Περιβαλλοντική μόλυνση, αλλεργίες και ιώσεις: Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ρινικές πλύσεις

Οι ρινικές πλύσεις είναι ένας βασικός τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης των ενοχλήσεων από τη μύτη.

υγεία ίωση συνάχι γρίπη πρόληψη ανοσοποιητικό karinsasaki

Λόγω των σύγχρονων συνθηκών ζωής με την ατμόσφαιρα του περιβάλλοντος να μολύνεται συνεχώς και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους να αυξάνουν τις συγκεντρώσεις τους, όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από δυσκολίες στην αναπνοή λόγω αλλεργίας, κρυολογήματος/ιώσεων ή ιγμορίτιδας.

Αποδεικνύεται μάλιστα επιστημονικά σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγες μέρες, πως η μακροπρόθεσμη έκθεση στην περιβαλλοντική μόλυνση σχετίζεται με τη λοίμωξη COVID-19 και τους αυξημένους θανάτους της πανδημίας που βιώνει ο κόσμος στις μέρες μας. Δεύτερη μελέτη, από την Ιταλία αυτή τη φορά, δείχνει ξεκάθαρα το συσχετισμό ανάμεσα στη λοίμωξη COVID-19 με την εισπνοή μικροσωματιδίων από τον αέρα.

Και, φυσικά, παρότι ο νέος κορονοϊός είναι σήμερα ο μεγαλύτερος υγειονομικός κίνδυνος - τουλάχιστον για κάποιους ανθρώπους - πολλά βακτήρια και ιοί βρίσκουν τρόπο να μπουν στον οργανισμό μας μέσα από τη μύτη, προκαλώντας λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά συμπτώματα.

Η μύτη λοιπόν αποτελώντας την κερκόπορτα του οργανισμού έχει ανάγκη από προφύλαξη εισόδου παθογόνων μικροοργανσιμών γεγονός που επιτυγχάνεται με το να φοράμε μάσκες και ρινικά φίλτρα, αλλά η ρινική κοιλότητα χρειάζεται και επιμελή καθημερινή υγιεινή.

Ρινικές πλύσεις για ευεξία και καλύτερη ποιότητα ζωής

Πρόσφατα δεδομένα έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 50% των Ευρωπαίων υποφέρουν από ρινικές διαταραχές τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αυτές οι ρινικές διαταραχές εμποδίζουν τη φυσιολογική κυκλοφορία του αέρα στην αναπνευστική οδό και προκαλούν σοβαρές δυσφορίες όπως η ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα, το ροχαλητό και η υπνική άπνοια αποφράζοντας τη διαδικασία οξυγόνωσης του σώματος.

Οι ρινικές πλύσεις έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην καλή υγιεινή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και μπορούν να προστατεύσουν και να αντιμετωπίσουν συμπτώματα βουλωμένης μύτης ή καταρροής.

Σκοπός των ρινικών πλύσεων είναι να καθαριστούν οι κοιλότητες στη μύτη προκειμένου να αναπνέουμε με άνεση, χωρίς τη συνεχή χρήση χαρτομάντηλων, χωρίς ερεθισμούς στα ρουθούνια, χωρίς την ανάγκη λήψης φαρμακευτικής αγωγής.

Οι ρινικές πλύσεις λοιπόν μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας:

1. Φυσιολογικό ορό, 0.9% NaCl, αν και δεν συνιστάται στους ενήλικες διότι δεν μπορεί να γίνει η εφαρμογή του διαλύματος με την κατάλληλη πίεση ώστε να καθαριστούν αποτελεσματικά οι ρινικές κοιλότητες.

2. Διαλύματα θαλασσινού νερού τα οποία εκτός από χλωριούχο νάτριο (NaCl) περιέχουν μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το κάλιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Όμως, τα διαλύματα θαλασσινού νερού διαχωρίζονται σε ισότονα και υπέρτονα, οπότε πώς αποφασίζει κανείς ποιο είναι καλύτερο για τη δική του περίπτωση βουλωμένης μύτης ή καταρροής ως συνέπεια αλλεργίας ή κρυολογήματος ή γρίπης;

Ισότονα, ονομάζονται τα διαλύματα αλατόνερου που η περιεκτικότητά τους σε αλάτι είναι 0,9% και είναι ίδια με αυτή στον οργανισμό μας. Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σε αλάτι δεν απομακρύνουν υπερβολική ποσότητα υγρού και βλέννης που τυχόν υπάρχουν στο βλενογόννο, αλλά κυρίως ενυδατώνουν τον βλενογόννο.

Ποιο διάλυμα για ρινικές πλύσεις θα σας βοηθήσει; Τα ισότονα και υπέρτονα και ποιο να επιλέξετε

Η χρήση των ισότονων διαλυμάτων ενδείκνυται για περιπτώσεις:

• ανάγκης καθημερινής υγιεινής της μύτης, όπως οι μέρες της πανδημίας που βιώνουμε,

• καταρροής με υδαρείς ρινικές εκκρίσεις και

• απομάκρυνσης αλλεργιογόνων

Υπέρτονα, ονομάζονται τα διαλύματα αλατόνερου με τη συγκέντρωση του άλατος να ξεπερνά το 0,9%. Λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης σε αλάτι, όταν το υπέρτονο διάλυμα έρθει σε επαφή με το ρινικό βλενογόννο προκαλεί τη μεταφορά περίσσειας νερού από το βλενογόννο προς τη ρινική κοιλότητα (φαινόμενο ώσμωσης) αποσυμφορώντας τη μύτη και αραιώνοντας τη βλέννη που έχει συσσωρευτεί. Ωστόσο, τα υπέρτονα διαλύματα μπορεί και να προκαλέσουν μια ήπια αίσθηση καύσου στο βλενογόννο κατά τη χρήση για αυτό και δεν ενδείκνυται για καθημερινή υγιεινή της μύτης.

