερόλη στο αίμα. Αυτό μπορεί να συμβεί αν τρώμε πολλά κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα που προέρχονται από ζώα, εάν δεν γυμναζόμαστε καθόλου ή ακόμη και εάν υπάρχει κληρονομικότητα (οικογενής υπεροληστερολαιμία). Εάν τα επίπεδα της LDL είναι πολύ υψηλά, μπορεί να δημιουργηθεί πλάκα στις αρτηρίες της καρδιάς ή του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις ενώ υπάρχει μία δεύτερη μορφή χοληστερόλης, η "καλή" HDL, η οποία δρα βοηθώντας στην απομάκρυνση της LDL από το αίμα.

Διαβάστε Επίσης

Ως εκ τούτου, ο στόχος δεν είναι μόνο να μειώσουμε τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης, αλλά να αλλάξουμε τις αναλογίες της LDL και της HDL χοληστερόλης. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να γίνει αυτό και τώρα έρχεται η ώρα να δούμε εάν η μπανάνα μπορεί να βοηθήσει και πώς!

Διαβάστε Επίσης

Πώς μπορεί να "ρίξει" η μπανάνα την χοληστερόλη

Το μυστικό βρίσκεται στις διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες δεν χωνεύονται και κατά την πέψη, ερχόμενες σε επαφή με άλλα υγρά του στομάχου, γίνονται παχύρρευστες. Κατά την αποβολή της από το σώμα, αυτή η πηχτή ουσία μπορεί μπορεί να συνδεθεί με τη χοληστερόλη και να τη μεταφέρει έξω από τον οργανισμό μας. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα National Lipid Association η κατανάλωση 5-10 γραμμαρίων διαλυτών φυτικών ινών την ημέρα μπορεί να ρίξει την ολική και την κακή χοληστερόλη κατά 5-11 μονάδες, και σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο.

Διαβάστε Επίσης

Για να έχεις μια εικόνα, μία μπανάνα 100 γραμμαρίων έχει 2,6 γραμμάρια φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί μεν μια καλή προσθήκη στη διατροφή σου, εάν όμως έχεις στόχο να ρίξεις τη χοληστερόλη, θα πρέπει να τρως περισσότερες τροφές με φυτικές ίνες καθημερινά όπως ποικιλία φρούτων και λαχανικών, βρώμη, ξηρούς καρπούς και σιτηρά ολικής αλέσεως.

Shape tip: Οι άγουρες μπανάνες έχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τις πολύ ώριμες, οπότε μπορείς να τις προτιμάς.

Μπανάνες για χαμηλότερη χοληστερόλη και επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Τι δείχνει έρευνα

Τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Indian Journal of Experimental Biology διερεύνησε πώς επιδρά η κατανάλωσης μπανάνας σε ένα μικρό δείγμα ανθρώπων με υψηλή χοληστερόλη (υπερχοληστερολαιμία) και διαβήτη τύπου 2. Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε καθημερινά μια δόση 250 ή 500 γραμμαρίων μπανάνας για πρωινό για 12 εβδομάδες. Στην αρχή της έρευνας, μετρήθηκαν στους συμμετέχοντες τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, γλυκόζης και ινσουλίνης και στην πορεία της έρευνας οι ειδικοί τα μετρούσαν κάθε 4 εβδομάδες.

Αν και μένει να επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερη ομάδα εθελοντών, αυτή η πιλοτική μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μπανάνας (@ 250 g/ημέρα) είναι ακίνδυνη τόσο σε διαβητικούς όσο και σε υπερχοληστερολαιμικούς εθελοντές και οριακά ευεργετική για τους τελευταίους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i