Καρκίνος των ωοθηκών: Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση

Νέο τεστ από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέλφαστ, ίσως δίνει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών. 

καρκίνος ωοθηκών ThitareeSarmkasat

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας από τους καρκίνους που διαγιγνώσκονται δύσκολα σε πρώιμα στάδια. Γι' αυτό και είναι πολύ μικρό το προσδόκιμο επιβίωσης μετά τη διάγνωσή του. Κάθε νέο τεστ που θα μπορούσε να αλλάξει αυτά τα δεδομένα, είναι ελπιδοφόρο.

Το νέο τεστ που ίσως εντοπίζει έγκαιρα τον καρκίνο των ωοθηκών

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βασίλισσας (Queen's University) στο Μπέλφαστ ανέπτυξαν νέο τεστ που ίσως μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο των ωοθηκών έως και δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ότι είναι δυνατό μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η παρουσία τεσσάρων πρωτεϊνών μαζί, γνωστή ως πάνελ βιοδεικτών, υποδεικνύει την πιθανότητα επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών. Χρησιμοποιώντας αυτούς του βιοδείκτες, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο ελέγχου για την οποία αρχικές μελέτες υποδεικνύουν πως ίσως μπορεί να εντοπίζει τον καρκίνο των ωοθηκών έως και δύο χρόνια νωρίτερα απ’ όσο μπορούμε να κάνουμε σήμερα.

Η έρευνα αποτελεί συνεργασία των Πανεπιστημίων New South Wales στην Αυστραλία, του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, του Μάντσεστερ και του Πανεπιστημίου College στο Λονδίνο. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature, συμπεριέλαβε την ανάλυση δειγμάτων αίματος από 80 γυναίκες σε περίοδο επτά ετών.

Το σχόλιο του επικεφαλής της έρευνας

«Αρχικά, ανακαλύψαμε πως η παρουσία του συγκεκριμένου πάνελ βιοδεικτών θα μας επιτρέψει να ανιχνεύσουμε τον επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών. Κατόπιν, αναπτύξαμε ένα τεστ που θα εντοπίζει το πάνελ αυτό, δημιουργώντας στην πραγματικότητα μια σχετικά απλή διαγνωστική εξέταση» εξήγησε ο Dr Bobby Graham από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βασίλισσας στο Μπέλφαστ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ο αλγόριθμος που σχεδιάσαμε θα ελέγχει τα δείγματα αίματος και θα εντοπίζει τυχόν ανώμαλα επίπεδα των πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον καρκίνο. Και θα μπορεί να τον αναγνωρίζει έως και δύο χρόνια νωρίτερα απ’ όσο μας επιτρέπουν οι σημερινές διαθέσιμες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα αυτή της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο θα πρέπει να εξετάσουμε μεγαλύτερο δείγμα ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα αυτά για να υποστηρίξουμε τη διενέργεια του τεστ στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου», πρόσθεσε.

Το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την οργάνωση Eve Appeal και τον οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο Cancer Research UK.

3 δεδομένα για τον καρκίνο των ωοθηκών

  • Τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου των ωοθηκών ανήκουν στον επιθηλιακό τύπο, που είναι καρκίνος που σχηματίζεται στον ιστό που καλύπτει την ωοθήκη.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο έκτος πιο συχνός. Το 2016, αναφέρθηκαν 4.227 θάνατοι εξαιτίας του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών.
  • Εάν διαγνωστεί στο πρώτο στάδιο, υπάρχουν 90% πιθανότητες πενταετούς επιβίωσης συγκριτικά με τις 22% εάν διαγνωστεί στο στάδιο τρία ή τέσσερα.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Μύθοι και αλήθειες

Διάβασε επίσης: Νέα έρευνα: Η τροφή που μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i