2 δεδομένα για τις νέες θεραπείες, ένα σημαντικό pipeline και ένα ξεχωριστό app για τη γονιμότητα

Η ανάπτυξη νέων θεραπειών και φαρμάκων είναι το μεγάλο στοίχημα της επιστήμης τα επόμενα χρόνια.

βιολογικά φάρμακα βιοπαρόμοια βιοομοειδή έρευνα ανάπτυξη φάρμακα scanrail

Τα καινούργια δεδομένα στην επιστήμη κάνουν εφικτή την ανάπτυξη νέων θεραπειών για σοβαρά νοσήματα. Ωστόσο υπάρχουν δύο αντικειμενικά «εμπόδια» που έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε.

Πόσο πιθανό είναι να βρει μια νέα θεραπεία το δρόμο για τους ασθενείς;

Δυστυχώς όχι πολύ. Η ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων φαρμάκων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, με μόνο 1 στα 10.000 νέα μόρια που διερευνώνται να καταλήγει ως νέο φάρμακο στην αγορά.

Νέες θεραπείες και συμμόρφωση των ασθενών

Ας πούμε ότι για το νόσημά σου υπάρχει μια νέα και αποτελεσματική θεραπεία που σου την προτείνει ο γιατρός σου. Πού είναι το πρόβλημα; Ότι ορισμένες θεραπείες είναι μεν αποτελεσματικές, έχουν όμως το μειονέκτημα ότι είναι ενέσιμες ή ότι χρειάζεται να κάνεις τακτικά εξετάσεις για να είναι βέβαιο πως δεν παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες. Αυτά οδηγούν πολλές φορές τους ασθενείς σε διακοπή της θεραπείας τους. Η συμμόρφωση στη θεραπεία, όπως την ονομάζουν οι γιατροί, δηλαδή το να λαμβάνεις τη θεραπεία σύμφωνα με τις συστάσεις του ειδικού και για όσο διάστημα χρειάζεται, είναι μια βασική πρόκληση στην επιστημονική κοινότητα αναφορικά με τα χρόνια νοσήματα. Γι’ αυτό και πολλές μελέτες αφορούν θεραπείες που θα λαμβάνονται από το στόμα και θα είναι πιο «φιλικές» προς τους ασθενείς και θα τους βοηθούν να παραμένουν συνεπείς στη λήψη τους.

Ένα σημαντικό pipeline*:

«Το πρόγραμμα κλινικών ερευνών μας στον τομέα της ανοσολογίας και η ανάπτυξη μορίων εστιάζεται στην προσπάθεια ανακάλυψης νέων θεραπειών, οι οποίες μπορούν δυνητικά να ρυθμίσουν σημαντικούς παθογενετικούς μηχανισμούς σε χρόνιες νόσους, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και μορφές αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας.

Για παράδειγμα, η δραστική ουσία εβομπρουτινίμπη (evobrutinib), που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό έρευνα, φαίνεται να έχει έναν καινοτόμο μηχανισμό δράσης που στοχεύει σε συγκεκριμένους τύπους ανοσοκυττάρων και μπορεί να προσφέρει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση στην πολλαπλή σκλήρυνση. Οι δραστικές ουσίες τεποτινίμπη (tepotinib) και bintrafusp alpha, που βρίσκονται υπό έρευνα για τη θεραπεία καρκίνων, όπως του ήπατος, των χοληφόρων και του μη μικροκυτταρικού του πνεύμονος, χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και άλλα βιολογικά μονοπάτια που πιστεύουμε ότι σχετίζονται με αυτές τις νόσους. Είναι όμως σημαντικό να τονίσουμε πως η εταιρεία δεν παρέχει καμία εγγύηση ούτε δεσμεύεται για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και αν αυτά θα οδηγήσουν στην έγκριση νέων φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση» εξηγεί ο Σπυρίδων Δευτεραίος, MD, PhD, νευρολόγος, ιατρικός διευθυντής, Merck Group Ελλάδα & Κύπρος.

*Προϊόντα υπό έρευνα και ανάπτυξη

Νέες θεραπείες και νέες προσεγγίσεις

«As one for patients» είναι το παγκόσμιο motto της Merck, που σημαίνει εργαζόμαστε για να προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε στους ασθενείς. Ένα παράδειγμα είναι η εφαρμογή «My Fertility», που διατίθεται στους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υπηρεσίες στη θεραπευτική κατηγορία της γονιμότητας ως ένα επιβοήθημα στους ασθενείς που τους έχει συνταγογραφηθεί το ενέσιμο διάλυμα ανασυνδυασμένης ανθρώπινης ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (θυλακιοτροπίνη άλφα, r-hFSH) και ανασυνδυασμένης ανθρώπινης ωχρινοτρόπου ορμόνης (lutropin alfa, r-hLH).

Η εφαρμογή διατίθεται ελεύθερα στο App store και το Google Play και με την τεχνολογία Augmented Reality ενεργοποιεί βίντεο με τα αναλυτικά βήματα της καθημερινής χρήσης, το οποίο, συμπληρωματικά προς το εγκεκριμένο φύλλο οδηγιών χρήσης, καθιστά τη χρήση της συσκευής πιο φιλική και απλή προς τον χρήστη/ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας του.

Διάβασε επίσης: Διαβήτης και μάτια: Καλά τα νέα για το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας

Διάβασε επίσης: Τι έχει αλλάξει στις θεραπείες για την ψωρίαση;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Δευ, 26 Σεπ 2022

Η Μαίρη Συνατσάκη έχει αϋπνίες: Τι λέει η επιστήμη για το πώς τις διαχειρίζεται;

Είμαστε οι τελευταίοι που θα πούμε σε κάποιον, πόσω μάλλον σε μία γυναίκα που κυοφορεί, ποιος είναι ο "σωστός" τρόπος να διαχειρίζεται τις αϋπνίες της. Ο καθένας μας μπορεί να κάνει ό,τι τον ευχαριστεί. Υπάρχουν ωστόσο κάποια επιστημονικά στοιχεία που καλό είναι να γνωρίζουμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i