Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς μπορείς να ανακουφίσεις τον πόνο

Εάν πάσχεις από ρευματοειδή αρθρίτιδα ο πόνος βρήκε τον δάσκαλό του: ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τον πόνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

γυναίκα με ρευματοειδής αρθρίτιδα κάνει βελονισμό istock

Οι νεότερες γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα – μια χρόνια προοδευτική ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις – έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις από τον γενικό πληθυσμό.

Αλλά μια νέα μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open και διεξήχθη από ερευνητές στην Ταϊβάν και την Κίνα δείχνει ότι ο βελονισμός όχι μόνο βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επίμονος πονοκέφαλος: Ο βελονισμός ως εναλλακτική λύση

Τα ευρήματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη χρήση φαρμάκων και άλλες υπάρχουσες καταστάσεις, ωθώντας τους ερευνητές να προτείνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των προφλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Και είναι πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό από τον γενικό πληθυσμό, σημείωσαν οι ερευνητές της μελέτης.

Ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής και οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού. Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, που προκαλείται από θρόμβο αίματος στον εγκέφαλο, σχετίζεται με συστηματική φλεγμονή.

Η μελέτη έδειξε ότι ο βελονισμός εκτός από την ανακούφιση του πόνου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο βελονισμός μειώνει τη φλεγμονή

Ο βελονισμός αποτελεί μια παραδοσιακή θεραπεία που εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων. Πλήθος ερευνών έχουν τεκμηριώσει την αντιφλεγμονώδη δράση του βελονισμού. Η ακριβής του μηχανισμός δράσης δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, ωστόσο, θεωρείται ότι επηρεάζει διάφορους παράγοντες:

  • Νευρολογικές οδοί: Ο βελονισμός διεγείρει τα νεύρα, στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλο. Αυτό οδηγεί στην έκκριση νευροδιαβιβαστών, όπως η ενδορφίνη, που έχουν αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Ανοσολογικό σύστημα: Ο βελονισμός φαίνεται να ρυθμίζει την ανοσολογική απόκριση, μειώνοντας την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών.
  • Ενδοκρινικό σύστημα: Ο βελονισμός μπορεί να επηρεάσει την έκκριση ορμονών, όπως η κορτιζόλη, η οποία σχετίζεται με την φλεγμονώδη αντίδραση.
  • Βιοχημικές διεργασίες: Ο βελονισμός ενδέχεται να επηρεάσει βιοχημικές διεργασίες που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως η ενεργοποίηση αντιφλεγμονωδών ενζύμων.

Είναι ωστόσο σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, καθώς και η σωστή διαχείριση φαρμάκων, κατά την αντιμετώπιση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε αυτούς τους ασθενείς.

Οι ερευνητές ανάφεραν ότι ο βελονισμός είναι ασφαλής και μπορεί να προσφέρει περισσότερες επιλογές σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ιδιαίτερα σε αυτούς που βιώνουν καθημερινή δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις, αλλά δεν μπορούν να ανεχθούν ορισμένα φάρμακα.

"Με τη μείωση της φλεγμονής, ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει αυτά τα συμπτώματα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την ικανότητά τους να ασκούνται", είπαν.

Βελονισμός: Εναλλακτική θεραπεία ή ιατρική πρακτική; Τι δείχνουν οι έρευνες

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i