Εμμηνόπαυση και λίπος στην κοιλιά: Γιατί αυξάνεται και τι μπορείς να κάνεις για να το μειώσεις

Το αυξημένο λίπος στην κοιλιά είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αλλαγές της εμμηνόπαυσης.

γυναίκα καλοκαίρι εμμηνόπαυση istock

Από την Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Μία από τις πιο κύριες αλλαγές που όλες οι γυναίκες βιώνουν στη ζωή τους είναι αυτή της εμμηνόπαυσης. Εκτός από τα υπόλοιπα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, η περισσότερες γυναίκες παρατηρούν μια μικρή -ή μεγαλύτερη- αύξηση στο λίπος στην κοιλιά. Και παρότι το "πρόβλημα" είναι συνηθισμένο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή. Η μικρή αυτή αύξηση λίπους στην κοιλιά και βάρους στην εμμηνόπαυση είναι αναμενόμενη και φυσιολογική. Επομένως δεν χρειάζεται επηρεάζει τόσο αρνητικά το ζήτημα αυτό την ψυχολογία της όποιας γυναίκας. Ο μόνος λόγος για τον οποίο χρειάζεται να γίνει αναφορά για τα επιπλέον αυτά κιλά (που κατά κύριο λόγο είναι λίπος), είναι επειδή αυτά τείνουν να συσσωρεύονται γύρω από την περιοχή της κοιλιάς, κάτι που δυστυχώς αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα υγείας.

Τι συμβαίνει στις ορμόνες μας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης;

Οι ορμόνες λειτουργούν σαν αγγελιοφόροι που ταξιδεύουν μέσα στο σώμα μας για να του δώσουν εντολές για το πως να δράσει. Η πιο σημαντική ορμόνη που σχετίζεται με την περίοδο της εμμηνόπαυσης (εκτός από την προγεστερόνη και την τεστοστερόνη) είναι τα οιστρογόνα, τα οποία παράγονται κατά κύριο λόγο στις ωοθήκες, ελέγχουν τον έμμηνο  κύκλο και την γονιμότητά μας. Τα οιστρογόνα όμως παράγονται επίσης και από τα λιπώδη κύτταρα αλλά και από τον επινεφρίδιο αδένα. Οι διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων στον οργανισμό είναι ο κύριος λόγος που αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες προβλήματα κατά την περίοδο αυτή.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν βρισκόμαστε σε περίοδο εμμηνόπαυσης;

Όταν υπάρχουν οι διακυμάνσεις που προαναφέραμε, χάνεται η επικοινωνία μεταξύ των ορμονών και των λιπώδη κυττάρων. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί αλλαγές όπως επιβράδυνση του μεταβολισμού, διέγερση την ορέξεως, απότομη αλλαγή διαθέσεων, διαταραχές ύπνου κ.α.

Γιατί είναι καλό να μειώσεις το λίπος στην κοιλιά στην εμμηνόπαυση;

Παρότι κατά την εμμηνόπαυση είναι φυσιολογικό να αυξάνεται το λίπος, μας ενδιαφέρει να το μειώσουμε καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο. Μιλάμε για μεταβολικό σύνδρομο όταν έχουμε τρία ή περισσότερα παραπάνω από το φυσιολογικό αποτελέσματα: Κοιλιακή παχυσαρκία, τριγλυκερίδια, HDL χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση, σάκχαρο νηστείας. Το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένας άλλος σοβαρός κίνδυνος υγείας που σχετίζεται με το αυξημένο λίπος στην κοιλιά είναι η αντίσταση της ινσουλίνης η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και λιπώδη διήθηση στο συκώτι.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης;

Το σημαντικότερο βήμα για να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή είναι οι διατροφικές μας επιλογές (πχ. κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης, μείωση επεξεργασμένων τροφών) να γίνονται πιο προσεκτικά. Η κατανάλωση πολλών φυτικών ινών εκτός του ότι αποτελούν μια υγιεινή επιλογή, βοηθούν και στο να παραμείνει κανείς χορτάτος ενδιάμεσα από τα κυρίως γεύματα τα οποία θα πρέπει και αυτά να περιλαμβάνουν με τη σειρά τους ένα σύνολο πρωτεϊνών, καλών λιπαρών και φυτικών ινών. Η καθιστική ζωή είναι ένας παράγοντας για την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου. Είναι βασικό να επενδύεται λίγος χρόνος από της ημέρας σε κάποιο είδος άσκησης. Μπορεί να είναι περπάτημα, yoga, Pilates, κάποιο άθλημα, αερόβια άσκηση κ.ο.κ. Δοκίμασε διάφορες φυσικές δραστηριότητες και διάλεξε αυτή που σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα και όμορφα. Ιδανικότερη ωστόσο επιλογή είναι η άσκηση με βάρη καθώς όχι μόνο γίνεται καύση του λίπους αλλά ενισχύεται και η οστική μάζα που επίσης κινδυνεύει κατά την εμμηνόπαυση. Άλλο εξίσου σημαντικό βήμα που θα καλυτερέψει τη ζωή μας σε αυτή τη φάση, είναι ο καλός ύπνος. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε κακές διατροφικές επιλογές και επομένως δεν βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

Διάβασε επίσης: "Το ορμονικό μου χάος": Πώς βιώνει την εμμηνόπαυση η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Διάβασε επίσης: Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Τι είναι, οι μορφές της και πώς αντιμετωπίζεται

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i