Υψηλό ουρικό οξύ: Τα "ναι" και τα "όχι" στη διατροφή μας

Ποια διατροφή είναι καλό να ακολουθήσουμε εάν οι αιματολογικές έδειξαν υψηλές τιμές στο ουρικό οξύ; Ιδού ποιες τροφές να επιλέγουμε και ποιες όχι!

αβγά istock

Συνεργάστηκε η Κλειώ Δημητριάδου, διαιτολόγος - διατροφολόγος

Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία η οποία παράγεται από τον οργανισμό μας κατά την αποδόμηση των πουρινών και αποβάλλεται από αυτόν μέσω των ούρων. Το ουρικό οξύ παράγεται όταν το σώμα διασπά μια χημική ουσία που ονομάζεται πουρίνη. Η πουρίνη υπάρχει φυσικά στο σώμα σας, αλλά εμπεριέχεται επίσης σε ορισμένες τροφές. Το ουρικό οξύ αποβάλλεται από το σώμα με τα ούρα. Αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας), νεφρολιθιάσεων ακόμη και με νεφροπάθειες, υπέρταση και καρδιοπάθειες. Οι κανονικές τιμές στο ουρικό οξύ κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 7,2 mg / dL. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από εργαστήριο σε εργαστήριο που πραγματοποιεί την ανάλυση.

Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν το ουρικό οξύ είναι:

  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Λήψη διουρητικών φαρμάκων
  • Λήψη ανοσο-κατασταλτικών φαρμάκων
  • Παχυσαρκία
  • Προβλήματα στον θυρεοειδή
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Ψωρίαση

Κοινός παρονομαστής στα προβλήματα ουρικού οξέος είναι η διατροφή που είναι πλούσια σε πουρίνες.

Γενικές συστάσεις για να μειώσεις το ουρικό οξύ:

  • Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων υψηλών σε πουρίνες
  • Μέτρια καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης
  • Αποφυγή συσσώρευσης σημαντικής ποσότητας πρωτεΐνης σε μεμονωμένα γεύματα
  • Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ
  • Αυξημένη καθημερινή πρόσληψη νερού
  • Να καταναλώνεται χαμομήλι σε καθημερινή βάση αν είναι δυνατόν.

Διατροφή για ουρικό οξύ: Οι τροφές που επιτρέπεται και οι τροφές που απαγορεύεται να καταναλώνεις αν έχεις αυξημένο ουρικό οξύ

Δες και τον πίνακα με τις τροφές και πως πρέπει να τις καταναλώνεις. Η πρώτη στήλη είναι η απαγορευτική και έπονται οι μέτριες τροφές και οι τροφές που μπορείς να καταναλώσεις άνετα.

Κατηγορία τροφίμων

Τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες

Τρόφιμα μέτρια σε πουρίνες

Τρόφιμα φτωχά σε πουρίνες

Ενδεδειγμένη συχνότητα κατανάλωσης

Σπάνια/ Ποτέ

1 φορά/ εβδομάδα

Καθημερινά

Λιπαρά

   

Βούτυρο, μαργαρίνη, κρέμα γάλακτος, λάδι από οποιαδήποτε πηγή, ελιές, μαγιονέζα

Δημητριακά (ψωμί)

 

Πολύσπορο ψωμί, δημητριακά

Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, κράκερ, μπισκότα

Λαχανικά

 

Σπαράγγια, μανιτάρια, κουνουπίδι, σπανάκι, σέλινο, σέσκουλο, αρακάς, μπιζέλια

Όλα εκτός από αυτά της στήλης 2

Φρούτα

   

Όλα τα φρούτα & οι χυμοί τους

Γαλακτοκομικά

   

Γάλα, τυρί, γιαούρτι

Όσπρια, φασόλια, ξηροί καρποί

 

Όσπρια, φασόλια

Ξηροί καρποί

Κρέατα, πουλερικά, ψαρικά, αυγό

Μυαλό, κυνήγι, σαρδέλα, καρδιά, γαρίδες, εντόσθια, αλλαντικά, συκώτι, αντζούγιες, ρέγκες, σκουμπρί

Όλα τα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, οστρακοειδή εκτός στήλης 1

Αυγό

Γλυκά

   

Όλα

Ποτά, ροφήματα

Αλκοόλ

 

Αφεψήματα, τσάι, καφέ, ροφήματα με κακάο, αναψυκτικά

Καρυκεύματα

   

Όλα

Άλλα

Σάλτσες & σούπες από ζωμό κρέατος

 

Ζωμός & σούπες με βάση λαχανικό

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i