Ορμονικές διαταραχές: Τι σημαίνει η αυξημένη ή η μειωμένη παραγωγή προγεστερόνης

Οι διαταραχές της προγεστερόνης ανήκουν στις συνηθισμένες ορμονικές διαταραχές.

shes-just-waking-up-picture-id517271204 Credit:mapodile

Η ενδοκρινολόγος Παρασκευή Μεντζελοπούλου* εξηγεί ποιος είναι ο ρόλος της ορμόνης αυτής στη διατήρηση του φυσιολογικού κύκλου της γυναίκας αλλά και της γονιμότητάς της.

*Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Xάρβαρντ (endodiabetes.gr)

Η προγεστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη, που ανήκει σε μια ομάδα ορμονών που ονομάζονται προγεσταγόνα. Παράγεται κατά κύριο λόγο από το ωχρό σωμάτιο στην ωοθήκη, στη δεύτερη φάση του έμμηνου κύκλου της γυναίκας (μια φάση που ξεκινά μετά την ωορρηξία). Παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του φυσιολογικού κύκλου της γυναίκας και της εγκυμοσύνης στα αρχικά της στάδια.

Ορμονικές διαταραχές παραγωγής προγεστερόνης

Αυξημένη παραγωγή

Η προγεστερόνη αυξάνεται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός εγκυμοσύνης, η προγεστερόνη αυξάνεται κατά τη διάρκεια του κύκλου μετά την ωορρηξία και τα επίπεδά της πέφτουν πριν έρθει η περίοδος. Η παρατεταμένη αύξησή της συνδέεται με διαταραχές του κύκλου. Κάποιες φορές η ωορρηξία δεν ολοκληρώνεται φυσιολογικά και το ωοθυλάκιο σχηματίζει λειτουργικές κύστεις, που παράγουν αυξημένες ποσότητες οιστρογόνων και προγεστερόνης. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρούνται έντονα προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα (πόνος στην κοιλιά, κράμπες, φούσκωμα, πόνος και πρήξιμο στο στήθος, πονοκέφαλοι, διαταραχή στη διάθεση, αύξηση βάρους) χωρίς όμως να έρχεται η περίοδος. Οι λειτουργικές κύστεις της ωοθήκης είναι συχνές στην κλιμακτήριο και σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μειωμένη παραγωγή

Τα μειωμένα επίπεδα προγεστερόνης στη δεύτερη φάση του κύκλου σχετίζονται με διαταραχές ωορρηξίας. Η ελλιπής παραγωγή της σημαίνει ότι η ωοθήκη δεν έχει καταφέρει να ωριμάσει ένα ωάριο επαρκώς ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η ωορρηξία ή ότι η ποιότητα του ωαρίου δεν είναι καλή. Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει διαταραχή του έμμηνου κύκλου με βασικό σύμπτωμα την καθυστέρηση ή την αστάθεια της περιόδου. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μειωμένη παραγωγή προγεστερόνης στα αρχικά στάδια μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Η πτώση της προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται, επίσης, με πρόωρο τοκετό. Στις περιπτώσεις αυτές, που υπάρχει υποψία ανεπαρκούς παραγωγής της, η προγεστερόνη πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεραπευτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i