Πρέπει να κάνεις εξέταση για ηπατίτιδα C; Κάνε το online τεστ και σε 5' θα έχεις την απάντηση

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα και πως ακόμη κι αν η εξέταση για ηπατίτιδα βγει θετική υπάρχει αποτελεσματική και εύκολη θεραπεία;

woman-working-on-a-laptop-picture-id521469694 Choreograph

Γιατί ίσως πρέπει να κάνεις εξέταση για ηπατίτιδα; Ένας λόγος που η ηπατίτιδα C αποκαλείται «αθόρυβη νόσος» είναι όταν κάποιος μολυνθεί, συνήθως δεν εκδηλώνονται συμπτώματα παρά μόνο όταν η νόσος έχει προκαλέσει ήδη σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

Συνήθως τα αρχικά συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι ήπια και θα μπορούσαν να οφείλονται σε πολλές ασθένειες ή ακόμη και σε ιώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να συμπεριλαμβάνουν αδυναμία, αίσθηση κόπωσης, ίκτερο, απώλεια όρεξης και ναυτία, χαμηλό πυρετό, διαταραχές του γαστρεντερικού και πόνο στην κοιλιά. Ακόμη και αυτά τα γενικά όμως συμπτώματα δεν παρουσιάζονται σε όλους.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C, πώς κολλάει και ποιοι πρέπει να εξεταστούν άμεσα

Κατακράτηση υγρών: Το βάρος σου είναι λίπος ή υγρά;

Όλα τα παραπάνω είναι μερικοί από τους λόγους που ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τίτλο «Risk Assessment», της πρώτης ψηφιακής εφαρμογής στη χώρα μας για την αξιολόγηση κινδύνου για τις ιογενείς ηπατίτιδες. Είναι απλό! (Έκανα κι εγώ το online τεστ – μου πήρε λίγο πάνω από 5 λεπτά επειδή σε κάθε ερώτηση πατούσα το σύμβολο ? για να μάθω γιατί με ρωτάει τη συγκεκριμένη πληροφορία.) Μπαίνεις στην πλατφόρμα (πάτησε εδώ για να ξεκινήσεις), απαντάς τις ερωτήσεις και έχεις αμέσως την εκτίμηση κινδύνου.

Τι θα μάθεις κάνοντας το ψηφιακό τεστ για την ηπατίτιδα

Το τεστ θα σου δώσει μια πρώτη απάντηση για το αν χρειάζεται να κάνεις εξέταση για ηπατίτιδα (για έναν από τους τρεις τύπους ιογενούς ηπατίτιδας (Α, Β, C) ή αν θα ήταν καλό να εμβολιαστείς έναντι της ηπατίτιδας Α ή/και Β. Το ερωτηματολόγιο το απαντάς ανώνυμα και τα συμπεράσματα που θα σου δοθούν είναι εξατομικευμένα και αυστηρά προσωπικά. Σε καμία περίπτωση δεν αποθηκεύονται στην πλατφόρμα, ούτε μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του ενδιαφερόμενου προσώπου.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η διάγνωση της ηπατίτιδας

Η καθυστέρηση στη διάγνωση οδηγεί στην καθυστερημένη λήψη θεραπείας και δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, στην απώλεια ζωής. Σύμφωνα με στοιχεία από το Σύλλογο «Προμηθέα», 2 στους 3 θανάτους από καρκίνο του ήπατος αποδίδονται σε ιογενείς ηπατίτιδες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας λόγω των ιογενών ηπατιτίδων έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2000 έως σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ηπατίτιδα όμως μπορεί να προληφθεί και να εξαλειφθεί. Υπάρχει εμβόλιο έναντι των ηπατιτίδων Α και Β, ενώ για τις ηπατίτιδες Β και C υπάρχουν κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε πληροφορία λαμβάνεται από την αξιολόγηση κινδύνου “Risk Assessment”, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή και ούτε θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως τέτοια. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι καμία πληροφορία δεν αποθηκεύεται στην ηλεκτρονική φόρμα, οι απαντήσεις είναι ανώνυμες, εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιηθούν μόνο από το χρήστη προκειμένου να τον προτρέψουν να συζητήσει με τον γιατρό του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i