3 δεδομένα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και ένα καλό νέο για τους ασθενείς

Πόνος στις αρθρώσεις, πρήξιμο και δυσκαμψία είναι τα βασικά συμπτώματα της νόσου.

πόνος αρθρώσεις ρευματοειδής αρθρίτιδα Witthaya Prasongsin

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Στους ασθενείς το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο συνήθως προστατεύει το σώμα από ξένες ουσίες όπως βακτήρια και ιούς, επιτίθεται στις αρθρώσεις. Η επίθεση αυτή προκαλεί φλεγμονή στο εσωτερικό και γύρω από τις αρθρώσεις. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία. Έτσι, η άρθρωση δεν μπορεί να κινηθεί στο φυσιολογικό της εύρος.

3 facts για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

#1

Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από τη νόσο. Και εκτός από την επίδραση στις αρθρώσεις, η ρευματοειδής μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία του ατόμου.

#2

Οι γυναίκες ασθενείς είναι τριπλάσιες σε σχέση με τους άντρες. Ο λόγος γι' αυτή την προτίμηση στο φύλο δεν είναι γνωστός, ωστόσο μπορεί να σχετίζεται με τις ορμόνες.

#3

Η διάγνωση της αρθρίτιδας δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν υπάρχει μία μόνο εξέταση που να μπορεί να δώσει την απάντηση στο ρευματολόγο. Οι γιατροί διερευνούν ορισμένα συμπτώματα και ενδείξεις κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης και λαμβάνουν υπόψη το ιατρικό ιστορικό. Σύμφωνα με την Olivia Ghaw, επίκουρο καθηγήτρια Ιατρικής στο τμήμα Ρευματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου Όρος Σινά στη Νέα Υόρκη, οι εξετάσεις αίματος μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση όταν ανιχνευτεί η παρουσία ενός ρευματοειδούς παράγοντα (αντισώματος) και αντισωμάτων αντι-CCP.

Τα καλά νέα

Στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Συνεδρίου Ρευματολογίας (EULAR 2020), που πραγματοποιήθηκε στις 3 – 6 Ιουνίου, παρουσιάστηκαν συνολικά 25 περιλήψεις σε διαφορετικές ρευματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η AbbVie παρουσίασε για πρώτη φορά δεδομένα από την κλινική μελέτη SELECT-CHOICE.

Πρόκειται για την έκτη μελέτη στο πλαίσιο του κλινικού προγράμματος SELECT στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το πρόγραμμα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του upadacitinib σε σύγκριση με το abatacept σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα και προηγούμενη ανεπαρκή ανταπόκριση ή δυσανεξία σε βιολογικά τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs).

Η μελέτη αξιολόγησε το upadacitinib σε ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα και προηγούμενη ανεπαρκή ανταπόκριση ή δυσανεξία σε βιολογικά τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs).

"Παρά την εξαιρετική πρόοδο που έχει σημειωθεί στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, περίπου το 70% των ασθενών εξακολουθούν να μην πετυχαίνουν κλινική ύφεση με τις καθιερωμένες θεραπείες", δήλωσε ο Michael Severino, M.D., vice chairman and president της AbbVie. "Είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, καθώς προστίθενται στο αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας και καταδεικνύουν ότι το upadacitinib είναι δυνατό να προσφέρει σε περισσότερους ενήλικες ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα τη δυνατότητα να πετύχουν κλινική ύφεση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη αποτύχει σε προηγούμενη θεραπεία με βιολογικό φάρμακο".

Διάβασε επίσης: Ρευματικά νοσήματα: Οι SOS ερωτήσεις στο ρευματολόγο πριν ξεκινήσουμε θεραπεία

Διάβασε επίσης: Πότε πάμε στο ρευματολόγο; Τα 4+1 συμπτώματα που μας οδηγούν στον ειδικό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i