Γενικό lockdown: Τι αλλάζει στη ζωή μας. Τι μας οδήγησε εδώ σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε γενικό lockdown από το Σάββατο για 3 εβδομάδες.

all-the-world-lock-down-and-stay-at-home-with-cross-line-lock-down-vector-id1215768524 PANGGABEAN

Σε νέο γενικό lockdown οδηγείται από το Σάββατο και για 3 εβδομάδες η χώρα εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης με τον κορονοϊό. Όπως σημείωσε χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «είναι τόσο ύπουλος ο ιός, που είναι εύκολο τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάξουν άρδην. Πριν από 12 μέρες ήταν κατειλημμένο το 20% των ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε 12 μέρες έφτασε στο 80%-90%. Βλέπετε ότι η αύξηση είναι γεωμετρική και αυτό είναι κάτι το οποίο επιστημονικά δυστυχώς επιβεβαιώνεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι παρουσιάστηκε μια ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Είναι και στις Σέρρες, είναι και στη Λάρισα, είναι και στη Ροδόπη, είναι και στα Γιάννενα και απλώνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε όλη τη χώρα, μέχρι και την τελευταία ακριτική περιοχή».

Η βασική αλλαγή στη ζωή μας με το δεύτερο αυτό lockdown

Το νέο lockdown που μόλις ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι διαφορετικό από εκείνο που ζήσαμε την άνοιξη. Μία βασική αλλαγή είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, μαζί και το ολοήμερο σχολείο, παραμένουν ανοιχτά. Επίσης, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία ειδικής αγωγής, όλες οι βαθμίδες.

Τα βασικά σχόλια του Σωτήρη Τσιόδρα για τα ιατρικά δεδομένα που οδήγησαν νέο lockdown

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μια εκθετική αύξηση της καμπύλης, όπου ο ιός κινείται με υψηλές ταχύτητες και χαρακτηριστική μεταδοτικότητα.

Παρότι η μέση ηλικία διάγνωσης έχει μειωθεί, βλέπουμε ότι στην ηλικία άνω των 65 όπου αυξάνεται ο κίνδυνος από τη λοίμωξη, έχουμε αυτή τη στιγμή περισσότερα από 1000 άτομα.

Ο αριθμός των τεστ από 10 Σεπτεμβρίου έχει περίπου 20πλασιαστεί με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ PSR ενώ γίνονται περίπου 3000 rapid test την ημέρα. Ήδη γίνονται προγραμματισμοί αυτοματοποιημένοι ελέγχου για την επικράτεια.

9,3% είναι ο μέσος όρος της θετικότητας στα τεστ που γίνονται καθημερινά. Ουσιαστικά, ο 1 στους 10 είναι πιθανό να είναι μολυσμένος με τον κορονοϊό.

Περισσότερες από 70 εισαγωγές κάθε μέρα στο νοσοκομείο είναι ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών. Επιπλέον, οι εισαγωγές είναι πλέον περισσότερες από τις εξαγωγές από το νοσοκομείο με αυξητική τάση ένας δείκτης που δείχνει ότι το σύστημα Υγείας θα πιεστεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.

Αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις στην ανάγκη για εισαγωγή και νοσηλεία ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε διασωλήνωση. Δυστυχώς, αυξημένοι είναι και οι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού, με τον χθεσινό αριθμό να έχει φτάσει σε αριθμό ρεκόρ χθες φτάνοντας τους 18 νεκρούς.

Αυξάνεται επίσης η θνησιμότητα στην Ευρώπη, μια αύξηση που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο το χειμώνα, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, αλλά όχι αυτή την εποχή του χρόνου.

Διάβασε επίσης: «Βγήκα θετική στον κορονοϊό. Πώς διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου;» – Η ψυχολόγος απαντά

Διάβασε επίσης: Koλλάει τελικά ο κορονοϊός από τον αέρα; Και πόσο κινδυνεύουμε από τις επιφάνειες; Οι οδηγίες για τη μετάδοση του κορονοϊού από το CDC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i