Η χρήση των υπέρτονων διαλυμάτων ενδείκνυται για περιπτώσεις:

• παχύρευστων ή πυωδών ρινικών εκκρίσεων

• εξάρτησης από φαρμακευτικά σκευάσματα με αποσυμφορητική δράση ή κορτιζονούχα σκευάσματα

OTOSAN Nasal Wash

Πώς να καταλάβει όμως κανείς πότε ακριβώς τα ενοχλητικά συμπτώματα που τον κάνουν και υποφέρει όπως η βουλωμένη μύτη, το φτέρνισμα, οι εκκρίσεις που είναι λίγο – πολύ κοινά σε περιπτώσεις αλλεργίας, ιγμορίτιδας, κρυολογήματος και γρίπης χρήζουν ανάγκης ισότονου ή υπέρτονου διαλύματος; Κι αν τα συμπτώματά του ήταν έντονα στην αρχή και γίνονται ηπιότερα μετά, πόσα τελικά σκευάσματα διαφορετικά χρειάζεται να έχει και πώς να χρησιμοποιεί το καθένα από αυτά;

Την καλύτερη λύση φαίνεται να προτείνει το προϊόν OTOSAN Nasal Wash που μπορεί να «υπακούει» στα διαφορετικά συμπτώματα και αναλόγως να προσαρμόζεται ξεκινώντας από ισότονο και συνεχίζοντας σε υπέρτονο ή και αντίστροφα, καθώς πρόκειται για διάλυμα του οποίου την αλατότητα ρυθμίζει ο ίδιος ο ασθενής με τους φακελίσκους που αδειάζει εντός της αντίστοιχης φιάλης η οποία έχει μέγεθος τέτοιο ώστε να εξασφαλίζει την απαιτούμενη πίεση με την οποία χρειάζεται το διάλυμα να εισέλθει στη ρινική κοιλότητα προκειμένου να την καθαρίσει από αλλεργιογόνα και κάθε είδους παθογόνο μικροοργανσιμό που αιωρείται στην ατμόσφαιρα και με την εισπνοή φθάνει στο αναπνευστικό μας σύστημα.

Περιβαλλοντική μόλυνση, αλλεργίες και ιώσεις: Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ρινικές πλύσεις - εικόνα 1

Η εξατομικευμένη αυτή προσέγγιση που παρέχει το OTOSAN Nasal Wash δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να χρησιμοποιεί καθημερινά για απλές ρινικές πλύσεις το προϊόν αδειάζοντας απλώς έναν φακελίσκο σε 240ml χλιαρού νερού (ισότονα διάλυμα). Αν ωστόσο αργότερα, προκληθεί συμφόρηση στη μύτη λόγω αλλεργίας ή γρίπης, τότε συνεχίζει τις καθημερινές ρινικές πλύσεις ο ασθενής απλώς διαλύοντας 2 φακελίσκους (υπέρτονο διάλυμα) αντί για 1, εντός των 240ml χλιαρού νερού.

Το OTOSAN Nasal Wash καθαρίζει τη ρινική κοιλότητα συμβάλλοντας στην απομάκρυνση της βλέννας και άλλων παθογόνων μικροσωματιδίων αποκαθιστώντας τα επίπεδα υγρασίας και ελαστικότητας στο ρινικό βλεννογόνο που αποτελεί φυσικό φραγμό άμυνας του οργανισμού.

Το OTOSAN Nasal Wash είναι κατάλληλο για καθημερινές πλύσεις λόγω ρινίτιδας και ιγμορίτιδας, λόγω αλλεργιών, για πριν και μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις όπως και για την αντιμετώπιση του ροχαλητού. Χωρίς συντηρητικά, χωρίς φαρμακευτικές ουσίες, με την προσθήκη μόνο υαλουρονικού οξέως το OTOSAN Nasal Wash ενυδατώνει τον ρινικό βλεννογόνο και προστατεύει από την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών ενισχύοντας τον φυσικό φραγμό άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος και είναι τόσο ασφαλές που συστήνεται και ως κατάλληλο για χρήση του από εγκύους και παιδιά με τη βοήθεια κάποιου ενήλικα φυσικά στη περίπτωση μικρών παιδιών.

Αν μάλιστα μετά τις ρινικές πλύσεις χρησιμοποιηθεί και το ρινικό φίλτρο Sinuset που παρέχει προφύλαξη από κάθε παθογόνο μικροοργανισμό που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα και μεταφέρει προσκολλημένα πάνω του βακτήρια, ιούς, μύκητες κλπ, τότε θα μπορούμε με βεβαιότητα να υποστηρίξουμε ότι αναπνέουμε καθαρό, φιλτραρισμένο αέρα και προστατεύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα προφυλάσσοντάς μας από αλλεργίες αλλά και από ιώσεις. Ομολογουμένως, σπάνιος συνδυασμός που όμως τέλη Απριλίου – αρχές Μαίου του 2020 βιώνουμε απολύτως καθώς ζούμε την εποχή της πανδημίας λόγω του COVID-19.

Την ιατροτεχνολογική σειρά OTOSAN αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η φαρμακευτική εταιρεία KITE HELLAS Ltd, πρωτοπόρος στον χώρο της υγείας.

Τηλ: +30 210 2014306, Email: info@KITE.gr

www.KITE.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next