Γιατί ροχαλίζουμε; Tι φταίει και ποια είναι η πιο δραστική αντιμετώπιση;

Βρες τις απαντήσεις σε κάθε πιθανή απορία για το θέμα.

Γιατί ροχαλίζουμε

Το ροχαλητό είναι ο θόρυβος που προκαλείται από την ταλάντωση των μαλακών μορίων του εσωτερικού του λαιμού και κυρίως της σταφυλής, κατά τη  δίοδο του αέρα στη διάρκεια του ύπνου . Ο ήχος του ροχαλητού είναι πολύ ενοχλητικός για αυτούς που κοιμούνται μαζί μας και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη σχέση του ζευγαριού. 

Ποια είναι τα συμπτώματα του ροχαλητού;

Τα συχνότερα συμπτώματα του ροχαλητού είναι οι πρωινοί πονοκέφαλοι, η κακοδιαθεσία, ο κακής ποιότητας και διακοπτόμενος ύπνος, η πρωινή ξηρότητα του στόματος, το αίσθημα πρωινής κόπωσης, η  ασυνήθιστη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και άλλα. Επίσης, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, είναι πιθανό να εμπλέκεται και με επεισόδια άπνοιας στον ύπνο, δηλαδή διακοπής της αναπνοής.

 Γιατί ροχαλίζουμε; Τι φταίει για το ροχαλητό; 

Ροχαλίζουμε επειδή χαλαρώνει ο μυϊκός τόνος των μυών του εσωτερικού του λαιμού στη διάρκεια του ύπνου και αυτό προκαλεί κραδασμό και ταλάντωση των μαλακών ιστών και κατά συνέπεια και το θόρυβο του ροχαλητού.

Το ροχαλητό  μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά ανατομικά αίτια: Τα αίτια από τη μύτη, που μπορεί να προκαλούν  ροχαλητό  είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες, οι ρινικοί πολύποδες, τα κρεατάκια, ενώ από το λαιμό είναι κυρίως η υπερτροφική σταφυλή, οι μεγάλες  αμυγδαλές, , οι στενές πλάγιες καμάρες της υπερώας και άλλα.

Οι καθημερινές συνήθειες που μπορεί να προκαλούν ή να επιδεινώνουν το ροχαλητό, μπορεί να είναι:

η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η  καθημερινή χρήση αλκοόλ, τα μεγάλα και πλούσια σε λιπαρά γεύματα  αργά το βράδυ, η  χρήση ηρεμιστικών ουσιών ή υπνωτικών ουσιών, η υπερβολική κούραση στη διάρκεια της μέρας κα η ύπτια στάση του ύπνου.

Γιατί οι άνδρες ροχαλίζουν περισσότερο από τις γυναίκες;

Στους άνδρες υπάρχει διαφορετική κατανομή του λίπους ,το οποίο συσσωρεύεται στην περιοχή του λαιμού κι, έτσι, ευνοείται ο κραδασμός των μαλακών μορίων του λαιμού και συνεπώς και το ροχαλητό. 

Πώς μπορώ να βρω το αίτιο για το δικό μου ροχαλητό;

Προκειμένου να διαγνωστεί το αίτιο ή τα αίτια που προκαλούν το ροχαλητό, είναι απαραίτητο να γίνει μια  λεπτομερής λήψη του ιατρικού ιστορικού, των συνηθειών και του τρόπου ζωής του πάσχοντος. Έπειτα, ακολουθεί ειδική εξέταση Βιντεο-ρινο-λαρυγγοσκόπησης με εύκαμπτου τύπου μικροκάμερα προηγμένης τεχνολογίας. Η εξέταση βιντεο-ενδοσκόπησης γίνεται πολύ γρήγορα, εύκολα και ανώδυνα στο ιατρείο. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται διάγνωση με ακρίβεια όλων των πιθανών ανατομικών αιτίων, που μπορεί να προκαλούν ροχαλητό ή και άπνοιες. Ανάλογα με το εάν το ανατομικό εμπόδιο εντοπίζεται στην περιοχή της μύτης ή του φάρυγγα, επιλέγεται και η πιο κατάλληλη τεχνική θεραπείας του ροχαλητού και της άπνοιας. 

