Γιατί έχουμε τόσα κρούσματα κορονοϊού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος εξηγεί σε τι οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων στις δύο μεγάλες πόλεις.

κορονοϊός 1180187740

Ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες. Για το θέμα αυτό μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί.

Ο ιός ήταν και παραμένει εδώ

Όπως ο ίδιος τόνισε "γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από την πόλη, να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό. Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων. Κάτι άλλο σημαντικό είναι ότι, ευτυχώς, ο ιός, σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά όμως εμποδίζουν τον σβήσιμο μια επιδημίας".

«Πάρτι κορονοϊού»

Παράλληλα, αναφερόμενος στα πάρτι και τους συνωστισμούς ο κ. Δημόπουλος ήταν σαφής. «Είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον SARS COV2 είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει. Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορονοϊός  είναι ακόμα πιο έντονη. Έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις», καταλήγει. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επισήμανε επίσης ότι για αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους. «Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή το μέρος και μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους. Και απ' όσο ξέρουμε, ο ιός αυτός έχει μια "μεγάλη λανθάνουσα περίοδο" δηλαδή από την στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5-7 μέρες αλλά μπορεί να είναι μέχρι και 2 εβδομάδες».

Θα γίνουν πανηγύρια τον Αύγουστο; Και τι άλλες αποφάσεις θα ληφθούν;

Αναφορικά με τα πανηγύρια και το τι αποφάσεις θα παρθούν από εδώ και πέρα ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει επιτροπή που συμβουλεύει τους αρμόδιους φορείς. Όπως σημείωσε, η απόφαση που θα ληφθεί βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων των προηγούμενων μερών και βδομάδων καθώς επίσης και σε μαθηματικά μοντέλα τα οποία μελετώνται από  ειδικούς επιστήμονες που με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα μπορούν να κάνουν μία πρόβλεψη για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας και την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δημόπουλος, ανέφερε πως η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων που ισχύει είναι αυτή που θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του ίου και την μόλυνση μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων και από εκεί και πέρα θα δει κανείς την εξέλιξη των πραγμάτων. «Σε σχέση με άλλα κράτη είμαστε ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση και με την εντατικοποίηση των μέτρων και την καμπάνια ενημέρωσης θα ενταθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου ενώ τόνισε πως τα καλά αποτελέσματα που είχαμε μέχρι τώρα οφείλονται όχι μόνο στις οδηγίες αλλά και στην εθελοντική συμμόρφωση όλων μας στα μέτρα αυτά».

Διάβασε επίσης: Παχυσαρκία και κορονοϊός: Η Βρετανία -μέσω του Μπόρις Τζόνσον- κηρύσσει πόλεμο στην παχυσαρκία

Διάβασε επίσης: Εμβόλιο κορονοϊός: Τα τελευταία αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i