Πώς να δώσεις Α βοήθειες ομοιοπαθητικά!

Αυτές είναι οι πιο αποτελεσματικές Α βοήθειες ομοιοπαθητικά.

first_aid istock

Από τη Φλωρεντία Σαμαρά, ειδικό οικογενειακό ιατρό-ομοιοπαθητικό

Η ομοιοπαθητική αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετική για την παροχή πρώτων βοηθειών σε μικροατυχήματα. Προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις για διάφορες καταστάσεις, όπως τσιμπήματα εντόμων, συμπεριλαμβανομένων κουνουπιών, μελισσών ή άλλων εντόμων, καθώς και τσιμπήματα σφήκας, μικροτραυματισμούς, ηλιακά εγκαύματα και άλλα. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να παρέχουν εύκολη και αποτελεσματική θεραπεία σε αυτές τις καταστάσεις. Εδώ θα επισημάνουμε πολλά ομοιοπαθητικά φάρμακα που σώζουν ζωές και μπορούν να χρησιμεύσουν ως άμεσες πρώτες βοήθειες σε καταστάσεις όπου απαιτείται άμεση δράση.

Τραυματισμοί και μώλωπες

Τα συχνά συμπτώματα του πόνου, του οιδήματος και του αποχρωματισμού του δέρματος είναι αποτέλεσμα τραυματισμών των μαλακών ιστών και της διαρροής αίματος από τα αιμοφόρα αγγεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις η συνιστώμενη θεραπεία είναι η Arnica, ένα φάρμακο που ανακουφίζει αποτελεσματικά από τον πόνο και βοηθά στην αναρρόφηση του αίματος. Η Arnica χορηγείται, επίσης, για την πρόληψη της εσωτερικής αιμορραγίας που προκαλείται από ατυχήματα ή τραυματισμούς σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Ωστόσο, για αιματώματα ειδικά γύρω από τα μάτια το Ledum μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Κοψίματα ή εκδορές

Το Ledum είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ομοιοπαθητικό φάρμακο, που συνταγογραφείται για τραύματα οπής που προκαλούνται από αιχμηρά αντικείμενα. Είναι γνωστό ότι βοηθά στην πρόληψη του τετάνου και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν η τραυματισμένη περιοχή είναι κρύα και καλυτερεύει από τις κρύες κομπρέσες. Το Hypericum είναι ένα άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για βαθιά κοψίματα, τραύματα οπής και τραυματισμούς νεύρων. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την καταπράυνση του μετατραυματικού πόνου σε περιοχές όπως ο κόκκυγας, τα δάχτυλα, η σπονδυλική στήλη και τα δόντια. To Staphysagria ενδείκνυται για καθαρά κοψίματα και τραυματισμούς που προκαλούνται από αιχμηρά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων τραυμάτων από θραύσματα ή τσούξιμο.

Διαστρέμματα και θλάσεις

Τα διαστρέμματα συμβαίνουν λόγω απότομων κινήσεων και συστροφής των άκρων, με αποτέλεσμα τραυματισμούς στους μυς και τους συνδέσμους που τους συνδέουν με τα οστά. Το πρώτο φάρμακο που προτείνουμε είναι η Arnica. Εάν το χαρακτηριστικό σύμπτωμα περιλαμβάνει επιδείνωση του πόνου με την παραμικρή κίνηση και ανακούφιση με πίεση που εφαρμόζεται στην περιοχή, τότε η κατάλληλη θεραπεία είναι η Bryonia. Το Rhus toxicodendron ενδείκνυται όταν ο ασθενής εμφανίζει επιδείνωση κατά την έναρξη της κίνησης, αλλά βρίσκει βελτίωση με τη συνέχισή της. Η Ruta συνιστάται για διαστρέμματα που επηρεάζουν μεγαλύτερες αρθρώσεις, όπως το γόνατο και ο καρπός, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που αφορούν τραυματισμούς τένοντα, ρήξεις συνδέσμων ή βλάβη στο περιόστεο ή στα οστά.

Κατάγματα

Η Arnica είναι το αρχικό φάρμακο που χορηγείται για κατάγματα, βοηθώντας στην ανακούφιση από το σοκ, το οίδημα και τα αιματώματα. Η Bryonia συνιστάται ειδικά για κατάγματα πλευρών, καθώς οι ασθενείς συνήθως υπομένουν έντονο πόνο που επιδεινώνεται με οποιαδήποτε κίνηση, αλλά μειώνεται υπό πίεση. Το Symphytum χρησιμεύει ως το κύριο φάρμακο για την επιτάχυνση της επούλωσης των καταγμάτων και χρησιμοποιείται μετά την ανάταξη των οστών.

Τραυματισμοί κεφαλής

Η Arnica χορηγείται ως αρχική θεραπεία. Όταν ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ζάλη, φωτοφοβία και ανακουφίζεται από τον κρύο αέρα, του χορηγείται το Natrum Sulphuricum. Επιπλέον, το Natrum Sulphuricum χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις μετατραυματικών συνδρόμων, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ιστορικό τραυματισμού στο κεφάλι ή διάσειση.

Εγκαύματα

  • Α' βαθμού με κοκκίνισμα χωρίς φουσκάλες: Calendula ή Urtica urens.
  • Β' βαθμού με φουσκάλες: Χορηγείται το Cantharis.
  • Γ' βαθμού, όταν καταστραφεί το δέρμα: Χορηγείται το Causticum.

Δαγκώματα και τσιμπήματα

Το Apis είναι ένα φάρμακο που συνταγογραφείται για τσιμπήματα που προκαλούνται από μέλισσες, σφήκες και άλλα παρόμοια έντομα. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά συμπτώματα όπως έντονο οίδημα, αίσθημα καύσου και πόνο που εντείνεται με την έκθεση στη θερμότητα.

Οδηγίες: Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να βρεθούν με τις παραπάνω ονομασίες και μπορείς να τα προμηθευτείς απευθείας από το φαρμακείο. Σε περίπτωση που οι λεπτομέρειες της δυναμοποίησης (αραίωση και ανακίνηση) είναι άγνωστες, μια τυπική δόση 200 CH είναι γενικά επαρκής.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i