Τι είναι το mantoux για τη φυματίωση και ποια τα συμπτώματα της νόσου;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης ενημερωνόμαστε για τη φυματίωση, για τα συμπτώματα, τις πιθανές επιπλοκές και για το εμβόλιο για τη νόσο.

γυναίκα istock

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους μυκοβακτηριδίων. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες.

Συμπτώματα

Η νόσος προσβάλλει κυρίως τους αδένες και τους πνεύμονες, μπορεί όμως το μικρόβιο να διασπαρεί σε άλλα όργανα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το όργανο που πάσχει. Στην πνευμονική φυματίωση συνήθως υπάρχει βήχας, αιμόπτυση, πόνος στο στήθος, δύσπνοια.

Ηπατίτιδα Α και Β, το εμβόλιο και γιατί οι Έλληνες από 38 έως 73 ετών πρέπει να κάνουν εξέταση για ηπατίτιδα C

Μηνιγγίτιδα Β: Να κάνεις το εμβόλιο στο παιδί ή όχι;

Πιθανές επιπλοκές

Εάν δε θεραπευτεί, η φυματίωση μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό ή να οδηγήσει στο θάνατο.

Πώς και πότε μεταδίδεται

Με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Ωστόσο Ωστόσο, δε νοσεί άμεσα όποιος έχει έρθει σε επαφή με το βακτήριο.

Χρήσιμη πληροφορία

Η δερματική εξέταση mantoux είναι ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί εάν κάποιος έχει μολυνθεί ή όχι. Μια θετική αντίδραση στο mantoux, όπως ενημερώνει ο ΕΟΔΥ, σημαίνει ότι το παιδί ή ο ενήλικας έχει μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή του με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, όχι όμως ότι νοσεί. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο εμβόλιο BCG.

Το εμβόλιο

Το εμβόλιο για τη φυματίωση είναι το BCG. Γίνεται σε βρέφη και μικρά παιδιά σε χώρες που η φυματίωση είναι σχετικά συχνή, διότι προλαμβάνει τη γενικευμένη νόσο. Στην Ελλάδα, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών προτείνει την εξέταση mantoux στην ηλικία των 4-6 ετών, ενώ ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν το παιδί χρειάζεται να κάνει ή όχι το εμβόλιο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next