Επώδυνη ερωτική επαφή: Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ο πόνος στη διάρκεια του σεξ δεν μας χαλάει μόνο την ερωτική διάθεση, μπορεί και να σχετίζεται με ενδομητρίωση, μία κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.

σεξ iStock

Ο πόνος στη διάρκεια του σεξ είναι συχνά "σύμπτωμα" της ενδομητρίωσης. Πρόκειται για μία ασθένεια που προκαλείται όταν ο τύπος του ιστού που φυσιολογικά υπάρχει στο εσωτερικό της μήτρας (το ενδομήτριο) αρχίζει να αναπτύσσεται έξω από αυτή.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, περισσότερες από τις μισές γυναίκες με ενδομητρίωση παρουσιάζουν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, και δυστυχώς πολλές από αυτές ούτε καν το αναφέρουν - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις τη σεξουαλική επαφή.

Διαβάστε Επίσης

Τι μπορείς να κάνεις;

Αρχικά συζήτησε πρόβλημα με το γιατρό σου, προκειμένου να αποκλεισθούν άλλα αίτια που μπορεί να έχουν το ίδιο σύμπτωμα. Στη συνέχεια εμπιστέψου το σύντροφο σου. Το πρώτο σου ένστικτο ίσως είναι να αποκρύψεις τον πόνο, αλλά για τη δική σου άνεση και την υγεία της σχέσης σας, αυτό δεν είναι μια καλή μακροπρόθεσμη λύση.

Μαζί μπορείτε να ανακαλύψετε νέες στάσεις που δεν επιδεινώνουν την κατάσταση. Παράλληλα, κράτησε ένα ημερολόγιο των επαφών σας σε σχέση με τον κύκλο σου γιατί μπορεί κάποιες ημέρες του μήνα είναι καλύτερες από άλλες. Σε κάθε περίπτωση, ενίσχυσε τη διατροφή σου και επίλεξε ένα προηγμένο διατροφικό συμπλήρωμα που να περιέχει B12, Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη E και βιταμίνη C.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό TOG του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγ. Βρετανίας, μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση του πόνου που οφείλεται στην ενδομητρίωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i