Πότε ένα ζευγάρι χρειάζεται εξωσωματική γονιμοποίηση; Ο ειδικός απαντά

Ο ειδικός εξηγεί ποιες είναι οι ενδείξεις ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί εγκυμοσύνη φυσιολογικά και οδηγούμαστε στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

εξωσωματική γονιμότητα PhonlamaiPhoto

Από τον Δρ Ηλία Γάτο, χειρουργό γυναικολόγο - μαιευτήρα, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, επιστημονικό διευθυντή Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO medical center, embio.com.gr, embio-med.gr, eliasgatos.gr

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι απαραίτητη όταν υπάρχουν προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας τα οποία δεν μπορούν να διορθωθούν. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι φραγμένες οι σάλπιγγες) ή το σπέρμα να είναι μειωμένης γονιμοποιητικής ικανότητας (ολιγοζωοσπερμία ή αζωοσπερμία). Επίσης, όταν συνυπάρχουν και οι δύο αυτοί παράγοντες, καθώς και όταν έχουν εφαρμοστεί λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ενδομητρική σπερματέγχυση) χωρίς επιτυχία.

Επιπλέον, μία σημαντική παράμετρος που μπορεί να οδηγήσει το ζευγάρι στην επιλογή της εξωσωματικής είναι η ηλικία της γυναίκας. Για ηλικίες 35 ετών και άνω εφόσον το ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει φυσιολογικά, συνήθως προτείνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος με άλλες μεθόδους (σπερματεγχύσεις ή προγραμματισμένες επαφές).

Τι γίνεται μετά τα 40

Είναι γνωστό ότι μετά τα σαράντα η γυναικεία γονιμότητα ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ωοθήκες παράγουν ωάρια φτωχότερης ποιότητας, σε μικρότερο αριθμό και με αυξημένο ποσοστό χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Σήμερα η γενετική και οι νέες τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δίνουν σημαντικές δυνατότητες σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με την έγκαιρη  διάγνωση γενετικών ανωμαλιών που σχετίζονται με την ηλικία πριν από τη μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα καθώς και με αυξημένα ποσοστά επιτυχών κυήσεων χωρίς χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Διάβασε επίσης: «Παίζει όντως ρόλο η διατροφή στην ανεξήγητη υπογονιμότητα;»

Διάβασε επίσης: 2 δεδομένα για τις νέες θεραπείες, ένα σημαντικό pipeline και ένα ξεχωριστό app για τη γονιμότητα

The Mamagers Update

Κορονοϊός: Γεννήθηκε το δεύτερο μωρό από μητέρα θετική στον ιό

Θηλασμός και Covid-19 | Οι οδηγίες της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i