Πώς είναι δυνατό να προληφθεί το ροχαλητό; Ποια προληπτικά  μέτρα χρειάζεται να πάρουμε;

Η απώλεια  σωματικού βάρους και κυρίως η μείωση της περιμέτρου του λαιμού παίζει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του ροχαλητού. Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή της λήψης αλκοόλ, ειδικά πριν τον ύπνο είναι από τα πιο άμεσα  μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να μειώσουμε το ροχαλητό. Σημαντικό είναι να τρώμε το τελευταίο γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. Εξίσου σημαντική είναι και η αποφυγή της ύπτιας στάσης του ύπνου, που προδιαθέτει για ροχαλητό. Τέλος, η καθημερινή αεροβική άσκηση (περπάτημα) βοηθάει σημαντικά στην ενίσχυση του μυϊκού τόνου των μυών του φάρυγγα..

Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο το ροχαλητό; Τι είναι η υπνική άπνοια και με ποιο τρόπο γίνεται η διάγνωση της;

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή , γιατί είναι πιθανόν το ροχαλητό να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Κι αυτό επειδή  σε κάποιες περιπτώσεις το ροχαλητό μπορεί να συνοδεύεται από διακοπές στην αναπνοή και την οξυγόνωση του ασθενούς (άπνοια), που διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και πάνω από 1 λεπτό σε πολύ σοβαρές καταστάσεις. Αν, λοιπόν, το ροχαλητό συνοδεύεται από διαπιστωμένα επεισόδια άπνοιας, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να ανήκει σε ένα γενικότερο σύνδρομο που λέγεται Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας. Το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την  υγεία του ασθενούς και ενδέχεται να απειλεί και  την ίδια του τη ζωή, καθώς μπορεί  να προκαλεί υπέρταση, αρρυθμίες και άλλα.  Ο πιο ασφαλής τρόπος για να διαπιστωθεί εάν συμβαίνουν άπνοιες ή όχι είναι να υποβληθεί ο ασθενής σε Πολυσωματο-καταγραφική Μελέτη Ύπνου. 

 

Πως γίνεται η θεραπεία του ροχαλητού με Υπερήχους;

Οι Χειρουργικοί Υπέρηχοι είναι μια σύγχρονη συσκευή, που αποτελείται από μια γεννήτρια, που παράγει ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων, οι οποίες μεταφέρονται στο ειδικό κοπτικό όργανο του υπερήχου, το οποίο και διορθώνει το αίτιο-ανατομικό εμπόδιο, που φταίει για το ροχαλητό είτε αυτό εντοπίζεται στη μύτη (διάφραγμα, κόγχες,) είτε βρίσκεται στο φάρυγγα (αμυγδαλές, υπερώα, σταφυλή). Έτσι, ανάλογα με το ποιο είναι ανατομικό εμπόδιο που προκαλεί στένωση του ανώτερου αεραγωγού και ροχαλητό, γίνεται και η αντίστοιχη θεραπεία με χειρουργικούς υπερήχους. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται μια μείωση του μεγέθους της σταφυλής σε συνδυασμό με σκλήρυνση της μαλθακής υπερώας με υπερήχους για καλύτερο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του ροχαλητού. Η κάθε περίπτωση ροχαλητού και άπνοιας είναι εξατομικευμένη και για αυτό το λόγο είναι  σημαντικό να αντιληφθεί ο πάσχων πως πρέπει εκτός των άλλων να αλλάξει τρόπο ζωής και συνήθειες. 

 

Ποια  είναι τα πλεονεκτήματα των Υπερήχων;

  • Δε χρησιμοποιούν καθόλου ράμματα ή νυστέρι, οπότε είναι πολύ πιο ανώδυνοι.

  • Χάρη στις πολύ υψηλές συχνότητες, στις οποίες λειτουργούν, δημιουργούν τέλειες συνθήκες αποστείρωσης.
  • Καυτηριάζοντας όλα τα μικρά αγγεία, είναι σχετικά αναίμακτοι.
  • Δε χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί σφυρί και καλέμι για το ρινικό διάφραγμα (άκανθα χόνδρου) και, έτσι, δεν προκαλούνται μετεγχειρητικός πόνος, αιμορραγία ή  μελανιές και σημάδια στο πρόσωπο.
  •  Οι υπέρηχοι λειτουργούν σε  σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και δεν προκαλούν  κακώσεις και εγκαύματα στους διπλανούς ιστούς.
  • Μπορούν κατά περίπτωση να εφαρμοστούν ακόμα και χωρίς Γενική Αναισθησία, δηλαδή με Αναισθησιολογική μέθη ή και με τοπική νάρκωση.
  • Γενικά, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία των υπερήχων, η όλη διαδικασία είναι πιο γρήγορη και ήπια για τον ασθενή, ο οποίος επιστρέφει συντομότερα στα καθήκοντα και τις δραστηριότητες του.

Από τον Δρ Ηλία Φωτόπουλο, Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (drfotopoulos.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i