Εποχικές ιώσεις: 4 βότανα, βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να μας προστατέψουν

Αυτή την εποχή που κυκλοφορούν ιώσεις, ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου με τη βοήθεια της φύσης.

εμμηνόπαυση χειμώνας ρόφημα χαλάρωση istock

Γύρω μας κυκλοφορούν ιώσεις και τα χαρτομάντιλα... έχουν την τιμητική τους! Εάν όλα αυτά σε βάζουν στη σκέψη να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου, χρησιμοποίησε τη δύναμη της φύσης, τα βότανα, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που μπορούν να συμβάλουν στην ενδυνάμωση του οργανισμού και την προστασία από ιούς και λοιμώξεις. 

Φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητιού με τη βοήθεια της φύσης

Εχινάκεια

Το βότανο Echinacea purpurea θεωρείται ότι διαθέτει προστατευτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικο. Να θυμάσαι ότι η αποτελεσματικότητά της μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τη μορφή που θα τη λάβεις. Σε δύο μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής των ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος από την εχινάκεια όταν λαμβάνεται σε μορφή χυμού ή σε ακατέργαστο συνδυασμό ρίζας και βοτάνου. Τα συμπληρώματα θεωρούνται πιο αποτελεσματικά.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο για την εχινάκεια όσο και για οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα, ο μόνος που μπορεί να προσφέρει έγκυρες συμβουλές είναι ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σου. 

Διαβάστε Επίσης

Ginseng

Αν και αυτό το ασιατικό βότανο λαμβάνεται κυρίως για την ενίσχυση της ενέργειας, την αντοχή και τη συνολική υγεία, ερευνητές έχουν αρχίσει να εξετάζουν την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Καναδούς ερευνητές βρέθηκε ότι η λήψη ginseng καθημερινά μείωσε την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, ενώ φαίνεται ότι απέτρεπε και το κρυολόγημα.

Βιταμίνη C

Είναι ίσως η βιταμίνη που έχει μελετηθεί περισσότερο. Και σε αυτή την περίπτωση τα ευρήματα είναι διάφορα, αλλά φαίνεται πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας. Φαίνεται όμως πως η δράση της εστιάζει περισσότερο στην μείωση του χρόνου και της έντασης των συμπτωμάτων παρά στην πρόληψη.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας της Αυστραλίας σε συνεργασία με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φινλανδίας, προέβησαν σε μια μετα-ανάλυση κάποιων ερευνών οι οποίες διεξήχθησαν και  δημοσιεύτηκαν από τα έτη 1940 έως 2004.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τα ερευνητικά τους δεδομένα, φαίνεται ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C, μπορούν να έχουν σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις σε κάποιες ειδικές συνθήκες. Για παράδειγμα όταν υπάρχει καταπόνηση σωματική ή έκθεση σε υπερβολικό κρύο. Παρόλα αυτά σημείωσαν ότι χρειάζεται προσοχή για να μη γίνονται γενικεύσεις, διότι τα ωφελήματα παρουσιάζονται μόνο σε ακραίες καταστάσεις.

Ψευδάργυρος

Σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μείωναν τη διάρκεια των κρυολογημάτων από 7,6 σε 4,4 ημέρες. Άλλες μελέτες έχουν δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα, αλλά οι ειδικοί συνήθως τον προτείνουν ως συμπλήρωμα.

Η δύναμη της φύσης

Σε έρευνα στο αμερικανικό National Library of Medicine National Institutes of Health αναφέρεται πως ο συνδυασμός της βιταμίνης C και του ginseng έχουν ανοσοποιητικορυθμιστική και αντιική δράση. Βρέθηκε επίσης πως ο ψευδάργυρος δυναμώνει τους βασικούς στρατιώτες του ανοσοποιητικού, τα Τ-λεμφοκύτταρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i