Ενδομητρίωση: Αλήθειες και μύθοι για τη νόσο που καθυστερεί έως και 5 χρόνια να διαγνωστεί

Το ήξερες πως η ενδομητρίωση σχετίζεται άμεσα με έντονους πόνους περιόδου και υπογονιμότητα;

Woman body Credit:Eziutka

Συνεργάστηκε ο Γεώργιος Χείλαρης, χειρουργός, γυναικολόγος-ογκολόγος, MD, FΑCOG (hilaris.org), επικεφαλής Endomarch Greece (endomarch.gr).

Παρότι η ενδομητρίωση είναι μια συχνή νόσος, η διάγνωσή της μπορεί να καθυστερήσει έως και 5 χρόνια κάνοντας δύσκολη τη ζωή της γυναίκας και προκαλώντας υπογονιμότητα. Ξεχώρισε τις αλήθειες από τους μύθους, μάθε τα συμπτώματα και μην αφήνεις τον πόνο

της ενδομητρίωσης να επηρεάζει τη ζωή σου. Η ραδιοφωνική παραγωγός Ράνια Κωστάκη μίλησε πριν από λίγο καιρό ανοιχτά για την ενδομητρίωση και τα προβλήματα υγείας και υπογονιμότητας που της έχει προκαλέσει. Η Αμερικανίδα ηθοποιός Lena Dunham αναγκάστηκε να καταφύγει σε υστερεκτομή για να απαλλαγεί από τον πόνο της νόσου. Και προφανώς δεν είναι οι μόνες, είναι όμως δύο γνωστά παραδείγματα. Δυστυχώς, η νόσος παραμένει άγνωστη ακόμα και για τους ειδικούς κάποιες φορές, γι’ αυτό και η διάγνωση σε μια γυναίκα μπορεί να καθυστερήσει κατά μέσο όρο 3 με 5 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις. Η ενημέρωση και η εγρήγορση για τη νόσο είναι το... βαρύ πυροβολικό που διαθέτουμε, γι’ αυτό και ζητήσαμε τη βοήθεια του ειδικού για να ξεδιαλύνουμε τις αλήθειες και τους μύθους και να μάθουμε μερικά βασικά πράγματα για την ενδομητρίωση.

Μύθος: Ο πόνος στην περίοδο σημαίνει ενδομητρίωση

Αν και ο πόνος στην περίοδο είναι ένα από τα πιθανά συμπτώματα, προφανώς δεν έχει ενδομητρίωση κάθε γυναίκα που πονάει αυτές τις μέρες του μήνα. Αν, ωστόσο, η ένταση του πόνου είναι τέτοια που σε ξυπνάει τη νύχτα ή σε εμποδίζει στην καθημερινότητά σου, συζήτησέ το με το γιατρό σου.

Μύθος: Η ενδομητρίωση αφορά τις γυναίκες μετά τα 40

Δυστυχώς, η ενδομητρίωση είναι μια πολύ... δημοκρατική νόσος. Κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να νοσήσει. Παλιότερα οι γιατροί καθυστερούσαν να διερευνήσουν την πιθανότητα της ενδομητρίωσης στις έφηβες και τις νέες γυναίκες και γι’ αυτό καθυστερούσε σημαντικά η διάγνωση. Σήμερα βέβαια υπάρχει πληρέστερη ενημέρωση και ο γιατρός σου θα μπορεί να υποψιαστεί τη νόσο σε γυναίκες κάθε ηλικίας.

Διάβασε επίσης: Σπερματέγχυση, μικρογονιμοποίηση, εξωσωματική, κατάψυξη ωαρίων: Ένας μίνι οδηγός με τις λύσεις για την υπογονιμότητα

Διάβασε επίσης: Τι αποκαλύπτει για την υγεία σου η περίοδός σου

Αλήθεια: Η ενδομητρίωση σχετίζεται με την κληρονομικότητα

Παρότι δεν είναι ακριβώς κληρονομική, αν η μητέρα σου ή η αδελφή σου έχει ενδομητρίωση και παρουσιάζεις κι εσύ κάποια συμπτώματα, ενημέρωσε γι’ αυτό το γιατρό σου.

Αλήθεια: Είμαι μαμά, άρα κινδυνεύω λιγότερο

Οι γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει έχουν πράγματι λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο.

Μύθος: Δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση

Όταν ο γιατρός καταλήξει στη διάγνωση, θα προτείνει την πιο κατάλληλη αγωγή για την κάθε περίπτωση. Συνήθως η θεραπεία είναι χειρουργική. Με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης, ο εξειδικευμένος γιατρός μπορεί να αφαιρέσει αποτελεσματικά τις εστίες της ενδομητρίωσης ακόμα και από πιο «δύσκολα» σημεία, όπως τα νεύρα και τα αγγεία, ή από όργανα όπως το παχύ έντερο ή η ουροδόχος κύστη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i