Καφές και υγεία: Αλήθεια ή μύθος;

Τι έχει να πει η επιστήμη για όλα αυτά;

IMG_3589

Για τους αληθινούς λάτρεις του καφέ, η μέρα δεν ξεκινά πριν απολαύσουν ένα φλιτζάνι καφέ. Αλλά και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο καφές μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος για τόνωση και καλύτερη διάθεση.

Εκτός από την πλούσια, μοναδική του γεύση, το αγαπημένο μας ρόφημα "κουβαλάει" και πολλούς μύθους γύρω από το όνομά του, αρκετοί απ'τους οποίους σχετίζονται με την επίδρασή του στην υγεία.

Τι έχει να πει, όμως, η επιστήμη για όλα αυτά; Ήρθε η στιγμή να μάθουμε!

Ο καφές προκαλεί αφυδάτωση;

Ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη προκαλούν αφυδάτωση κι, επομένως, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ως τμήμα της καθημερινής πρόσληψης υγρών. Ωστόσο, πλήθος επιστημονικών ερευνών έρχονται να διαψεύσουν αυτή την αντίληψη, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα ροφήματα συνεισφέρουν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που περιέχουν καφεϊνη, όπως ο καφές, το τσάι και τα καφεϊνούχα αναψυκτικά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα απολαύσετε, για παράδειγμα, μια κούπα διπλού ελληνικού καφέ, να ξέρετε πως μπορεί να προσμετρηθεί κι αυτή στην ημερήσια πρόσληψη υγρών σας.

Μας «ξυπνάει» ένας καφές μετά το μεσημεριανό;

Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει και στη καθημερινότητά σας, η κατανάλωση φαγητού το μεσημέρι οδηγεί συνήθως σε μείωση της απόδοσής μας στη δουλειά, καθώς προκαλεί ένα αίσθημα υπνηλίας και μειώνεται η ικανότητα συγκέντρωσης. Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με την ενίσχυση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, αφού η καφεΐνη που περιέχει αυξάνει την εγρήγορση και επιδρά θετικά σε γνωσιακές λειτουργίες, όπως η προσοχή και τα αντανακλαστικά. Σύμφωνα, μάλιστα, με ερευνητικά δεδομένα, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ μετά το μεσημεριανό γεύμα αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει έτσι τη συγκέντρωση στην εργασία. Μετά, λοιπόν, το lunch break σας μη χάσετε την ευκαιρία να ψήσετε ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ και να τον απολαύσετε στο γραφείο.

Βλέπουμε, επομένως, πως η επιστήμη... μίλησε! Αν λοιπόν, ο καφές αποτελεί και για σας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας, συνεχίστε να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας συνήθεια και καρπωθείτε τα οφέλη για την υγεία σας!

Η κατανάλωση καφέ προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές;

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, όταν δεν υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση στο στομάχι, ο καφές δεν επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του. Μάλιστα, αποτελέσματα από κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ έχει προστατευτικές επιδράσεις στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος σε υγιή άτομα και δε σχετίζεται με την εμφάνιση γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως οισοφαγίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αίσθημα καύσου, πόνου κλπ. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήθχη πριν λίγα χρόνια από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Φάνηκε, λοιπόν, πως σε υγιή άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ και δεν έχουν ιστορικό γαστρεντερικών προβλημάτων η πρόσληψη οποιουδήποτε είδους καφέ δεν προκαλεί δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα, ούτε προκαλεί μη φυσιολογική έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι. Άρα, από αύριο πίνουμε τον ελληνικό μας με ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.

Αυξάνει την πίεση η κατανάλωση καφέ;

Άλλος ένας μύθος για τον αγαπημένο μας καφέ που τα ερευνητικά δεδομένα ήρθαν να καταρρίψουν. Έχει φανεί, λοιπόν, ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν μπορεί να προκαλέσει ή να οδηγήσει σε υπέρταση υγιείς ανθρώπους. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως ο καφές- πιθανότατα λόγω της υψηλότατης περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά- έχει συνδεθεί με την προάσπιση της υγείας της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα, η συστηματική κατανάλωση καφέ-ειδικότερα ελληνικού καφέ- φαίνεται να συνδέεται με καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία και μακροζωία.

Πηγές:

1. Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26.

2. Shimamoto T, Yamamichi N, Kodashima S, Takahashi Y, Fujishiro M, Oka M, et al. No association of coffee consumption with gastric ulcer, duodenal ulcer, reflux esophagitis, and non-erosive reflux disease: a cross-sectional study of 8,013 healthy subjects in Japan. PLoS ONE. 2013;8(6):e65996.

3. Siasos G, Oikonomou E, Chrysohoou C, Tousoulis D, Panagiotakos D, Zaromitidou M, Zisimos K, Kokkou E, Marinos G, Papavassiliou AG, Pitsavos C, Stefanadis C. Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: the Ikaria study. VascMed. 2013 Apr;18(2):55-62.

4. Smith A. P. et al. (1990) Effects of caffeine given before and after lunch on sustained attention. Neuropsychobiology, 23, 160-3

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i