Μπορεί το ΠΟΛΥ πράσινο τσάι να δημιουργήσει ηπατική βλάβη;

Τελικά, πόσο αθώο είναι το πράσινο τσάι;

Πράσινο τσάι pexels

Παρά τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι ή matcha, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να σου δημιουργήσει κάποια σοβαρά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, αν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες από την εξαιρετικά συμπυκνωμένη μορφή (η οποία μπορεί να βρεθεί σε τσάι για απώλεια βάρους ή μόνη της ως συμπληρωματικό εκχύλισμα πράσινου τσαγιού), μπορεί να προκληθεί ηπατική βλάβη ως αποτέλεσμα.

Ονομάζεται ηπατοτοξικότητα και συμβαίνει όταν πάρα πολλά βότανα ή συμπληρώματα, από ιβουπροφαίνη μέχρι εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, προκαλούν ηπατική βλάβη. Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος, η ηπατοτοξικότητα από βότανα, μπορεί να συμβεί όταν καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα ενός συμπληρώματος βοτάνων ή ακόμη και όταν πίνεις πάρα πολλά φλιτζάνια εξαιρετικά συμπυκνωμένων ροφημάτων από βότανα την ημέρα.

Το συστατικό που σου δημιουργεί το πρόβλημα

Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με κατεχίνες, μια αντιοξειδωτική ένωση που στη σωστή δόση προσφέρει μεγάλα οφέλη, όπως χαμηλότερη χοληστερόλη και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Αλλά όταν το λαμβάνεις σε πολύ συμπυκνωμένες δόσεις (όπως αυτές που βρίσκονται σε πολλά συμπληρώματα και τσάι για απώλεια βάρους), μπορεί να προκαλέσει ηπατοτοξικότητα από βότανα.

 "Όταν αρχίζεις να παίρνεις τα εκχυλίσματα και να τα βράζεις σε συμπυκνωμένες κάψουλες, είναι σαν μικρές μικροσκοπικές βόμβες που μπαίνουν στο συκώτι σου", λέει ο Niket Sonpal, M.D., παθολόγος και γαστρεντερολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αυτές οι υπερσυμπυκνωμένες δόσεις προκαλούν υπερφόρτωση των κυττάρων του ήπατός σου και αρχίζουν να καταρρέουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα όπως κόπωση, έντονο κοιλιακό άλγος και ίκτερο.

Πρέπει να ανησυχείς κάθε φορά που πίνεις πράσινο τσάι;

Όχι δεν χρειάζεται να ανησυχείς. "Το πράσινο τσάι είναι απίστευτα ασφαλές ως επί το πλείστον", σημειώνει ο Dr. Sonpal. "Είναι σπάνιο να εμφανιστεί ηπατοτοξικότητα με καθημερινή κανονική κατανάλωση. Τα προβλήματα ξεκινούν μόνο στην υπερβολική κατανάλωση από συμπυκνωμένες δόσεις", εξηγεί.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα, θα πρέπει πάντα να είσαι σίγουρη, καθώς ακόμη και τα φυσικά συστατικά μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες. "Πριν πάρεις συμπληρώματα, θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου", συμβουλεύει ο Dr. Sonpal. "Μπορεί να έχεις μια υποκείμενη πάθηση που μπορεί να επιδεινωθεί", ολοκληρώνει.

Διάβασε επίσης:

Το τσάι αγκινάρας είναι trend | Και χαρίζει τέλειο δέρμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τη χοληστερίνη

Μάτσα: 20 εναλλακτικές χρήσεις, ακόμη κι αν δεν το πίνεις!

Τα 6 καλύτερα homemade ροφήματα για απώλεια βάρους

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i