Δεν μπορώ να μείνω έγκυος: Πότε μιλάμε για υπογονιμότητα και οι επιλογές

Η πρώτη συμβουλή των ειδικών αναφορικά με την υπογονιμότητα είναι να μην μεταθέτουν τα ζευγάρια για το μακρινό μέλλον τη δημιουργία οικογένειας.

Γιατί δεν μένω έγκυος

Ευχαριστούμε τον Νίκο Πετρογιάννη, MD, IVF Specialist, αν. διευθυντή Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής N.N.A. (www.npetrogiannis.gr) Παγκοσμίως, 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατομμύρια) δεν αναζητούν ποτέ ιατρική βοήθεια. Από τα 13  εκατομμύρια ζευγάρια που την αναζητούν, σε ποσοστό μικρότερο από το 42% θα αρχίσουν τελικά θεραπεία. Έτσι λοιπόν, από όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μόνο το 6% έχουν την ιατρική βοήθεια που απαιτείται.

Πότε μιλάμε για υπογονιμότητα στο ζευγάρι

Όταν το ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει ενώ έχει συχνές σεξουαλικές επαφές σε διάστημα τουλάχιστον 1 χρόνου αν η γυναίκα είναι μέχρι 35 ετών και σε διάστημα 6 μηνών αν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών, τότε θα ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχου.

Ανδρική γονιμότητα: Οι τροφές και τα συμπληρώματα που βελτιώνουν το σπέρμα

Η γονιμότητα περνάει από το στομάχι: Να τι ΔΕΝ πρέπει να τρως!

Tι επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας

▶ Ενδοκρινολογικά προβλήματα, βλάβες στις σάλπιγγες, ενδομητρίωση, ανωμαλίες της μήτρας, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

▶ Η ηλικία. Όσο μεγαλώνει η γυναίκα τόσο πιο δύσκολη είναι η σύλληψη.

▶ Η διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας για υπογονιμότητα και συγκεκριμένα το σωματικό βάρος (η παχυσαρκία ή το χαμηλό βάρος).

▶ Αρνητικές επιπτώσεις έχουν το κάπνισμα, το αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, το στρες και η υπερβολική άσκηση.

Υπογονιμότητα στον άντρα

Ένας άνδρας μπορεί να είναι υπογόνιμος λόγω φλεγμονών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (προστατίτιδα, ορχίτιδα), κιρσοκήλης, χρόνιων προβλημάτων υγείας, τραυματισμών και τρόπου ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ κ.λπ.).

Πώς θα διατηρήσεις τη γονιμότητά σου

▶ Το πρώτο που συνιστάται στα ζευγάρια είναι να αποφύγουν να μεταθέσουν τη δημιουργία οικογένειας στο μέλλον.

▶ Αν πρέπει να μετατεθεί, συνιστάται έλεγχος γονιμότητας και αν τα δεδομένα αποκαλύψουν κάποια δυσκολία, τότε υπάρχουν ασφαλείς επιλογές, όπως η κρυοσυντήρηση σπέρματος και ωαρίων. Μετά την ηλικία των 35 αρχίζει η πιο συστηματική επίδραση της ηλικίας στην ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.

▶ Η κατάψυξη ωαρίων είναι διαδικασία "ρουτίνας", αφού σε μία επίσκεψη γίνονται οι εξετάσεις και επιλέγεται πρωτόκολλο για τον "ιδανικό" αριθμό ωαρίων. Η διαδικασία απαιτεί 3-4 επισκέψεις σε 10 ημέρες.

▶ Η κατάψυξη σπέρματος συνιστάται σε περιπτώσεις που θα προβεί ο άνδρας σε κάποια διαδικασία που θα βλάψει το σπέρμα (ακτινοβολία, χημειοθεραπεία).

▶ Κι αν έχουμε αποβολή; Όταν χάνεται ένα μωρό, είναι απαραίτητος ο έλεγχος για να μαθαίνουμε τι δεν πήγε καλά.

Αυτό το ήξερες;

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i